Nulové skúsenosti či sebecká hra. Prečo Američania na MS opäť sklamali?

Sklamaní basketbalisti USA po prehre s Kanadou v súboji o bronz na MS v basketbale 2023.
Sklamaní basketbalisti USA po prehre s Kanadou v súboji o bronz na MS v basketbale 2023. (Autor: TASR/AP)
Martin Kozinka|10. sep 2023 o 16:00

Šesť dôvodov, prečo americkí basketbalisti odchádzajú z MS bez medaily.

BRATISLAVA. Na majstrovstvách sveta v roku 2019 obsadili reprezentanti Spojených štátov amerických len siedme miesto. Písalo sa vtedy o katastrofe či potupe.

Tento rok odchádzajú Američania z MS po druhýkrát v rade bez medaily. Po prehre s Kanadou v zápase o bronz skončili na štvrtom mieste. Zo šiestich majstrovstiev sveta v 21. storočí vyhral tím USA iba dve.

Na každom medzinárodnom basketbalovom turnaji sú Američania jasnými favoritmi na zlato, aj keď najväčšie hviezdy zostávajú väčšinou doma.

Zostava, ktorá šla na MS v roku 2019, bola považovaná za ich najslabšiu v histórii. Výsledok to neskôr potvrdil. Tento rok mali Američania na súpiske “len” tri hviezdy NBA z minulej sezóny. 

Ak by sme však zrátali všetky kontrakty hráčov na ich súpiske, dostali by sme výsledné číslo 204 miliónov dolárov. Taká je ich hromadná ročná výplata v tímoch NBA.

Brandon Ingram si ročne zarobí v NBA 33,8 milióna dolárov.
Brandon Ingram si ročne zarobí v NBA 33,8 milióna dolárov. (Autor: TASR/AP)

Chýbali im skúsenosti

Američania mali najmladšiu zostavu na turnaji. Ani jeden z hráčov nemal tridsať rokov. Najstarším mužom v zostave bol 28-ročný Bobby Portis mladší.

Priemerný vek zostavy bol 24,1 roka. Mladší tím mali len na olympiáde v roku 2004, kde ich reprezentoval ešte 19-ročný LeBron James. Práve v Aténach prišlo americké sklamanie zo zisku bronzovej medaily.

Takmer všetci hráči mali nulové skúsenosti s európskym basketbalom. Ostatné krajiny budujú zostavy z hráčov, ktorí spolu hrajú v reprezentácii roky. Nemecko, ktoré zdolalo USA v semifinále, malo podobnú súpisku ako pred rokom na ME.

„Tieto tímy sú skutočne kvalitné, dobre trénované a majú kontinuitu. Hrali spolu dlho, takže je to náročné,” povedal po poslednom zápase Steve Kerr.

„Už je to ale za nami,” vydýchol si tréner amerického tímu.

Samozrejme, nie je mu čo závidieť. Nemá to jednoduché. Medzi americkými basketbalistami je obrovská konkurencia, ale nízka ochota reprezentovať. Starší a kvalitnejší hráči uprednostňujú olympijské hry.

Chýbala aj výška a sila pod košmi

USA síce mali piaty najvyšší priemer doskokov na turnaji, ale v niektorých zápasoch sa ich dominancia pod košom vytratila. V dvoch z troch zápasov, ktoré na turnaji prehrali, proti Litve a Nemecku, doskočili Američania len 27 a 28 lôpt. 

Pre zaujímavosť, v zápase proti Čiernej Hore, ktorý vyhrali 85:73, prehrali na doskoky 31-49, pričom mal ich súper až 23 útočných doskokov.

Sklamaním bol v tomto smere jednoznačne Jaren Jackson Jr. Hráč, ktorý vyhral v poslednej sezóne ocenenie pre najlepšie brániaceho hráča NBA. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Nulové skúsenosti či sebecká hra. Prečo Američania na MS opäť sklamali?