Hrdina z väzenia či pôrodná asistentka. Kto sú rozhodcovia na MS v Katare?

Rozhodca Anthony Taylor na EURO 2020.
Rozhodca Anthony Taylor na EURO 2020. (Autor: SITA/AP)
Michal Šášky|19. nov 2022 o 06:00

Čím sa neslávne preslávil arbiter z Afriky?

BRATISLAVA. Pod taktovkou ich má legendárny Pierluigi Collina. Rešpektovaný, prísny, niekedy až kontroverzný Talian dnes šéfuje všetkým rozhodcom na svete.

Na MS v Katare nominoval 129 rozhodcov: 36 hlavných, 69 asistentov a 24 ich bude sedieť za videom.

Prvýkrát v histórii mužského šampionátu sú medzi nimi aj ženy, tri hlavné a tri asistentky.

Museli zvládnuť rovnaké teoretické testy aj fyzické previerky ako ich mužskí kolegovia. Bez výnimky.

Keďže na svetovom šampionáte musia pískať rozhodcovia zo všetkých kútov sveta, niektoré popredné mená do Kataru ani neodcestujú. Z Európy je iba desať z tridsiatich šiestich hlavných rozhodcov:

Angličania Michael Oliver a Anthony Taylor, Francúz Clément Turpin, Holanďan s latinskoamerickými koreňmi Danny Makkelie, Nemec Daniel Siebert, Poliak Szymon Marciniak, Rumun István Kovács, Slovinec Slavko Vinčič, Španiel Antonio Miguel Mateu Lahoz, Talian Daniele Orsato a francúzska rozhodkyňa Stéphanie Frappartová.

Doplní ich šesť rozhodcov z Ázie, šesť afrických, pätica zo zóny CONCACAF, sedem mužov z Južnej Ameriky a jeden oceánsky zástupca.

Podľa šéfa slovenských rozhodcov Mariána Ružbarského ide o najlepší možný výber, mená ho neprekvapili: „Príslušná komisia určite zodpovedne vyberala mená na základe výborných výkonov a dlhodobých skúseností,“ poznamenal.

Slovenskí rozhodcovia sa do Kataru nedostali, chýbajú im väčšie skúsenosti na medzinárodnej scéne, aby sa dostali do takého úzkeho výberu. Miestenka sa neušla ani ďalším popredným európskym arbitrom.

„Ja mám osobnú skúsenosť s piatimi nominovanými rozhodcami, mal som tú možnosť robiť pozorovateľa v nimi rozhodovaných stretnutiach. Všetci odviedli poctivé kvalitné výkony. Ostatných som mal možnosť vidieť v televíznych prenosoch. Všetci vybratí rozhodcovia patria k najužšej európskej špičke,“ dodal Ružbarský pre Sportnet.

Vybrali sme päť mien, ktoré budú v Katare pod najväčším drobnohľadom.

Janny Sikazwe

Rozhodca Janny Sikazwe.
Rozhodca Janny Sikazwe. (Autor: Reuters)

Štyridsaťtriročný rozhodca zo Zambie bude v Katare zrejme za najväčšiu kuriozitu. Všetci fanúšikovia sú zvyčajne v napätí, kedy padne gól, no teraz si nebudú istí ani tým, kedy sa zápas ukončí.

Africký rozhodca má za sebou bohatú kariéru a plno skúseností. V roku 2016 pískal finálový zápas MS klubov, keď Real Madrid zdolal japonský Kashima Antlers. O rok neskôr dokonca finále na Africkom pohári národov.

Nechýbal ani na MS 2018 v Rusku, kde mal pod taktovkou dva zápasy v skupine. Bol vôbec prvým zambijským rozhodcom na turnaji v histórii.

Všetky jeho úspechy však zatienila bizarnosť, ktorú spôsobil na tohtoročnom Africkom pohári národov.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS vo futbale 2022»Hrdina z väzenia či pôrodná asistentka. Kto sú rozhodcovia na MS v Katare?