Tour de France: Brit Cavendish vyhral 13. etapu

TASR|18. júl 2008 o 19:00

Britský cyklista Mark Cavendish vyhral piatkovú 13. etapu pretekov Tour de France, ktorá viedla z Narbonne do Nimes.

Nimes 18. júla (TASR) - Britský cyklista Mark Cavendish vyhral piatkovú 13. etapu pretekov Tour de France, ktorá viedla z Narbonne do Nimes (182 km). Na tohtoročnej Tour získal už štvrté etapové prvenstvo.

Jazdec tímu Columbia triumfoval v čase 4:25:42 h v záverečnom špurte, v ktorom mu opäť nikto nedokázal konkurovať. Druhý skončil Austrálčan Robbie McEwen (Silence-Lotto), tretí Francúz Romain Feillu (Agritubel). V žltom tričku pre vedúceho pretekára priebežnej klasifikácie zostal Cadel Evans zo Silence-Lotto. Slovenský pretekár Peter Velits z Milramu finišoval na 124. mieste s odstupom pätnástich sekúnd. V priebežnom poradí figuruje na 83. priečke.

Pomerne oddychová etapa

Pelotón čakala v piatok pomerne oddychová etapa s troma stúpaniami najnižšej kategórie, dvoma rýchlostnými prémiami a očakávaným špurtérskym rozuzlením. Hneď na začiatku sa zo 158-člennej hlavnej skupiny odtrhli mnohonásobný holandský šampión Niki Terpstra (Milram) a Florant Brard (Cofidis). Pelotón sa nesnažil reagovať, a tak postupne získavali slušný náskok, ktorého maximálna hodnota bola takmer desať minút. Príchodom prvého stúpania začal náskok klesať, najmä vďaka práci Francaise des Jeux na čele pelotónu.

Keď boli Terpstra s Brardom na vrchole posledného stúpania, zvyšok zaostával už len o dve minúty a dostihnutie dvojice bolo otázkou času. O únik sa dvakrát pokúsil Juan Antonio Flecha, v druhom prípade so sebou vzal aj Stephana Augeho, ktorý napokon vytvoril s uniknuvšími jazdcami trojicu, zatiaľ čo Španiel sa vrátil späť do pelotónu. Napriek posile sa žiaden zázrak nekonal, jedine Terpstra bojoval.

Pelotón bol opäť pohromade približne desať kilometrov pred cieľom. Následne chvíľku pobudol osamotene na čele Sylvain Chavanel, práca tímov Milram, Garmin a Liquigas však odsúdila jeho pokus na neúspech.

13. etapa, Narbonne - Nimes (182 km):

1. Mark Cavendish (V. Brit./Columbia) 4:25:42 h, 2.Robbie McEwen (Austr./Silence-Lotto), 3. Romain Feillu (Fr./Agritubel), 4. Heinrich Haussler (Nem./Gerolsteiner), 5. Oscar Freire (Šp./Rabobank), 6. Thor Hushovd (Nór./Crédit Agricole), 7. Leonardo Duque (Kol./Cofidis), 8. Erik Zabel (Nem./Milram), 9. Julian Dean (N. Zéland/Garmin Chipotle), 10. Sébastien Chavanel (Fr./FDJeux) všetci rovnaký čas, ...124. Peter VELITS (SR/Milram) +15 s

Priebežné poradie:

1. Cadel Evans (Austr./Silence - Lotto) 54:48:47 h, 2. Frank Schleck (Lux./CSC) +1 s, 3. Christian Vande Velde (USA/Garmin - Chipotle) +38, 4. Bernhard Kohl (Rak./Gerolsteiner) +46, 5. Denis Menčov (Rus./Rabobank) +57, 6. Carlos Sastre (Šp./CSC) +1:28 min, 7. Kim Kirchen (Lux./Columbia) +1:56, 8. Vladimir Jefimkin (Rus./AG2R) +2:32, 9. Mikel Astarloza (Šp./Euskaltel) +3:51, 10. Vincenzo Nibali (Tal./Liquigas) +4:18, ...83. Peter VELITS (SR/Milram) +1:10:47 h

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Tour de France: Brit Cavendish vyhral 13. etapu