Študuje na vysokej škole, obdivuje Pastrňáka. Tínedžer strelil Slovanu nádherný gól

Maroš Jedlička v drese HKM Zvolen.
Maroš Jedlička v drese HKM Zvolen. (Autor: hkmzvolen.sk)
Stanislav Benčat|29. sep 2021 o 11:50

Rektor aj profesori sú ku mne zhovievaví, vraví.

ZVOLEN. Doslova reklamou na tunajší hokej bol zápas 3. kola extraligy medzi Zvolenom a Slovanom. Majster zdolal rivala 4:2. Štyrmi bodmi blysol útočník Juraj Mikúš, nádherný gól strelil len 18-ročný mladík Maroš Jedlička.

Slovan mal po dvoch zápasoch a výhrach nad Trenčínom a Košicami impozantné skóre 10:4. Trúfal si aj na majstra, ale nedisciplinovanosťou sa pripravil o šancu bodovať.

„Zápas mi pripomínal semifinálovú sériu play off z minulej sezóny. Slovan nás vtedy zatlačil len v presilovkách, čo sa dialo aj teraz. V hre piatich proti piatim sme boli lepší,“ hodnotil Mikúš.

Skúsený, už 34-ročný útočník, bol na ľade pri všetkom dôležitom. Strelil víťazný gól, na zvyšné tri prihrával. Štyrmi bodmi vyrovnal počin spoluhráča Petra Zuzina zo zápasu so Spišskou Novou Vsou.

„Nás dvoch nemožno porovnávať. 'Zuza' má parádne nohy, akoby mal v zadku vrtuľu. Chlapci zo Slovana si ma pred zápasom doberali, ale tak, vytrel som im zrak,“ smial sa Mikúš.

Slová chvály

Strieborný medailista z MS v hokeji 2012 si počas kariéry prešiel množstvom nepríjemností, pre vleklé problémy s kolenom nehral dva roky. Na prvý pohľad vidno, že má zopár kíl navyše, ale šikovné ruky a hokejové zmýšľanie má stále veľmi vysoké.

„Poznám ho dlhé roky. S pukom to vie. Komplexný hráč. Vie vystreliť, má kvalitné nahrávky, teším sa zaňho,“ konštatoval tréner víťazov Peter Oremus.

Skúsený kouč chválil aj výkon 18-ročného mladíka Maroša Jedličku. Ten dostáva dôveru v prvom útoku Zvolena, hráva aj presilovku.

VIDEO: Maroš Jedlička a jeho krásny gól od času 4:42 min

V 33. minúte bol po osi Mikúš – Viedenský na konci parádne akcie, keď milimetrovo presnou strelou do ľavého horného rohu Gudlevskisovej bránky strelil štvrtý gól Zvolena.

„Neuveriteľné, ako sa za pár mesiacov zlepšil. Hráva v prvej formácii, je to veľký talent. No a čo ma teší je i fakt, že študuje. Má to v hlave dobre usporiadané. Držím mu palce do ďalšej kariéry,“ priznal Mikúš.

„Pracovitý chlapec. Po hokejovej stránke toho vie veľa, čo dokazuje v každom zápase. Odvádza kus dobrej roboty,“ hodnotil kouč Oremus.

Juraj Mikúš v drese HKM Zvolen.
Juraj Mikúš v drese HKM Zvolen. (Autor: TASR)

Štúdium rozoberá s právnikom

Rodák z Trnavy pôsobí vo zvolenskom áčku druhý rok. Vlani strelil v 15 zápasoch jeden gól, odohral aj celé play off. Teraz má troch dueloch na konte body štyri (2+2). V prvej formácii nastupuje po boku Zuzina a Viedenského.

„Sadli sme si, na ľade sa dobre vidíme. Chalani mi veľmi pomáhajú. Peter a ja sme skôr korčuliari, Vieďo nám to zas dobre rozhadzuje. Aj proti Nitre som mal množstvo šancí, ale nepresadil som sa. Gól v zápase so Slovanom chutí o to viac.“

Jedlička je študentom Technickej univerzity vo Zvolene. Nie je zvykom, že hráči popri kariére venujú čas aj štúdiu na vysokej škole. O to cennejší je jeho prístup.

„Rektor aj profesori sú ku mne zhovievaví, za čo im ďakujem. O škole sa rozprávam aj s chalanmi v kabíne, veď napríklad aj Juraj Mikúš má za sebou štúdium, je právnik,“ konštatoval.

Jedlička je ročník narodenia 2002. Knihy vo veľkom nečíta, radšej si pozrie film alebo voľný čas trávi s kamarátmi. Na drese nosí číslo 88. Nie však podľa Patricka Kanea či Erica Lindrosa. Jeho vzor pochádza z Česka.

„Obdivujem Davida Pastrňáka. Aj nosí číslo 88. Dostal som ho už v juniorke a prischlo mi. Najradšej mám však číslo 14, ale to je vyvesené pod strechou arény, tak mám číslo 88,“ vraví s úsmevom.

Ťažký zápas pre Podkonického

Slovan zaznamenal prvú prehru na ľade v sezóne. Či bude mať v tabuľke aj druhú je zatiaľ otázne. Výhra 4:1 s Trenčínom totiž môže byť kontumovaná.

Belasí totiž nemali na súpiske žiadneho hráča do 20 rokov, čo je proti pravidlám. O prípade by sa malo rozhodnúť vo štvrtok.

Vo Zvolene prežíval špecifické pocity Andrej Podkonický. V minulej sezóne sa tešil z majstrovského titulu ako člen trénerského tímu HKM. Teraz stál proti „svojim“ ako súper. Vo farbách Slovana.

„Hralo sa u mňa doma. Nebol to z osobného pohľadu jednoduchý zápas. Vo Zvolene som zažil krásne chvíle, ale už sa musím pozerať iným smerom. Mrzí nás, že sme znova nezachytili úvod stretnutia.

Zvolen bol v úvode lepší, vytvoril si náskok, a hoci sme potom zlepšili hru, už sme sa nedokázali vrátiť do zápasu. Domácim navyše opäť skvelo zachytal brankár Robin Rahm,“ konštatoval Podkonický.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»TIPOS extraliga»Študuje na vysokej škole, obdivuje Pastrňáka. Tínedžer strelil Slovanu nádherný gól