Futbalová reprezentácia na RTVS končí. Práva má nový kanál

Marek Hamšík.
Marek Hamšík. (Autor: TASR)
Miloslav Šebela|12. nov 2021 o 12:15

Na RTVS o pár rokov nebudú ani zápasy hokejovej reprezentácie na MS.

BRATISLAVA. Zápasy slovenskej futbalovej reprezentácie od budúcej sezóny fanúšikovia neuvidia na verejnoprávnej televízii. Po prvý raz v ére samostatnosti si bude musieť fanúšik prepnúť z RTVS na iný kanál.

Práva na zápasy národného tímu získal AMC Networks International. Reprezentačný futbal tak bude od budúceho roka na staniciach Sport1 a Sport2.

Riaditeľ Sekcie športu RTVS Matej Hajko túto informáciu nechcel komentovať. „Nie je čo. Predaj práv ešte nie je uzavretý,“ povedal Hajko a dodal, že momentálne je viazaný mlčanlivosťou.

Na novom kanáli od júna

Sport1 a Sport 2 patria pod AMC Networks International - Central and Northern Europe.

UEFA predala v jednom balíku práva na obdobie rokov 2022 - 2028.

Balíček bude zahŕňať kvalifikačné zápasy UEFA EURO 2024 a UEFA EURO 2028, ako aj FIFA majstrovstvá sveta 2026 či priateľské zápasy Ligy národov UEFA.

Slovenská reprezentácia sa prvýkrát objaví na Sport1 v júni 2022, kedy odštartuje Liga národov UEFA 2022-23.

Žrebovanie sa uskutoční 16. decembra vo švajčiarskom Montreux.

Slovensko sa zúčastní Ligy C a bude vyžrebované z prvého koša. Kvalifikačné kolá na UEFA EURO 2024 v Nemecku sa uskutočnia medzi marcom a novembrom 2023 a play-off v marci 2024, zatiaľ čo kvalifikačné rozpisy na ďalšie dva svetové turnaje (FIFA majstrovstvá sveta 2026 a UEFA EURO 2028) ešte nie sú definitívne.

Ako pre Sportnet potvrdil Víťezslav Horák, Sport1 a Sport2 majú exkluzívne práva a zatiaľ nie je pravdepodobné, že by uvažovali o predaji sublicencie pre iné televízne kanály.

Počas nasledujúcich šiestich rokov budú Sport1 a Sport2 naďalej kanálmi na Slovensku a v Českej republike, ktoré budú vysielať všetky zápasy UEFA v rámci zápasov národných tímov UEFA.

Budú to jediné kanály, ktoré budú vysielať najsilnejšie národné tímy v Európe. Balíček bude obsahovať celkovo 1 500 zápasov, pričom najlepšie zápasy budú vysielané naživo každý deň zápasu rovnako jako spravodajstvo o českej reprezentácii.

Stratia aj hokejové MS

Na RTVS o pár rokov nebudú ani zápasy hokejovej reprezentácie na majstrovstvách sveta. Verejnoprávna televízia vlastní práva len na dva najbližšie šampionáty.

Od roku 2024 budú hokejové MS na stanici JOJ Šport, ktorá sa pustila do nákupu vo veľkom. A hlási, že bude vysielať Tour de France, hokej aj Svetové poháre v lyžovaní.

Vysielacie práva zo športových podujatí v posledných rokoch sú stále atraktívnejšie pre súkromné stanice a cenu za práva tlačia veľmi vysoko. RTVS im nedokáže konkurovať.

„To je realita, trh je voľný a je logické, že sa hráči rozhodnú „zaútočiť“ práve na takéto podujatia,“ komentoval predaj práv Matej Hajko pre denník N

"Futbal je absolútne špecifický, myslím si, že o pár rokov ho budú vysielať už len operátori, veď s Premier League to tak je už teraz. Sú to také neuveriteľné peniaze, že tam už nie je priestor pre verejnoprávneho vysielateľa, možno s výnimkou dvoch krajín. Cena išla hore v tisícoch percent," vysvetľoval Hajko.

RTVS atuálne vlastní práva na 13 pretekov Svetového pohára v alpskom lyžovaní, na olympijské hry v Pekingu 2022 a v Paríži 2024, tenisové turnaje ATP a WTA, zápasy slovenských mužstiev v Lige majstrov, v Európskej lige UEFA a v Európskej konferenčnej lige, domácu hokejovú ligu. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Futbalová reprezentácia na RTVS končí. Práva má nový kanál