Začínali na „šutrovisku“. Dnes majú deväťdesiat rokov a chystajú veľké oslavy

Futbalisti Brvnišťa kedysi a dnes.
Futbalisti Brvnišťa kedysi a dnes. (Autor: archív klubu)
Ivan Mriška|28. jún 2022 o 10:24

Súčasťou osláv bude zápas proti MŠK Žilina B.

BRVNIŠTE. TJ Slovan Brvnište má pre sebou veľký víkend, oslavuje 90 rokov organizovaného futbalu v obci.

Súčasťou osláv bude zápas miestneho piatoligistu proti MŠK Žilina B, úvodný výkop je v sobotu 1. júla o 17:00 h.

Na druhý deň vybehnú na ihrisko mládežnícke tímy a starí páni, oslavy ukončia vystúpenia hudobných skupín.

Cieľom je zmapovať činnosť funkcionárov, hráčov, trénerov a priaznivcov Slovanu Brvnište,“ prezradil predseda TJ Slovan Brvnište Mário Háronik.

Kedysi hostili Trenčín

Pri päťdesiatom výročí založenia klubu hralo Brvnište zaujímavý zápas s druholigovou Jednotou Trenčín. Lákadlo v podobe druholigistu čaká fanúšikov opäť.

„Hlavným hosťom bol vtedajší zabávač Strýco Marcin. Futbal v Brvništi oslavuje deväťdesiate výročie, čo máme zdokumentované fotografiou mužstva z toho roku,“ dodal a pokračoval:

„Za tento časový úsek, viac ako jeden ľudský život, sa toho vo futbale v Brvništi veľa zmenilo. V roku 1962 boli dostavané kabíny, teda šatne a tribúna, ktoré slúžili futbalistom, ale divákom už veľmi nie, pretože zápasy sa hrávali na ihrisku umiestnenom o sto metrov vyššie v obklopení topoľov.

Mnohí z nás starších na ňom hrávali, a tak môžu z vlastnej skúsenosti povedať, že s tým dnešným trávnatým sa to nedá porovnávať. Bolo to šutrovisko, jednoducho povedané najhoršie ihrisko v širokom okolí. Oproti tomu areál súčasného futbalového ihriska rozmerov 100 x 68 metrov s trávnikom s umelým zavlažovaním, sociálnymi zariadeniami, zrekonštruovanými šatňami a tribúnou, na ktorej pribudli pohodlné sedadlá, znesie dnes veľmi prísne kritériá.“

Prvé mužstvo TJ Slovan Brvnište.
Prvé mužstvo TJ Slovan Brvnište. (Autor: archív TJ Slovan)

Na súčasnom ihrisku sa odohrávali zápasy III. ligy staršieho a mladšieho dorastu. V súčasnosti tu prebiehajú zápasy V. ligy Sever mužov, v ktorej účinkujú hráči Brvnišťa. Osobitou kapitolou boli pohárové zápasy Slovnaft Cupu.

Postup do piatej ligy

Aj keď futbalisti Brvnišťa postúpili do V. ligy Sever v sezóne 2014/2015 pod vedením trénera Martina Bednára, je potrebné spomenúť ešte jeho predchodcu, už zosnulého Milana Hochela, na ktorého prácu nadviazal hrajúci tréner Miroslav Šlesár.

Aj oni majú veľkú zásluhu na zlepšenom hernom prejave, keď klub pôsobil v najvyššej okresnej súťaži v I. triede.

„Za ich pôsobenia sa dala dohromady partia morálne a vôľovo silných jedincov, ktorých hlavným a jediným cieľom bolo športovať na najlepšej možnej úrovni. Mužstvo sa tvorilo na základoch, ktoré zostali z konca osemdesiatych rokov, kde sme boli svedkami pôsobenia inej generácie futbalistov, ktorí boli postupne vedení trénerom Jozefom Rogom a po jeho smrti hrajúcimi trénermi Ladislavom Čapliarom a Ferom Strašíkom.

Strata takého zanieteného a oddaného trénera ako bol Jozef Rogo nebola len ľudská, ale aj športová. Na jeho prístup doteraz mnohí ešte žijúci spomínajú s pátosom a obdivom ku jeho organizačným a trénerským schopnostiam,“ spomína Háronik.

(Autor: archív klubu)

Ozdobou v najvyššej súťaži

Táto generácia futbalistov mala obrovskú túžbu i kvalitu. Preto ďalej dokázala pokračovať pod vedením už spomínaných hrajúcich trénerov. Počas celých osemdesiatych rokov bola ozdobou futbalu v najvyššej okresnej súťaži, kde bojovala o popredné umiestnenia a niekoľkokrát jej postup do I. B. triedy (obdobe dnešnej V. ligy) ušiel doslova o vlások.

Kostru tvorili hráči Fero Strašík, Zdenko Koreník (Ciro), Miro Koreník (Frajo), Roman Šupolík, Zdeno Krajčík (Čiman), Jožo Krajčík (Golona), Ľubo Španiheľ (Koleno), Pavol Hároník (Bafľa), Pavol Turičík, Miro Turičík, Peter Hároník (Bill), Milan Mikušík, Tóno Kňažko (Kaťo), Rasťo Šterdas, Pavol Pažitný (Pižo), Ľubo Minjarík (Šaňo), Fero Zelenák (Hokejka), Fero Hladniš, Ivan Strašík ( Čivo ), Ján Žbodák, Ľuboš Kucharík, Miro Jandušík, Silvo Turičík, Peter Burdej, Jozef Chovančík, a iní.
Mužstvo, ktoré sa začalo tvoriť na prelome 80-tych a 90-tych rokov na uvedených základoch sa najskôr prepadlo do poslednej okresnej III. triedy a niekoľko sezón sa bezúspešne hľadalo.
Mužstvo, ktoré sa začalo tvoriť na prelome 80-tych a 90-tych rokov na uvedených základoch sa najskôr prepadlo do poslednej okresnej III. triedy a niekoľko sezón sa bezúspešne hľadalo.
Vtedy sa vystriedali niekoľkí tréneri (Jozef Vališík, Milan Kucharík, Jano Mičiník), ale nepodarilo sa im dosiahnuť výraznejšie úspechy.

Mužstvo, ktoré sa začalo tvoriť na prelome 80-tych a 90-tych rokov na uvedených základoch sa najskôr prepadlo do poslednej okresnej III. triedy a niekoľko sezón sa bezúspešne hľadalo.

Až príchod spomínaného Milana Hochela, inak predtým hráča prvoligového TTS Trenčín a druholigovej Považskej Bystrice, na ktorého príchode má zasadný podiel dovtedajší tréner František Strašík, znamenal obrat k lepšiemu.

„Fero išiel do Považskej Bystrice s vtedajšími nádejnými funkcionármi tvoriaceho sa mužstva. V reštaurácii Tatran na poschodí sedel spomínaný Milan Hochel žijúci vo svojom vesmíre veľkého futbalu a ktorý ani nevedel, že nejaké Brvnište existuje. A tak po položenej otázke či by nešiel trénovať Brvnište sa spýtal, ako bol Milan Hochel rodák z Veselého pri Piešťanoch naučený: A to já mám íst trénuvat do nejakého Brvništa? Čo any nevým, de to je? A už ste tam vydely fotbalovú loptu?,“ spomína s úsmevom.

Výnimočný futbalista z Brvnišťa

Po prvej sezóne dokázali futbalisti Brvnišťa postúpiť z poslednej III. triedy a po ďalších dvoch sezónach už pôsobili v najvyššej okresnej súťaži, kde sa držali až do postupu v uvedenom ročníku 2014/2015.

Mužstvo tvorili hráči okolo skvelého futbalistu, ktorý patrí k tým najlepším, čo kedy behali po brvnišťanskom ihrisku - Jozefa Minjarika (Arny).

Tento výnimočný futbalista začínal s futbalom v Brvništi. Ďalej pôsobil v Považskej Bystrici, kde to dotiahol až do mládežníckej dorasteneckej reprezentácie Slovenska a do vtedajšieho prvého mužstva TJ ZVL, ktoré hrávalo 1. SNFL.

A keďže sa mu následne nepodarilo z „politických dôvodov“ dostať do ligového vojenského prvoligového alebo druholigového klubu, čoho príčinou bolo, že už ďalej nedokázal futbalovo napredovať, nedostal sa tak ani do najvyššej slovenskej futbalovej súťaže, na ktorú mal nepochybne kvalitu aj s veľkou rezervou.

„Taká bola doba, ktorú si dnes mnohí aj trochu neoprávnene idealizujeme. Dnes už len môžeme polemizovať, čo všetko mohol dokázať, keby...,“ dodal.

Okolo Arnyho tvorili kostru mužstva bratia Braňo, Martin (Málin) a Juro (Pupo) Čapliarovci, Peter Šištík (Koso), Milan Banínec (Kenky), spomínaný „príženkár‟ hrajúci tréner Miroslav Šlesár (Šleso), Zdenko Koreník ml., Mário Hároník st., Ferko Šamaj (Kocky), Jozef Hároník (Jóžin), Matej Španiheľ (Špéno), Ľubo Šamaj (Lapa), Ladislav Priesečan (Pufka), Peter Babjar (Zemák), Marcel Hanajík, bratia Václav a Jaroslav Barbosovci, Michal Holiš, Peter Fusko, Ľuboš Fusko a ďalší.
Okolo Arnyho tvorili kostru mužstva bratia Braňo, Martin (Málin) a Juro (Pupo) Čapliarovci, Peter Šištík (Koso), Milan Banínec (Kenky), spomínaný „príženkár‟ hrajúci tréner Miroslav Šlesár (Šleso), Zdenko Koreník ml., Mário Hároník st., Ferko Šamaj (Kocky), Jozef Hároník (Jóžin), Matej Španiheľ (Špéno), Ľubo Šamaj (Lapa), Ladislav Priesečan (Pufka), Peter Babjar (Zemák), Marcel Hanajík, bratia Václav a Jaroslav Barbosovci, Michal Holiš, Peter Fusko, Ľuboš Fusko a ďalší. (Autor: archív klubu)

Vynikajúcu prácu vo vedení klubu vtedy odvádzal dlhoročný predseda a sponzor klubu Jozef Jágrik (Lumpík). Tento človek stál za všetkými rozhodnutiami a krokmi, ktoré sa v tom čase odohrávali na športovom, ale aj tom technickom zabezpečovacom poli.

V Brvništi hral aj Hamšík

Bola to ekonomicky veľmi ťažká doba. Slovenská republika sa vydala na samostatnú cestu. S tým prišla aj dosť náročná až neriešiteľná doba nielen pre napredovanie športu, ale aj všeobecne pre ľudí.

„Otcovia zakladatelia republiky mali svoje vlastné myšlienky, ktoré si realizovali, no pospolitý ľud trápili chlebové problémy. Napriek tomu sa s touto situáciou dokázal spomínaný Jozef Jágrik popasovať a previedol celú telovýchovnú jednotu do ďalších, lepších časov, za čo mu patrí obrovská vďaka a obdiv,“ uviedol Hároník.

Niekedy v tej dobe sa podarilo obnoviť aj činnosť dorastu pod vedením iného „príženkára“ Štefana Francistyho, ktorý sa chopil tejto šľachetnej činnosti a zaznamenal počas niekoľkých sezón aj celkom zaujímavé výsledky v II. okresnej dorasteneckej súťaži.

V takejto zostave oslavoval TJ Slovan Brvnište 70. výročia futbalu v obci v roku 2002. Diváci privítali dorastencov Slovana Bratislava, za ktorých vtedy hral aj doterajší kapitán slovenskej reprezentácie Marek Hamšík (na fotke nižšie vľavo dolu v bielom drese).

Hamšík vpravo dole.
Hamšík vpravo dole. (Autor: archív klubu)

Po Martinovi Bednárovi futbalistov v sezóne 2016/2017 trénoval Juraj Kováč zo Žiliny. Po ňom už nastúpil na miesto trénera na takmer štyri sezóny Ivan Janči zo Stráňav pri Žiline.

V sezóne 2018/2019 s kvalitným kádrom siahal aj na postup do IV. ligy SZ, ktorý im nakoniec o jeden bod ušiel. Ivan Janči trénoval futbalistov Brvnišťa do zimy 2020, ktorú ukončila pandémia koronavírusu.

(Autor: archív klubu)

Po ňom prevzal trénerské žezlo na lavičke Isiaka Babatounde Bello, ďalší vynikajúci hráč a tréner pochádzajúci z Nigérie. Ten je trénerom futbalistov Brvnišťa dodnes a darí sa mu nadmieru. Dokonca pred posledným kolom súťaže siahajú na postup do zoštíhlenej V. ligy z druhého miesta. Táto bude mať iný formát a z existujúcej súťaže sa do nej kvalifikujú len mužstvá z prvých dvoch, troch miest.

Hrali za nich zaujímavé mená

Od vstupu futbalistov Brvnišťa do V. ligy sa na súpiske vystriedalo veľa hráčov. Výnimočnými sú medzi nimi futbalisti z Afriky, ktorí sa tvrdou cestou dostali až k profesionálnemu futbalu.

Ofori Prince z Ghany figuruje na súpiske od vstupu Brvnišťa do V. ligy Sever až dodnes. Bol hráčom Žiliny, Petržalky a pre futbal v Brvništi toho za sedem sezón urobil veľa.

Ďalším hráčom odovzdávajúcim dlhoročné futbalové skúsenosti je Ján Hrbek (Kopec). Pôsobil v MŠK Žilina, A.S.D. Comunale Gonars (Taliansko II. liga) či TTM Phichit FC (Thajsko I. liga).

Rodák zo Žiliny sa stal hnacím motorom mužstva a jedinečným motivátorom mladších spoluhráčov. Aj po štyridsiatke má stále čo odovzdávať.

Do tímu neskôr prišli aj ďalší Afričania z Ghany - John Ofotsu Twasam a Samuel Koney Mensah, John z ghanskej prvej ligy a Samuel zo slovinského druholigového klubu NK Krško.

Obaja boli výborní futbalisti, ktorí svojou hrou pomohli hráčom v sezóne 2018/2019. Po tejto sezóne sa pobrali za svojou ďalšou futbalovou kariérou. Samuel nemal víza a povolenie na pobyt. John hrával v MŠK Považská Bystrica a následne vyhľadal svojho brata Kristiana v Anglicku, ktorý tam v tom čase hrával Premier League za Newcastle United.

Niektorí hráči mali Brvnište ako prestupnú stanicu k vyšším súťažiam. Lukáš Čelko hráva za Domanižu IV. ligu, Ján Lončík prestúpil do Makova do IV. ligy. Libor Ďuratný hráva za Kysucký Lieskovec III. ligu Stred.

Výraznou ľudskou aj futbalovou osobnosťou bol tiež Marek Jamečný, odchovanec MŠK Žilina, ktorý do Brvnišťa prišiel zo IV. ligy zo Stráňav. Tento hráč priniesol do mužstva neuveriteľný pokoj a istotu do stredu poľa. Jeho príchodom sa mužstvo posunulo minimálne o jeden výkonnostný stupeň vyššie.

V tejto Marekovej úrovni pokračuje v posledných kolách jarnej časti aj dlhodobo zranený, ale stále futbalom motivovaný tréner, Issaiaka Babatoude Bello (Bellito). Bello bol niekoľko sezón dozadu hráčom a pilierom MŠK Žilina.

V Lige majstrov sa mu dokonca podarilo v skupinovej fáze za Žilinu skórovať do siete Chelsea Londýn.

„Je úžasné, že takýto hráč môže byť pri našich chlapcoch a odovzdávať im svoje skúsenosti. V mužstve Brvnišťa sa objavilo veľa ďalších cezpoľných hráčov, ktorí herne potiahli Brvnišťanov. Ostatní prevažne hrávali za dorast tretiu ligu, respektíve nižšie nižšie predchádzajúce súťaže,“ prezradil.

Dorast odštartoval vzostup

Vzostup futbalu v Brvništi v posledných desiatich rokoch odštartovali v roku 2008 dorastenci pod vedením trénera Miloša Lejtricha. Ten skúšal trénovať A tím, ale bez výraznejšieho úspechu. Avšak v trénovaní mladých futbalistov sa našiel. Tí sa dajú lepšie formovať, ovládať a plnia pokyny. Dorastenci Brvnišťa vyhrali za šesť sezón postupne II. okresnú triedu, I. okresnú triedu, V. ligu, IV. ligu a neuveriteľný bol postup do III. ligy Západ.

(Autor: archív klubu)

„Účinkovanie v tejto lige bolo veľmi náročné. Mužstvá museli mať starší aj mladší dorast a za súpermi sa muselo ďaleko cestovať. Najmä tímy od maďarských hraníc len ťažko hľadali obec na severozápade Slovenska, ale futbalovým areálom aj hrou našich dorastencov boli príjemne prekvapení,“ uviedol Hároník.

Okrem trénera Miloša Lejtricha má veľký podiel na tom, že mladí futbalisti hrávali III. ligu takmer štyri sezóny aj Mário Hároník st. Ani fakt, že chalani boli zozbieraní z celej Papradňanskej doliny a iných bližších či vzdialenejších obcí a miest (napr. Plevník, Považská Bystrica, Púchov, Kotešová, Bytča – Hliník, Žilina) im nebránil podávať hlavne v prvom ročníku III. ligy dobré výsledky. V konečnej tabuľke skončili na 5. mieste medzi staršími dorastencami.

(Autor: archív klubu)

V sezóne 2017/2018 bol starší U-19 a mladší U-17 dorast odhlásený pre situáciu, ktorá bola veľmi náročná. Káder nebol dostatočne široký, celkovo sa pracovalo s cca 28 - 29 hráčmi, ale ako to už býva, prišli zranenia a vylúčenia.

„Stalo sa to v čase, kedy sme nedokázali nazbierať na tri po sebe idúce zápasy hráčov mladšieho dorastu, čo bolo dôvodom na vylúčenie zo súťaže pre obidve mužstvá. Mrzelo nás to hlavne z toho dôvodu, že v mužstve staršieho dorastu sme v tom čase mali futbalovo skvelé ročníky narodenia – 1999 a 2000 - Slámka E., Slámka A., Hároník K., Hároník Ľ., Chovančík M., Chovančík P., Jandúch R., Balušík, Ceconík, Klabník, Kaniak, Bulík, o ktorých sme sa nádejali, že môžu vyčnievať medzi svojimi rovesníkmi.

Prišlo však to, čo v mládežníckom futbale a zvlášť doraste je bežným javom, že chlapci začali mať aj iné záľuby (Jandúch R.), niektorým sa zase azda aj oprávnene zdalo, že majú naviac a odišli hrať do Púchova (Chovančík P.), do Považskej Bystrice (Chovančík M.) a niektorí jednoducho nechodili,“ spomína.

V tom čase zachraňovali klub hráči z detského domova z Bytče, ktorí na ihrisku navzdory svojmu neľahkému životnému osudu dokázali, že aj medzi rómskymi deťmi vyrastá veľa nadaných a slušných detí. Celkovo ich chodilo šesť a vynikali medzi nimi bratia Dominik a Jakub Štrkáčovci.

Napriek tejto skutočnosti patrí trénerovi Milošovi Lejtrichovi a vedúcemu mužstva Máriovi Hároníkovi st. veľká vďaka za výchovu mladých hráčov, ktorí po tom ako boli zo súťaže odhlásení, pokračovali v tíme dospelých a doraste v Považskej Bystrici. V kádri dorastencov sa za už spomínané obdobie vystriedalo veľa talentovaných hráčov. Jeden z nich Šimon Macháč sa dokonca stal reprezentantom, ale v inom športe – v hádzanej. Na svoje účinkovanie v doraste v Brvništi si iste rád zaspomína.

Úspech v Slovnaft Cupe

Účasťou v V. lige Sever sa futbalistom Brvnišťa otvorili nové možnosti. Jednou z nich je aj možnosť účasti v Slovnaft Cupe, čo je obdoba bývalého Slovenského pohára. Zdalo sa, že nováčikovia z V. ligy z Brvnišťa v ňom veľa vody nenamútia, ale opak bol pravdou.

V ročníku 2016/2017 vyradili futbalisti Brvnišťa postupne mužstvá vyšších súťaží. Domanižu zdolali 3:1, Prievidzu 2:1 (6:5 na penalty) a Rohožník 2:1 (4:2 na penalty). V spanilej jazde šestnásťfinále ich zastavila až vtedy druholigová Nitra.

Bol to asi najväčší futbalový sviatok v Brvništi v novodobej ére. Napriek pracovnému dňu sa prišlo z blízkeho okolia pozrieť na mužstvo z Nitry takmer tisíc divákov.

„V ďalších ročníkoch Slovnaft Cupu sme až takýto úspech nezopakovali, možno aj preto, že počítač pod vedením funkcionárov zväzu nám trikrát za sebou vygeneroval v prvom kole silné mužstvo Beluše, ktoré sa pohybuje na horných miestach tretej ligy.

Futbalistov Brvnišťa však takáto futbalová konfrontácia s mužstvami III. a IV. ligy veľmi pomohla, najmä mladším hráčom ukázala smer, akým by sa mali v budúcnosti uberať,“ uviedol Háronik.

Futbal prináša radosť z dobrej hry, postupu do vyššej súťaže, ale aj okamihy a skutočnosti, na ktoré by ľudia najradšej zabudli.

Takýmto momentom je aj tragická smrť Martina Pšuríka (Pšurda). „Maťo bol poctivý futbalista, vždy pripravený nastúpiť na pľac. Pre brvnišťanský futbal to je stále obrovská strata. Preto si priaznivci futbalu vážia rozhodnutie vedenia klubu usporiadať na počesť Martina Pšuríka futbalový turnaj. Nultý ročník sa konal v medzicovidovom období 17. júla 2021. Cenu za prvé miesto v turnaji odovzdali víťazom z Brvnišťa Martinovi rodičia. Dúfajme, že nultým ročníkom sa začína pekná tradícia, kde si všetci budeme spomínať na nášho Pšurda,“ zaspomínal.

Majú hráčov z Afriky

Súčasný káder Slovana Brvnište je vedený hrajúcim trénerom Issiaka Babatounde Bellom (FC Spartak Trnava, MŠK Žilina). Vedúcim mužstva je Matej Žabka a masérom je bývalý brankár Juraj Čapliar.

Brankári: Filip Bajza (FK Púchov, MŠK Žilina)

Obrancovia: Milan Klabník (dorast), Mário Zelenák (dorast), Offori Prince (MŠK Žilina, Artmedia Petržalka), Marián Pauer (FK Raven Pov.Bystrica, MFK Bytča, TJ Prečín), Mário Háronik (MŠK Žilina, dorast), Erik Slamka (dorast), Andrej Slamka (dorast), Patrik Chovančík (dorast), Ľubomír Chovančík (dorast).

Stred poľa: Tomáš Kincl (MŠK Žilina, TJ Bánová), Michal Kolembus (dorast), Alex Gabriš (MŠK Púchov, dorast), Matúš Hároník (dorast), Tomáš Kramarík (MŠK Považská Bystrica), Vladimír Kramarík (dorast).

Útočníci: Mário Decký (MŠK Žilina, dorast), Ján Hrbek (MŠK Žilina), Ľubomír Hároník (dorast), Martin Belej (Frýdek Místek).
Výbor pracuje v zložení: Milan Banínec – predseda, Mário Hároník st. – podpredseda a členovia – Peter Šištík, Branislav Čapliar, Juraj Čapliar, Jozef Hároník.

S týmto kádrom futbalistov sa pokúsi realizačný tím vybojovať postup z V. ligy Sever.
Brankári: Filip Bajza (FK Púchov, MŠK Žilina) Obrancovia: Milan Klabník (dorast), Mário Zelenák (dorast), Offori Prince (MŠK Žilina, Artmedia Petržalka), Marián Pauer (FK Raven Pov.Bystrica, MFK Bytča, TJ Prečín), Mário Háronik (MŠK Žilina, dorast), Erik Slamka (dorast), Andrej Slamka (dorast), Patrik Chovančík (dorast), Ľubomír Chovančík (dorast). Stred poľa: Tomáš Kincl (MŠK Žilina, TJ Bánová), Michal Kolembus (dorast), Alex Gabriš (MŠK Púchov, dorast), Matúš Hároník (dorast), Tomáš Kramarík (MŠK Považská Bystrica), Vladimír Kramarík (dorast). Útočníci: Mário Decký (MŠK Žilina, dorast), Ján Hrbek (MŠK Žilina), Ľubomír Hároník (dorast), Martin Belej (Frýdek Místek). Výbor pracuje v zložení: Milan Banínec – predseda, Mário Hároník st. – podpredseda a členovia – Peter Šištík, Branislav Čapliar, Juraj Čapliar, Jozef Hároník. S týmto kádrom futbalistov sa pokúsi realizačný tím vybojovať postup z V. ligy Sever. (Autor: archív klubu)

Vedenie futbalu na čele s Máriom Hároníkom st. urobilo za posledných desať a viac rokov kus práce, čoho výsledkom je úspešný A tím, krásny futbalový areál, tribúna so sedačkami, bazén, multifunkčné betónové ihrisko, osvetlená tréningová plocha, altánok, garáž, toalety pre divákov, oplotenie areálu, rekonštrukcia futbalových šatní a aktuálne prerábanie vstupu do areálu.

„Pomýšľame aj nad rozšírením kabín, lebo nespĺňame jeden dôležitý parameter, a to je výmera šatní pre delegované osoby v metroch štorcových. Rovnako nám veľmi chýba posilňovňa. V súčasnosti však pokrivkávame v práci s mládežou. Neexistuje mužstvo žiakov, dorast svoje zápasy prehráva a o pár rokov možno nebude mať kto doplniť A tím.

Tu sa poúnka spolupráca s okolitými obcami, kde by sa pri koordinácii dalo dosť veľa dosiahnuť. Pracovný názov tejto myšlienky sa volá FK Junior Podjavorník, kde by teoreticky mohli byť združení všetci mládežníci z tejto našej krásnej doliny z obcí Papradno, Brvnište, Stupné a Jasenica, rozdelení do jednotlivých vekových kategórií s cieľovým stavom prípravky U9 a U11, žiaci U13 a U15 a dorast U17 a U19.

V krásnom areáli nám po vzore iných obcí, aj bez športovej histórie, chýba multifunkčné ihrisko s umelým povrchom. Toto môže zabezpečiť len obec. Veľa práce sa urobilo a veľa roboty nás všetkých okolo futbalu ešte čaká. Ak to ale má fungovať ako doteraz, že celé to bude financované a organizované len pomocou súkromných osôb, tak tento model je dlhodobo neudržateľný. Preto je nevyhnutné, aby v blízkej budúcnosti prevzala taktovku do rúk obec a nadviazalo na to, čo sa vybudovalo.

Súkromné partnerstvo by sa mohlo používať, tak ako v iných obciach, len na pomoc pri zabezpečovaní športovej činnosti a nie na investičné financovanie obecného majetku a jeho údržbu. To je proste domáca úloha každej obce, teda tam, kde vedeniu obce záleží na futbale a športovom vyžití všeobecne, že tú ťarchu investícií a údržby ako je kosenie areálu, starostlivosť o trávnik, kabíny, pranie dresov a upratovanie, má proste v rukách obec.

Ak by sa toto podarilo, tak je veľká pravdepodobnosť, že sa nájdu ochotní partneri financovať tú športovú nadstavbu a tým by sa klub a celé športové hnutie v obci pohodlne doviedlo k oslavám stého výročia futbalu v roku 2032.

Uvidíme teda, čo nám v budúcnosti postcovidová a dúfajme, že čoskoro aj postvojnová situácia a najmä roztáčajúca sa inflácia dovolí a ako sa na túto tému bude pozerať daľšie vedenie obce, ktoré vznikne po jesenných voľbách,“ na záver uviedli funkcionári TJ Slovan Brvnište František Pozník a Mário Hároník starší.

Tabuľka V. ligy Sever

Názov družstvaDružstvo
Z
V
R
P
Skóre
B
Forma
1
TJ Nový Život Veľké UherceTJ Nový Život Veľké UherceTJ Nový Život Veľké Uherce
30
21
5
4
72:19
68
V
V
R
V
V
2
TJ Slovan BrvništeTJ Slovan BrvništeTJ Slovan Brvnište
30
20
6
4
60:22
66
V
R
V
V
V
3
ŠPORTOVÉ CENTRUM CHYNORANYŠPORTOVÉ CENTRUM CHYNORANYŠPORTOVÉ CENTRUM CHYNORANY
30
17
7
6
61:25
58
P
V
R
V
R
4
FK Slovan BolešovFK Slovan BolešovFK Slovan Bolešov
30
17
4
9
74:36
55
P
R
R
V
V
5
TJ Plevník - DrienovéTJ Plevník - DrienovéTJ Plevník - Drienové
30
16
4
10
75:52
52
V
P
P
V
V
6
OŠK PodolieOŠK PodolieOŠK Podolie
30
14
8
8
64:49
50
V
V
R
P
R
7
TJ Tatran UhrovecTJ Tatran UhrovecTJ Tatran Uhrovec
30
13
7
10
57:54
46
V
V
P
P
P
8
FK KošecaFK KošecaFK Košeca
30
10
10
10
47:45
40
V
P
R
P
P
9
Sokol FC Chocholná - VelčiceSokol FC Chocholná - VelčiceSokol FC Chocholná - Velčice
30
11
5
14
44:50
38
P
P
V
P
V
10
FK Junior KaniankaFK Junior KaniankaFK Junior Kanianka
30
10
7
13
52:62
37
V
V
R
V
V
11
TJ Vápeč Horná PorubaTJ Vápeč Horná PorubaTJ Vápeč Horná Poruba
30
11
4
15
46:53
37
P
P
V
P
P
12
FUTBAL - FK MELČICE - LIESKOVÉFUTBAL - FK MELČICE - LIESKOVÉFUTBAL - FK MELČICE - LIESKOVÉ
30
11
4
15
40:51
37
P
R
R
P
P
13
TJ Považan PruskéTJ Považan PruskéTJ Považan Pruské
30
10
5
15
58:65
35
V
P
V
V
V
14
TJ Slovan Zemianske KostoľanyTJ Slovan Zemianske KostoľanyTJ Slovan Zemianske Kostoľany
30
7
9
14
29:53
30
P
V
R
V
P
15
Mestský futbalový klub Baník HandlováMestský futbalový klub Baník HandlováMestský futbalový klub Baník Handlová
30
4
5
21
23:66
17
P
R
P
P
P
16
TJ Hradišťan JasenicaTJ Hradišťan JasenicaTJ Hradišťan Jasenica
30
1
4
25
22:122
7
P
P
P
P
P
Z = zápasy, V = Výhry, R = Remízy, P = Prehry, B = Body
Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Začínali na „šutrovisku“. Dnes majú deväťdesiat rokov a chystajú veľké oslavy