Ekvádor na MS vo futbale 2022: Ktorých hráčov sa oplatí sledovať?

Piero Hincapie (vpravo) so spoluhráčmi z reprezentácie Ekvádora.
Piero Hincapie (vpravo) so spoluhráčmi z reprezentácie Ekvádora. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|20. nov 2022 o 01:00

Aké sú najväčšie mená v nominácii Ekvádora na MS vo futbale 2022?

MS vo futbale 2022 sa hrajú od 20. novembra do 18. decembra v Katare. Ekvádor je súčasťou skupiny A.

Ktorých hráčov Ekvádora sa oplatí sledovať?

Enner Valencia (33 rokov, útočník, Fenerbahce Istanbul)

V mexickej najvyššej futbalovej súťaži bol niekoľko sezón považovaný za jedného z najlepších útočníkov v lige. Jeho cesta smerovala v roku 2014 do Premier League. Strávil tam tri sezóny, počas ktorých príliš nezažiaril.

V súčasnosti oblieka tridsaťtriročný Ekvádorčan dres tureckého Fenerbahce, pričom prežíva najproduktívnejšiu sezónu v kariére. Odohral 22 zápasov vo všetkých súťažiach a strelil v nich 15 gólov, z toho dva v Európskej lige. 

V národnom drese debutoval v roku 2012. Odvtedy nazbieral 75 štartov v najcennejšom drese, pričom sa gólovo presadil 37-krát, z toho päťkrát na MS vo futbale, ak rátame zápas s Katarom na tohtoročnom šampionáte.

Pred pár rokmi mal problémy so zákonom. Počas kvalifikačného zápasu s Čile ho prišla zatknúť polícia priamo na trávnik. Futbalista tak fingoval zranenie, aby sa vyhol zatykaču.

Piero Hincapie (20 rokov, obranca, Bayer Leverkusen)

Európske tímy sledujú tohto obrancu už od dlhšiu chvíľu. V roku 2020 vyhral juniorskú Copa Libetadores 2020 – klubovú súťaž Južnej Ameriky s ekvárdorským klubom Independiente del Valle. Po tomto úspechu odišiel na rok do Argentíny hrať za Talleres Cordoba.

Po úspešnej reprezentácii krajiny na Copa America 2021 ho odkúpil Bayer Leverkusen za 7,5 milióna dolárov.

Hincapie je síce talentovaný, má techniku, schopnosti a odhodlanie, no stále nemá dostatok skúseností. Túto sezónu musel už trikrát vynechať zápas pre tresty za veľké množstvo žltých kariet, keď v 13 zápasoch nemeckej Bundeslige získal 7 žltých kariet.

Pervis Estupinan (24 rokov, obranca, Brighton)

Esupinan je obranca, ktorý je plný energie od výkopu až po záverečný hvizd, čím je hrozbou ekvádorskej obrany. Odohral 26 zápasov v juniorských výberoch Venezuely, v ktorých strelil 7 gólov.

Svoju seniorskú kariéru začal v LDU Quito ako 17-ročný, odkiaľ hneď putoval do Watfordu, potom na hosťovanie do Granady, Almerie či Ossasuny. Následne ho odkúpil Villarreal.

Vo farbách Villarrealu odohral 53 zápasov v španielskej LA Lige a bol aj pri víťazstve jeho klubu v Európskej lige. V Superpohári UEFA premenil tretiu penaltu v rozstrele, na výhru to ale nestačilo.

Bol aj neoddeliteľnou súčasťou tímu pri postupe zo skupiny Ligy Majstrov a výhrach v play-off proti Juventusu či Bayernu Mníchov.

V aktuálnej sezóne hrá za anglický Brighton, ktorý si všimol jeho kvalít, precíznosti a schopnosti zakladania protiútokov.

Gonzalo Plata (21 rokov, útočník, Valladolid)

Plata je ďalší hráč z akadémie Independiente del Valle, ktorý bol v roku 2019 odkúpený lisabonským Sportingom, odkiaľ bol zapožičaný do Valladolidu, kde v minulej sezóne zohral dôležitú úlohu pri ich postupe do La Ligy.

Je držiteľ bronzovej lopty za tretieho najlepšieho hráča turnaja z MS 2019 hráčov do 20 rokov v Poľsku, kde napomohol Ekvádoru k zisku bronzu.

Mladík sa prebojoval medzi európsku elitu vďaka svojmu daru preniknutia cez súperovu defenzívu. Je vysoko talentovaný, vyniká v situáciách jeden na jedného a dokáže zmeniť priebeh hry mihnutím oka.

Ekvádor dúfa, že si Plata pripíše na svoje konto ďalšie góly a pomôže im tak naplniť ich výzvu v Katare 2022.

Kompletnú nomináciu Ekvádora nájdete na tomto odkaze >>>

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS vo futbale 2022»Ekvádor na MS vo futbale 2022: Ktorých hráčov sa oplatí sledovať?