Trnavský brankár Jakubech zažíva v reprezentácii pod Kozákom paradox

Adam Jakubech (vľavo) patrí v drese Spartaka Trnava už vo svojom mladom veku k ozdobám našej najvyššej súťaže.
Adam Jakubech (vľavo) patrí v drese Spartaka Trnava už vo svojom mladom veku k ozdobám našej najvyššej súťaže. (Autor: SITA)
Pavol Spál|9. jan 2017 o 18:40

Nezvyčajný oficiálny zápas. Zo sedemnástich futbalistov Slovenska hrali prvý raz za národný tím až šestnásti.

BRATISLAVA. Tradičné esá ako Hamšík, Škrtel, Kucka nahradili totálne nezvyčajnými. Náhodne vyberáme: Šulla, Králik, Bukata, Šulek, Guba, Huk. Kto podrobnejšie nesleduje futbal, tie mená mu sotva niečo povedia.

Futbalisti Slovenska prehrali v nedeľu v prípravnom zápase počas sústredenia v Spojených arabských emirátov 1:3 s Ugandou, ktorá sa pripravuje na Africký pohár národov v Gabone.

Jediný Gól Slovákov strelil spoluhráč Denis Vavro.

Bol to netradičný moment, ktorý nemal u nás obdobu. S výnimkou Žilinčana Jakuba Holúbka zažili debut v národnom tíme všetci šestnásti hráči, ktorí sa dostali na trávnik.

Prekvapí niekto z nich aj v budúcnosti, alebo to pre nich bol iba ojedinelý oficiálny zápas za reprezentáciu?

„Iniciatíva vyšla zo strany našich trénerov. Zámer bol vyskúšať hráčov, ktorí dosahovali dobré výsledky v lige, ale nemali možnosť ukázať sa v reprezentácii. Niekto z nich by mohol vyskočiť. Viac-menej ide o ligový výber,“ vysvetľoval Jozef Kliment, generálny sekretár Slovenského futbalového zväzu.

Zostrih gólových situácií:

„Zvažovali sme viac možností na sústredenie (v hre boli aj Španielsko či Turecko) a táto sa nám javila aj z finančného hľadiska najlepšia. Hľadali sme v tomto termíne vhodných súperov, čo nebolo jednoduché. Ide o mimoeurópsky asociačný termín, takže kluby neboli povinné uvoľniť hráčov,“ dodal Kliment.

Proti Ugande nehrali najlepší Slováci, ale ani ich najlepší náhradníci, napriek tomu išlo o oficiálny zápas, keďže Afrika má asociačný termín.

Prvýkrát spolu

Slovensko nastúpilo v Abú Zabí s improvizovanou zostavou, kde mali prevahu futbalisti so slovenskej ligy.

„Duel mal dobré tempo, až nezvyčajne dobré na prípravné stretnutie. Je vidieť, že hráči Ugandy sú vo finálnej fáze prípravy na Africký pohár národov. Nezvládli sme najmä úvod zápasu, kde bol súper lepší v rýchlosti a protiútokoch, ktoré sme nezachytili. Dostali sme dva góly,“ cituje TASR trénera Slovenska Jána Kozáka.

V druhom polčase naskočil do hry iba dvadsaťročný brankár Trnavy Adam Jakubech, jeden z najväčších talentov slovenského futbalu, o ktorého je veľký záujem v Európe.

Paradoxne si pripísal prvý štart za áčko, pritom vo výbere do 21 rokov nemal v uplynulej kvalifikácii ani miesto trojky.

Trnava má v time jeden z najväčších talentov slovenského futbalu - brankára Adama Jakubecha.
Trnava má v time jeden z najväčších talentov slovenského futbalu - brankára Adama Jakubecha. (Autor: TASR)

Proti Ugande dostali šancu aj ďalší perspektívni mladíci ako Denis Vavro (20 r) , Juraj Kotula (21), Martin Šulek (18), ale napríklad aj skúsený dvadsaťosemročný Filip Hlohovský.

Najlepší ligový strelec jesennej časti Fortuna ligy (14 gólov) dostal ihneď v premiére rolu kapitána a patril k najaktívnejším z našich.

„Nerád by som hodnotil našich hráčov, každý je v tejto fáze inak pripravený. Navyše, prvýkrát hrali spolu v takomto zložení. Takéto zápasy však je potrebné hrať, aby sme sa posúvali vyššie,“ dodal Kozák.

V televízii ho nevideli

Zápas mala v pláne vysielať TV Dajto, ale pre technické problémy ho diváci nevideli. Komu sa súboj podarilo naladiť cez internet, možno si zaspomínal na majstrovstvá sveta v Afrike 2010, kde v hľadisku všetko prehlušoval rachot obľúbených trúbok – vuvuziel.

„Búrlivú atmosféru hodnotím pozitívne, v lige sa s takýmto stretávame málokedy, aj keď u nás v Žiline fanúšikovia chodia na štadión,“ vyjadril sa dvadsaťštyriročný Žilinčan Michal Škvarka, v strede poľa odohral celý zápas.

Slovenská reprezentácia nezvíťazila ani v piatej zápasovej konfrontácii so súperom z Afriky (bilancia: 0 - 2 - 3, skóre 4:8).

Predtým prehrali naši vo februári 1994 s Egyptom (0:1) a Marokom (1:2) a remizovali 1:1 s Alžírskom (február 2001) a Kamerunom (máj 2010).

Na Slovensko čaká v rámci pobytu v SAE ešte jeden neoficiálny prípravný súboj proti Švédsku, ktorý sa odohrá ako duel ligových výberov oboch krajín vo štvrtok 12. januára (o 13.45 h SEČ v Abú Zabí) na štadióne Zayed Sports City.

„Švédi majú podobne zložený káder ako my, tiež ide skôr o ligový výber,“ dodal Kliment.

„Bodaj by mal aj súboj so Švédmi takú úroveň ako ten proti Uganďanom. Na druhej strane je pochopiteľné, že by ma potešil iný výsledok,“ uzavrel Kozák.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Trnavský brankár Jakubech zažíva v reprezentácii pod Kozákom paradox