UFC 262: Nástupca Khabiba je známy, Ferguson opäť neúspešný

(Zdroj: Zuffa LLC, Autor: Josh Hedges)
Daniel Stankovič|16. máj 2021 o 07:24 (aktualizované 16. máj 2021 o 07:35)

Historicky jedenásty šampión UFC ľahkej váhy si v zápase prešiel krušnými momentami.

TEXAS. Hala plná divákov, skvelý turnaj či korunovácia nového kráľa. Aj takto by sme mohli označiť UFC 262.

Ťahákmi boli bezpochyby dva zápasy váhy do sedemdesiatich kilogramov. V hlavnom predzápase išlo o súboj dlhoročnej stálice UFC Tonyho Fergusona a Beneila Dariusha.

Vrcholom podujatia bol potom duel o uvoľnený trón po Khabibovi Nurmagomedovi, ktorý obstaral Brazílčan Charles Oliveira proti Američanovi Michaelovi Chandlerovi. 

Pre Chandlera išlo o historicky moment, keď už vo svojom druhom vystúpení v najlepšej organizácii MMA mohol získať jej titul. 

Fergusona padá stále hlbšie a hlbšie

Ani dvanásť víťazstiev za sebou nestačilo Tonymu Fergusonovi k získaniu právoplatného titulu a po dnešku je jasné, že sa mu to najskôr ani nikdy nepodarí. Po dvoch tvrdých prehrách to mal byť jeho očakávaný návrat s avizovanými zmenami v prípravnom kempe.

Nestalo sa tak. Počas troch kôl to bol naopak Beneil Dariush, kto diktoval tempo a kontroloval súboj. Počas druhého kola došlo dokonca k ukončeniu pákou na členok zo strany Dariusha, avšak význam slova vzdať sa v slovníku Fergusona zjavne neexistuje.

„Prasklo to, počul som to. Tony sa len na mňa pozrel, akoby sa nič nestalo, ale ja som to prasknutie počul. Je to zombie, neskutočné,” opísal situáciu s pákou na nohu Dariush zápase.

Nástupca Khabiba Nurmagomedova

Jedenástym šampiónom ľahkej divízie UFC sa v divokom zápase stal Charles Oliveira. Po vyrovnanom prvom kole, kedy sa momentum prelievalo na obe strany, bol Brazílčan len zopár úderov od prehry.

V úvode toho druhého však prišla z jeho strany séria dobre načasovaných hákov z prednej ruky, ktoré rozhodli o víťazstve Oliveiru. Technickým knokautom sa naviac osamostatnil v historických tabuľkách UFC čo sa týka zápasov ukončených pred limitom (17), čo len podčiarkuje jeho jedenásťročnú cestu v prestížnej americkej organizácii.

Rozhodujúcim okamihom pre kariéru 31-ročného rodáka zo Sao Paula sa z dnešného pohľadu javí rok 2017, kedy sa po viacerých prehrách rozhodol definitívne prejsť do vyššej váhovej kategórie. Od toho momentu si Oliveira pripísal desať víťazstiev a len jedinú prehru.

Malé rýpnutie do nového šampióna si na sociálnej sieti Twitter neodpustil bývalý šampión perovej a ľahkej váhy UFC Conor McGregor, ktorý má očividne veľké plány: „Charles Oliveira sa stal jedenástym šampiónom ľahkej váhy UFC, hádajte kto bude dvanástym.”

Totálna vojna

Zaujímavým stretom bol zápas dvoch popredných bojovníkov perovej váhy Edsona Barbozu a Shanea Burgosa.

Samotný duel by sme mohli označiť za vojnu dvoch odlišných stratégií, zatiaľ čo Barboza vynikal typicky predovšetkým svojimi kopmi, Burgos útočil na telo.

Víťazom sa nakoniec v treťom kole stal Barboza, ktorý poslal Burgosa k zemi predĺženým úderom zo zadnej ruky.

Zlomená ruka, dôležitý súboj žien a obrat o 180 stupňov

Rezonujúcim momentom bol zaiste zápas legendárneho brazílskeho zápasníka Ronalda "Jacarého" Souzu proti jeho krajanovi Andrému Munizovi.

(Zdroj: Zuffa LLC, Autor: Josh Hedges)

Zápas sa však skončil spôsobom, aký si dokázal predstaviť naozaj málokto. Muniz sa stal totiž prvým bojovníkom počas kariéry Souzu, ktorý ho dokázal poraziť submisiou.

O tom, že sa 41-ročný sa špecialista na brazílske jiu-jitsu nechcel vzdať ľahko, najlepšie svedčí fakt, že mu jeho súper musel zlomiť ruku, aby ukončil zápas.

Že netreba robiť predčasné závery po prvom kole ukázal Chritos Giagos v zápase so Seanom Sorianom. 

Hoci bol Giagos favoritom, počas prvej päťminútovky nebol viackrát ďaleko od prehry, keď ho Soriano dokázal tvrdo natriafať presne mierenými údermi a kopmi.

Do druhého kola tak nastúpil Giagos s úplne odlišnou taktikou vziať Soriana na zem, pričom takmer okamžite zvíťazil technickou submisiou s návzom D´Arce choke.

Dôležitým súbojom na karte bol duel ženskej mušej divízie medzi Katlyn Chookagian a Viviane Araujo.

Američanka Chookagian si po troch kolách pripísala celkovo deviate víťazstvo v organizácii UFC a výrazne sa priblížila titulovej odvete s úradujúcou šampiónkou Valentinou Shevchenko.

Nachádzate sa tu:
Domov»MMA»UFC 262: Nástupca Khabiba je známy, Ferguson opäť neúspešný