UEFA zrušila premlčaciu lehotu na korupciu

Sportnet|23. máj 2013 o 15:44

Nové pravidlá vstúpia na európskej scéne do platnosti už 1. júna.

LONDÝN. Európska futbalová únia (UEFA) odsúhlasila prísnejší disciplinárny poriadok.

Za rasistické prejavy svojich priaznivcov bude každý tím pykať po prvom priestupku čiastočným uzavretím štadióna, po druhom diváci nebudú mať prístup na tribúny vôbec a klub zaplatí pokutu 50-tisíc eur.

Ak sa previní rasovo diskriminačným správaním hráč alebo funkcionár, nasledovať bude minimálne desaťzápasový dištanc. Trest za inzultáciu rozhodcu vzrastie z dvoch na tri stretnutia zastavenia činnosti, napadnutie mužov s píšťalkou alebo zástavkou bude znamenať minimálne 15-zápasový dištanc.

UEFA nezaháľa ani v boji s dopingom. Nariadila prieskum užívania steroidov na vzorke približne 900 hráčov, ktorí zasiahli do hry v súťažiach UEFA od roku 2008. Výsledky štúdie by mohli viesť k zavedenie inštitútu biologických pasov. Na vybraných podujatiach sa okrem štandardných močových testov začnú odoberať aj krvné vzorky.

UEFA zrušila aj premlčaciu lehotu na prehrešky súvisiace s podplácaním a korupciou. "Takže aj v prípade, že sa dozvieme o dohodnutom zápase spred pätnástich rokov, budeme konať," dodal generálny sekretár strešného orgánu európskeho futbalu.

Nové pravidlá vstúpia na európskej scéne do platnosti 1. júna a UEFA očakáva, že ich implementujú do svojich domácich noriem aj jednotlivé členské asociácie.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Ďalšie súťaže»UEFA zrušila premlčaciu lehotu na korupciu