Útočník San Jose žiaril. Dosiahol to, čo sa mu nepodarilo devätnásť sezón

Patrick Marleau (v strede) oslavuje jeden zo svojich gólov.
Patrick Marleau (v strede) oslavuje jeden zo svojich gólov. (Autor: TASR/AP)
SITA|24. jan 2017 o 10:17

Patrick Marleau prispel k víťazstvu svojho tímu nad Coloradom štyrmi gólmi. Potreboval pritom na ne iba štyri strely.

DENVER. Na prvý štvorgólový zápas kariéry v NHL si kanadský hokejista v službách San Jose Patrick Marleau musel počkať devätnásť sezón.

Dočkal sa ako tridsaťsedemročný v pondelňajšom zápase v Denveri.

Do záverečnej tretiny vstupovali oba tímy za stavu 1:1, lenže potom sa taktovky stretnutia chopil rodák z Aneroidu v štáte Saskatchewan. V rozpätí necelých štrnástich minút nasúkal štyri góly a rozhodol o triumfe Sharks na ľade posledného tímu NHL Colorada.

San Jose natiahlo sériu víťazstiev na päť zápasov a v Pacifickej divízii sa na jeden bod priblížilo lídrovi z Anaheimu.

Výnimočný výkon

Štyri góly počas jednej tretiny sa v histórii NHL podarilo streliť len dvanástim hráčom. Marleau nadviazal na legendárneho Maria Lemieuxa z 26. januára 1997 v zápase Pittsburgh - Montreal. Za pozornosť stojí aj fakt, že Marleau svoje štyri presné zásahy dosiahol z rovnakého počtu streleckých pokusov a predtým gólovo mlčal v siedmich zápasoch.

V tejto sezóne NHL sa dostal na šestnásť gólov a v kariére na 497. Ešte jedna štatistika je v súvislosti s úspešným kanonierom Sharks pozoruhodná - Marleau dosiahol deväťdesiaty šiesty víťazný gól v kariére a v historickej tabuľke takejto úspešnosti sa vyrovnal Švédovi Matsovi Sundinovi na desiatej priečke.

"Fajn tretina, som spokojný. Logan Couture mi pred tretím gólom na striedačke vravel: 'Choď tam a pridaj ďalší.' Keď vás spoluhráči takto hecujú, je to celkom zábava," uviedol Patrick Marleau na oficiálnej stránke súťaže.

"Výborný hráč. V jeho veku má stále plnú nádrž a veľa energie v nohách. Toto bol výnimočný výkon vzhľadom na náročný program nášho tímu. Za jedenásť dní sme absolvovali sedem zápasov. A on už nemá 22, ale 37. Som rád, že som mohol byť súčasťou tohto predstavenia," chválil tréner Sharks Peter DeBoer.

Je to skvelý hokejista a platí to dlhodobo. Vždy mal talent na strieľanie gólov. Stále má veľkú rýchlosť na korčuliach a šikovnosť na hokejke.


Gabriel Landeskog, útočník Colorada

"Fanúšikov Sharks bolo počuť a potom nahádzali čiapky na ľad. Bolo vzrušujúce sledovať, ako pribúdali góly z jeho hokejky. Tvrdo na sebe tento rok pracoval a tieto góly sú krásna odmena," povedal kapitán Sharks Joe Pavelski.

Najlepší strelec v histórii klubu

Dvojnásobného olympijského šampióna z rokov 2010 a 2014 a tiež majstra sveta z roku 2003 chválili aj hráči súpera.

"Je to skvelý hokejista a platí to dlhodobo. Vždy mal talent na strieľanie gólov. Stále má veľkú rýchlosť na korčuliach a šikovnosť na hokejke. V tretej tretine nám to všetkým ukázal," uviedol švédsky krídelník Colorada Gabriel Landeskog.

Marleau je so 497 gólmi najlepším strelcom San Jose v jeho histórii. Je lídrom v presilovkových góloch (156), zásahoch v rovnovážnom stave (324) aj tých v oslabeniach (17). Rovnako jeho 1060 bodov je klubovým rekordom.

Patrick Marleau odohral proti Coloradu skvelý zápas.
Patrick Marleau odohral proti Coloradu skvelý zápas. (Autor: TASR/AP)

Otec štyroch synov je trojnásobným účastníkom Zápasu hviezd NHL (2004, 2009 a 2010) a dvojnásobným finalistom na ocenenie Lady Byng Memorial Trophy, čiže najslušnejšieho hráča súťaže, z rokov 2007 a 2014.

Z medzinárodného ľadu má okrem dvoch olympijských zlatých medailí a titulu z majstrovstiev sveta v zbierke aj striebro z MS 2005 a zlato zo Svetového pohára 2004.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Útočník San Jose žiaril. Dosiahol to, čo sa mu nepodarilo devätnásť sezón