UFC: Neuveriteľný Teixeira, návrat kráľa či ďalší dokonalý výkon Chimaeva

Glover Teixeira.
Glover Teixeira. (Zdroj: MMAJunkie)
SvetMMA|31. okt 2021 o 10:08 (aktualizované 31. okt 2021 o 10:16)

Turnaj priniesol fantastické zápasy plné zaujímavých príbehov.

LAS VEGAS. Mnoho známych mien a skvelé zápasy priniesol sobotný turnaj UFC 267.

Podujatie, ktoré sa pre európskych fanúšikov konalo v netradične priaznivom čase splnilo v Etihad aréne v Abú Zabí vysoké očakávania.

Turnaj sa niesol v znamení korunovácii nových šampiónov v dvoch váhových kategóriách a svoju časť slávy si pre seba uchmatlo aj trio bojovníkov z Dagestanu a Čečenska.

Na sklonku kariéry si splnil celoživotný sen

Mnohými odpisovaný Brazílčan Glover Teixeira to napokon dokázal. V titulovom súboji poloťažkej divízie zdolal 42-ročný rodák zo Sobrálie poľského šampióna Jana Blachowicza v druhom kole na škrtenie.

Teixeira sa po úžasnom výkone stal druhým najstarším šampiónom histórie UFC.

Blachowicza nepustil až na jediný moment do hry a ako veľký outsider večera si na sklonku svojej profesionálnej kariéry splnil celoživotný sen stať sa najlepším bojovníkom planéty.

Blachowicz nenašiel odpoveď na strhy Teixeiru a po piatich výhrach v rade okúsil trpkú chuť porážky. Krátko po súboji pôsobil zlomeným dojmom. V rozhovore avšak odkázal, že v žiadnom prípade sa neplánuje vzdať.

Šancu znovuzískať stratený trón divízie do 93 kilogramov by si chcel získať už v nasledujúcich dueloch.

Na strane Teixeiru panovala naopak nefalšovaná radosť.

„Dvadsať rokov, ani neviem ako to opísať. Myslel som, že v tejto chvíli poviem toľko vecí, ale práve teraz mi nič nenapadá. Pokračujem v prekonávaní rekordov. Mám 42 rokov a stále pokračujem.

Milujem to, toto je môj domov. Bol som tu už toľkokrát, skrátka to milujem. Nevzdávajte sa svojich snov, nech vám ľudia vravia čokoľvek. Nepočúvajte negatívnych ľudí, len verte v seba,“ povedal po zápase čerstvý šampión.

Teixeira potvrdil, že by jeho ďalším súperom v prvej titulovej obhajobe mal byť elitný český bojovník Jiří "BJP" Procházka.

Druhý muž rebríčka poloťažkej divízie bol na tomto turnaji zdravým náhradníkom pripraveným naskočiť do zápasu o opasok v prípade, ak by sa zranil jeden z dua Teixeira a Blachowicz.

Procházka je v UFC na vlne dvoch výhier, naposledy v máji tohto roku zdolal Dominicka Reyesa.

Návrat kráľa

Jeden z najlepších súbojov večera predviedli v zápase o dočasný opasok bantamovej váhy Petr Yan a Cory Sandhagen.

V päťkolovom výsostne postojárskom dueli hviezdil Petr Yan. Aj keď úvodné kolo patrilo Američanovi, bývalý šampión divízie urobil potrebné zmeny v taktike, ktoré niesli okamžitý úspech.

Inak fantastický zápasník v postoji Sandhagen pôsobil miestami bezradne, predovšetkým vo štvrtom a piatom kole nemohlo byť o víťazovi žiadnych pochýb.

Yan sa výhrou vrátil späť na víťaznú vlnu. O opasok prišiel v marci v súboji s Aljamanom Sterlingom z dôvodu diskvalifikácie po nedovolenom údere kolenom.

Pôvodne mal Yan čeliť Sterlingovi v odvetnom súboji už v tomto dátume, z dôvodu zranenia právoplatného kráľa divízie bol ale očakávaný stret zrušený.

Kométa ako žiadna iná

Ak panovali pred zápasom Khamzata Chimaeva nejaké obavy z toho, v akej forme sa čečenský bojovník po roku vráti, po súboji už o ničom nemohlo byť najmenších pochýb.

Chimaev v oktagone impozantným spôsobom vymazal v priebehu pár minút jedenástku rebríčka weltrovej váhy Číňana Li Jinlianga. Zdalo sa, ako by nastupoval proti nováčikovi.

Jinliang nielenže počas troch minút nevyslal ani jeden úder, celý stret pripomínal čakanie na jeho koniec.

Chimaev tak po štyroch súbojov v UFC má bilanciu štyroch výhier pred limitom, pričom jeho bilancia rozdaných úderov k rozdaným je na neuveriteľnom čísle 254:2.

„Povedal som to jasne, ja som tu kráľom. Zničím každého, už mi veríte? Ja som šampión,“ hovoril po víťazstve 27-ročný Čečenec, ktorý už osem rokov žije a trénuje vo Švédsku.

Zástupca tímu All-Stars gym vstúpil do najprestížnejšej svetovej organizácie MMA v lete minulého roka, aby počas troch mesiacov pobláznil fanúšikov.

Čečenskú lavínu zastavili až dlhodobé zdravotné problémy spojenými s prekonaním ochorenia COVID-19. Nemohol dýchať, bol dokonca hospitalizovaný v nemocnici.

Zaujímavým faktom ostáva, že po včerajšku má Chimaev dokonca viac sledovateľov na sociálnych sieťach než šampión váhy do 77 kilogramov Kamaru Usman.

Khamzat Chimaev je bezpochyby v UFC kométa ako žiadna iná, čo si určite uvedomujú aj promotéri UFC a najskôr nebudeme musieť čakať veľmi dlho a uvidíme mladú hviezdu v titulovom zápase.

Khabibov chránenec jasne vyhral

Tak trochu v úzadí celého turnaj ostali výkony dvoch bojovníkov z Dagestanu Islama Makhacheva a Magomeda Ankalaeva.

Deviate víťazstvo v rade zaznamenal Makhachev v zápase s Novozélanďanom Danom Hookerom. Chránenec legendárneho Khabiba nastúpil do súboja s veľkou vervou, súpera ukončil už po 150 sekundách pákou na ruku.

Za Makhachevom nezaostal ani jeho krajan Ankalaev, ktorý počas troch kôl v oktagone s bývalým titulovým vyzývateľom Volkanom Oezdemirom bol zreteľne lepším bojovníkom.

Obaja zápasníci v pozápasových rozhovoroch zdôrazňovali túžbu bojovať o titul.

Poliak je späť na ceste, kolegovi McGregora zápas nevyšiel

Ako lovec svoju korisť kondične uštval talentovaný Michał Oleksiejczuk svojho súpera z Dagestanu Shamila Gamzatova.

Vysoké tempo v spojení s nečitateľnosťou v úderoch z Oleksiejczukovej strany postupne vyberali svoju daň. Gamzatovovu štrnásťzápasovú neporaziteľnosť na profesionálnom okruhu ukončil zdvihák, po ktorom sa 31-ročný zápasník zapotácal na zem.

Oleksiejczuk sa dôležitou výhrou zaradil medzi popredných zápasníkov v poloťažkej divízii.

Hoci ešte pred pár rokmi bol označovaný za čierneho koňa perovej divízie, dnes je tomu úplne inak. Fínsky bojovník Makwan Amirkhani nezvládol ani tentokrát zápas, keď s neporazeným Leronem Murphym prehral v druhom kole po tvrdom údere kolenom na knokaut.

Tímový kolega Conora McGregora z klubu Straight Blast Gym Ireland zvládol prvé kolo viac než dobre. Murphyho držal a unavoval pri pletive, k čomu pridával úspešné strhy a prácu na zemi.

Amirkhanimu sa stal osudným začiatkom druhej päťminútovky. Skvelo načasované koleno Murphyho zasiahlo cieľ a ukážkový knokaut bol na svete.

Zatiaľ čo sa Amirkhani ocitáva na vlne troch prehier v rade, pre Murphyho sa ďalším víťazstvom v UFC otvárajú dvere do najvyšších poschodí váhy do 65 kilogramov.

Nachádzate sa tu:
Domov»MMA»UFC: Neuveriteľný Teixeira, návrat kráľa či ďalší dokonalý výkon Chimaeva