V basketbalovom Clevelande sa rysuje spolupráca LeBron - Shaquille

Shaquill O'Neal.
Shaquill O'Neal. (Autor: SITA/AP)
SITA|25. jún 2009 o 09:02

Do Arizony by mali ako súčasť vyrovnania putovať pivot s defenzívnymi kvalitami Ben Wallace, srbský rozohrávač Saša Pavlovič, právo výberu v druhom kole draftu a nešpecifikovaná suma peňazí

CLEVELAND. V basketbalovej NBA sa schyľuje k prestupu, ktorý môže svojím významom zatieniť aj štvrtkový výber nováčikov v newyorskej Madison Square Garden. Tím okolo najlepšieho hráča uplynulého ročníka LeBrona Jamesa Cleveland Cavaliers zrejme našiel k výnimočnému krídelníkovi výnimočného, aj keď starnúceho pivota - štvornásobného víťaza súťaže Shaquilla O'Neala.

Prestup 37-ročného podkošového obra z Phoenixu síce ešte nie je hotovou vecou, ale zámorské zdroje hovoria o tom, že "Shaq" je blízko k štvrtej zmene dresu vo svojej kariére. Do Arizony by mali ako súčasť vyrovnania putovať pivot s defenzívnymi kvalitami Ben Wallace, srbský rozohrávač Saša Pavlovič, právo výberu v druhom kole draftu a nešpecifikovaná suma peňazí.

O´Nealovi zostáva do vypršania zmluvy so Suns jeden rok. Do Phoenixu prestúpil vo februári 2008 z Miami, s ktorým v roku 2006 senzačne získal svoj štvrtý a zatiaľ posledný titul šampióna NBA.

Shaquille O'Neal začal svoju kariéru v NBA v roku 1992 s floridským tímom Orlando Magic, ktorý v roku 1995 priviedol až do finále play-off s Houstonom. Viac ako desaťročie bol fenoménom súťaže, séria tímovým úspechov však prišla až po prestupe do Los Angeles Lakers (1996), kde vytvoril dvojičku s Kobem Bryantom a trikrát v rade slávil s kalifornským mužstvom zisk trofeje (2000, 2001, 2002). Zároveň bol po všetkých troch finálových sériách vyhlásený za najlepšieho hráča.

Ďalšia zmena pôsobiska prišla v roku 2004, O´Neal sa vrátil do Východnej konferencie a na Floridu, tentoraz však do Miami, kde sa zrodil ďalší nezastaviteľný tandem s rozohrávačom Dwyanom Wadom. V roku 2006 bol z toho prvý titul v histórii klubu. Rovnaký recept mal fungovať vo Phoenixe s kanadským tvorcom hry Stevom Nashom. Na svoje pôsobenie v Západnej konferencii nadviazal 216 cm vysoký a 147 kg vážiaci center vo februári 2008, ale očakávaný úspech sa nedostavil. Napriek tomu sa O´Neal stal v uplynulej sezóne lídrom tímu, zaznamenal priemer 17,8 bodu a 8,4 doskoku na zápas, zahral si aj vo svojom 15. Zápase hviezd NBA práve na palubovke Phoenixu. Suns však do play-off nepostúpili.

Cleveland vyhral v sezóne 2008/09 základnú časť, ale vo finále play-off Východnej konferencie ho zastavilo Orlando. Cavaliers sa snažia udržať v kádri najväčšiu hviezdu súťaže LeBrona Jamesa a nedávno sa objavili správy o snahe angažovať k nemu čínskeho pivota v službách Houstonu Jao Minga.

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»V basketbalovom Clevelande sa rysuje spolupráca LeBron - Shaquille