V kanadskej juniorke sa prevaľujú ďalšie TOTÁLNE NECHUTNÉ škandály

Oh My Hockey|19. jún 2020 o 08:28

Pôvodný článok je z dieľne The Hockey News. Upozorňujeme, že jeho súčasťou je citlivý obsah

Len tri dni potom, čo bývalý hráč CHL Eric Guest uviedol, že bol ako súčasť Ontario Hockey League nútený skúšať kokaín, dvaja ďalší bývalí hráči kanadskej juniorskej CHL sa k veci postavili takisto veľmi serióznym smerom. Právnickým. Hovoria, že hráči od pätnásť do sedemnásť rokov tu boli "obeťami pravidelného ubližovania, šikanovania, fyzického a verbálneho obťažovania, fyzických útokov, sexuálneho obťažovania a sexuálnych útokov."

Toto obvinenie vzniesli dvaja bývalí hokejisti - menovite Daniel Carcillo a Garrett Taylor. Skutky opisované v ňom sú priam nechutné. Podľa nich boli hráči v popredných kanadských juniorkách nútení k masturbácii pred hráčmi či trénermi, ku konzumovaniu slín, moču, spermií či dokonca stolice iných hráčov, či k sexuálnym úkonom so zvieratami.

Tvrdí sa tiež, že hráči mali často k svojim genitáliám priväzované ťažké objekty, niekedy ich mali ponorené do toxických a nepríjemných tekutín a do análnych otvorov si nechali strkať predmety ako metly, hokejky či dokonca jedlo. Títo mladíci boli navyše nútení v zvýšenej miere konzumovať drogy či alkohol.

Zatiaľ nebolo žiadne z obvinení dokázané súdnou cestou.

Sám Dan Carcillo, ktorý neskôr počas deviatich sezón hrával aj v NHL, potvrdzuje, že takéto praktiky šikany zažil. Bolo to počas sezóny 2002/03, keď hrával v drese klubu Sarnia Sting v OHL. Dodáva, že nikto neurobil NIČ, aby ho pred podobnými vecami chránil. V mančafte pritom pôsobilo ďalších dvanásť nováčikov. Tréner Jeff Perry aj generálny manažér Terry Doran vedeli, čo sa v tíme deje, ale zjavne to považovali za normál.

Carcillo sa má dodnes stretávať s psychickými následkami, ktoré na ňom toto konanie zanechalo. Mnoho ľudí tvrdí, že aj on sám sa potom stal jedným z "tyranov", ktorý robil podobné veci, keď patril medzi starších, ostatným nováčikom.

Skutky, o ktorých rozpráva Carcillo, sú nasledovné:

  • Počas sprchovania boli nováčikovia nútení sedieť uprostred sprchy nahí, zatiaľčo ostatní na nich močili či pľuli tabak. Aspoň raz to podľa jeho slov na vlastné oči videl aj tréner Perry, ale len sa zasmial a odišiel.
  • Pomocou odrezanej brankárskej hokejky boli títo nováčikovia často bití po nahom tele, špeciálne po zadku, čo im zanechalo množstvo jaziev a poranení, pre ktoré sa neskôr nemohli ani posadiť, a to ani počas vyučovania na strednej škole. Upozornili na to aj trénerov, no tí s tým nič neurobili.
  • Počas výjazdov na zápasy autobusom boli nováčikovia vyzliekaní a posielaní na toaletu v autobuse nahí. Tlačilo sa ich tam niekedy aj osem. Ostatní im prilepili oblečenie na akúsi loptu. Hráči ho potom museli odlepiť a obliecť sa, čo niekedy trvalo dlhý čas, počas ktorého na nich ostatní hráči vylievali moč alebo pľuli. Všetko pred očami trénerov.
  • Nováčikovia museli jesť jablká z nádoby na jedlo naplnenej telesnými tekutinami starších hráčov.
  • Starší hráči natlačili nováčikov do koša na bielizeň, niekedy aj štyroch naraz, a z plnej sily ich hádzali o stenu, pričom nováčikovia často utrpeli aj ťažšie zranenia, niekedy sa dokonca dostali do bezvedomia. Táto praktika sa volala "Rookie Rocket" (nováčikovská raketa)
  • Starší hráči niekedy organizovali večierky s orgiami. Od nováčikov sa vyžadovalo, aby to robili tiež, zatiaľčo sa starší prizerali alebo sa sami pridávali.
  • Hlavný tréner vošiel do miestnosti, kde bol nahý nováčik prilepený o stôl so zadkom hore. Ostatní ho bili s opaskom. Aj tréner sa tejto nechutnosti zúčastnil. On sa smial, ale trpiaci chlapec plakal.
  • Hlavný tréner, jeho asistenti, dokonca i funkcionári ligy vedeli o šikanovaní.
  • Prostredníctvom agentov OHL/CHL sa síce uskutočnilo neformálne vyšetrovanie, no to neviedlo k ničomu. Nikto nebol potrestaný a neboli podniknuté kroky k tomu, aby sa to neopakovalo.
  • Rasistické, sexuálne či homofóbne urážky boli v lige na dennom poriadku.

V podobnom duchu hovorí aj druhý zo žalobcov, Garrett Taylor. Toho počas sezóny 2008/09 v Lethbridge Hurricanes trénoval Mike Dyck. On i kluboví funkcionári takisto vedeli o veciach, ktoré sa diali, ale nezakročili. Taylor bol po svojom účinkovaní vo WHL pre psychické traumy dokonca hospitalizovaný. Vo veku 20 rokov ukončil kariéru.

Hovorí, že sa mu stali alebo bol svedkom týchto vecí:

  • Počas tréningu vzal hlavný kouč Taylora nabok a žiadal od neho, aby sa pobil s niektorým z nováčikov v tíme, aby tak zvýšil silu tímu. Stávalo sa to často, mnohokrát to dokonca končilo zraneniami Taylora či jeho protivníkov v týchto nezmyselných súbojoch.
  • Hlavný tréner Dyck poskytol starším hráčom kreditnú kartu, aby nakúpili veľa alkoholu na "uvítaciu párty" pre nováčikov. Na párty potom nováčikov obliekli do ženských šiat a nútili ich piť veľké množstvo alkoholu až do chvíle, kým neodpadli alebo nezvracali.
  • Taylor očividne nebol práve obľúbeným hráčom. V ročníku 2009/10 ho po dvoch zápasoch za Lethbridge poslali do nižšej súťaže, pričom sa k nemu zachovali ako k poslednému chudákovi. Potom, čo tímový autobus vyrazil z mesta na trip, mu tréner pred očami všetkých povedal, že s ním už nepočíta, aby si zobral veci, vystúpil a informoval tím z Canmore, že tam bude hrať. Nedostal žiadne informácie, peniaze či smer, kam sa má dostať. O veci neboli informovaní ani jeho rodičia.
  • Rasistické, sexuálne či homofóbne urážky boli v lige na dennom poriadku.

Takáto šikana voči ešte stále deťom je neprípustná. "Hlavným cieľom je poukázať na fakt, že niekto zlyhal v starostlivosti o chlapcov, ktorých mu zverili do starostlivosti," hovorí právnik James Sayce. O hokeji a šikanovaní v kanadských juniorkách sa toho našuškalo už veľa. Teraz je správny čas zmeniť veci k lepšiemu.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»V kanadskej juniorke sa prevaľujú ďalšie TOTÁLNE NECHUTNÉ škandály