UFC 230: Do najslávnejšej haly sveta s najhorším hlavným zápasom vo svojej histórii (komentár)

Adrián Mečiar|3. okt 2018 o 02:00

UFC spravilo obrovskú chybu. Dokonca ani Joe Rogan nepozná bojovníčku, ktorá má zápasiť v hlavnom zápase večera turnaja v Madison Square Garden.

Tak a je to tu. Telenovela s názvom hlavný zápas pre UFC 230 sa s najväčšou pravdepodobnosťou dočkala svojho vyvrcholenia. Napokon to nie je Nate Diaz, Jon Jones a ani Alexander Gustafsson, kto sa 3. novembra objaví v hlavnom ťaháku galavečera konajúceho sa v Madison Square Garden. Túto pozíciu namiesto toho zaujme duel medzi Valentinou Shevchenko a Sijarou Eubanks, ktoré budú zápasiť o titul ženskej mušej váhy.

Toto nie je vtip. UFC skutočne prišlo s týmto šokujúcim riešením, ktoré uprednostnili pred zápasom Diaza s Poirierom, ktorí im ponúkli, že môžu bojovať na 5 kôl pokojne aj bez toho, aby zápasili o opasok novej váhy do 165 libier. Súboj, ktorý si vyslovene pýta 5 kôl, je naďalej len 3-kolovým co-main eventom turnaja, ktorého vyvrcholením teda má byť duel Shevchenko-Eubanks, pretože podľa hlúpeho nepísaného pravidla musí byť hlavným zápasom každého PPV turnaja titulový duel, aby sa na plagáte mohol trblietať opasok.

UFC 230 má patriť k najväčším turnajom roka. UFC sa predsa nechce v Madison Square Garden zahanbiť, najmä nie po prvých dvoch rokoch. Premiéra v New Yorku bola v réžii Conora McGregora, ktorý sa tu stal šampiónom dvoch váhových kategórií. Minulý rok sme zas boli svedkami veľkolepého návratu Georgesa St-Pierra po 4-ročnej pauze mimo oktagon. A tento rok? V hlavnom zápase uvidíme duel Valentiny Shevchenko s bojovníčkou, ktorú nepozná ani dlhoročný komentátorský veterán UFC. Bez srandy, Joe Rogan včera počas živého vysielania svojho podcastu po dozvedení sa tejto novinky priznal, že nevie, kto je Sijara Eubanks. Ako je možné, že takto neznáma bojovníčka s profesionálnym skóre 3-2 sa má objaviť v hlavnom zápase významného PPV podujatia?

Nechápte ma zle, Eubanks je talentovaná zápasníčka, držiteľka čierneho pásu v BJJ, pôvodne mala byť finalistkou 27. série reality šou The Ultimate Fighter, ktorá korunovala historicky prvú šampiónku ženskej mušej váhy, avšak Eubanks sa nakoniec vo finále nepredstavila, keďže pár dní pred zápasom skončila v nemocnici. Jej obličky nezvládli náročné chudnutie do váhy. O to zaujímavejšie je, že bojovníčka, ktorá pred niekoľkými mesiacmi nebola schopná spraviť váhu a nastúpiť do zápasu, teraz dostáva dôveru zaobstarať hlavný zápas veľkého podujatia v MSG.

Nerozumiem tomu, prečo UFC potrebuje mať v každom hlavnom zápase PPV podujatia titulový súboj. Situáciu okolo 230-ky pokazili už dávno. Zúfalé pokusy na poslednú chvíľu, vrátane snahy o vytvorenie dočasného titulu v poloťažkej váhe, nevyšli. UFC sa však naskytla jedinečná príležitosť, ako sa priam bravúrne vyhrabať z problémov. Sami Nate Diaz a Dustin Poirier najskôr ponúkli, že by mohli zápasiť o inauguračný titul vo váhovej kategórii do 165 libier. Po nezáujme o otvorenie divízie práve v tomto momente Diaz s Poirierom navrhli, že budú súhlasiť s 5-kolovým zápasom aj bez toho, aby bol v hre opasok.

Avšak, už spomenuté nepísané pravidlo, hlavným zápasom PPV turnajov musí byť titulový duel, čo pred niekoľkými hodinami v rozhovore pre ESPN povedal aj Dana White. Ako by White zabudol na to, že zatiaľ najsledovanejším turnajom histórie je UFC 202 (Diaz vs. McGregor 2), v prvej trojke sledovanosti ešte nájdeme UFC 196 (McGregor vs. Diaz 1), miliónovú hranicu pokorilo UFC 114 (´Rampage´ vs. Evans), viac ako 650-tisíc zakúpení zaznamenalo UFC 183 (Silva vs. Nick Diaz), cez pol milióna sa dostalo ešte aj UFC 115 (Franklin vs. Liddell). Na kartách týchto turnajov nenájdeme ani jeden titulový duel, teda až na výnimku, ktorou je UFC 196, kedy v co-main evente o titul ženskej bantamovej váhy zápasili Miesha Tate a Holly Holm.

Keď už UFC tak veľmi chcelo mať na štartovke UFC 230 aj titulový zápas, mohli to urobiť ako na podujatí UFC 196, teda duel Shevchenko-Eubanks by bol co-main eventom a Diaz-Poirier hlavným zápasom na 5 kôl. Aj keď aj to by bolo len ťažko pochopiteľné. Kvôli tomuto výmyslu predsa prídeme o duel medzi Valentinou a Joannou Jedrzejczyk!

Naozaj nechápem, prečo sa UFC rozhodlo takto. Turnaj v MSG a najmä hlavný zápas večera má byť špeciálny. Fanúšikovia si na sociálnych sieťach vyslovene pýtali povýšenie duelu Diaz-Poirier do tejto pozície, no neúspešne. UFC skutočne nepochopiteľne premrhalo šancu, ako sa viac než dôstojne dostať zo situácie, do ktorej sa sami dostali. Prekvapujúce riešenie sú sobojom Shevchenko-Eubanks fanúšikovia na sociálnych sieťach nenesú ľahko. Ba dokonca, dovolím si povedať, že súdiac podľa reakcie fanúšikov, ide o najhorší hlavný zápas PPV podujatia v dejinách.

Len tak mimochodom, Valentina Shevchenko sa už raz objavila v hlavnom zápase PPV turnaja, na UFC 215. Tento event sa ledva dostal cez 100-tisícovú hranicu, čiže sa zaradil medzi najmenej sledované turnaje modernej éry. To aby som zničil prípadnú ilúziu, že Valentina je známe meno. Je to hviezda pre nás, “hardcore” fanúšikov MMA, no čo sa týka širšieho publika, ktoré musíte zaujať pri snahe predať PPV, je to neznáme meno.

Ešte mám malú iskierku nádeje, že by sa čosi mohlo zmeniť. Zápas Shevchenko-Eubanks bol zatiaľ oznámený len slovne. Dana White to potvrdil pre ESPN, no na oficiálnych stránkach UFC to zatiaľ potvrdené nie je. Predsa, už sa neraz stalo, že Dana White oznámil zápas (napr. Nate Diaz vs. Georges St-Pierre pred pár mesiacmi), ktorý v skutočnosti nebol potvrdený, aby prostredníctvom médii a divákov vyvinul tlak na bojovníkov, ktorí možno nechceli poľaviť z nejakých svojich podmienok. To je jeden z ich obľúbených trikov, ale tu to zrejme nie je veľmi reálne, i keď si viem predstaviť, že niekde v zákulisí sa stále vyjednáva trebárs s Diazom a Poirierom, ktorí si kladú určité podmienky, no to je skôr konšpiračná teória.

Ešte uvidíme, čo všetko sa udeje. Každopádne, ak bude hlavným zápasom UFC 230 naozaj duel medzi Valentinou Shevchenko a Sijarou Eubanks, UFC urobilo obrovskú chybu a do MSG tento rok príde s najhorším hlavným zápasom vo svojej histórii.

Nachádzate sa tu:
Domov»MMA»UFC 230: Do najslávnejšej haly sveta s najhorším hlavným zápasom vo svojej histórii (komentár)