Tip trénera Zaniniho potvrdzuje talent v bundeslige

Juraj Zaťko odohral vo veľmi dobrej forme aj vlaňajšie majstrovstvá Európy, na ktorých skončili Slováci piati.
Juraj Zaťko odohral vo veľmi dobrej forme aj vlaňajšie majstrovstvá Európy, na ktorých skončili Slováci piati. (Autor: TASR)
Tomáš Prokop|5. mar 2012 o 18:54

Slovenský volejbalista Juraj Zaťko zažíva výbornú sezónu. Vlani ju naštartoval ziskom titulu vo Friedrichshafene. V nedeľu k nemu pridal nemecký pohár.

BRATISLAVA. „Je veľký talent. Myslím si, že z neho môže vyrásť skvelý hráč,“ povedal Emanuel Zanini po príchode na Slovensko, keď uvidel chudého vysokého nahrávača Juraja Zaťka.

info
Juraj Zaťko

l Kluby: AŠK Inter Bratislava, STU Bratislava, Malacky, Ostrava, VfB Friedrichshafen

l Úspechy: s Ostravou striebro a bronz, v národnom drese víťaz Európskej ligy 2008 a 2011, 5. miesto na ME, s Friedrichshafenom vítaz bundesligy (2011), nemecký pohár (2012), piate miesto Liga majstrov

150.jpg

Zobral ho do reprezentácie a dal mu šancu aj popri skúsenom Michalovi Masnom. Mladý volejbalista sa mu odvďačil dobrými výkonmi.

V dvadsiatich štyroch rokoch sa vypracoval na pozíciu prvého nahrávača v bundesligovom Friedrichshafene, s ktorým vyhral v nedeľu nemecký pohár. Jeho tím vo finále zdolal 3:0 favorizovaný Haching s dvojicou Branislav Skladaný, Róbert Hupka.

„Napriek výsledku to bol náročný a dramatický zápas. Je super, že sme vyhrali po štyroch rokoch a prerušili víťaznú sériu Hachingu. Škoda pre Braňa s Robom, ale brali to športovo,“ začal Zaťko.

Odchovanec Interu Bratislava sa zlepšuje krok za krokom. Po rokoch v slovenskej extralige v drese STU Bratislava a Malaciek sa posunul v roku 2005 do Ostravy.

V českom klube pôsobil päť rokov a z neho prestúpil do Friedrichshafenu, kde hneď v prvej sezóne oslavoval titul.

Úspech aj v Lige majstrov

„Prvý rok som sa snažil dostať na určitú úroveň, teraz je moja pozícia oveľa lepšia, keď som odohral všetky zápasy ako prvý nahrávač. Vlani som nastupoval len ako dvojka za českým reprezentantom Lukášom Ticháčkom.“

Friedrichshafen prežíva vydarené obdobie, keď okrem zisku pohára uspel aj v Lige majstrov, kde vypadol až vo štvrťfinále so silnou Kazaňou.

„Skončiť na piatom mieste v Európe je skvelý výsledok. Škoda, že sme dostali v play off o Final Four Kazaň, ktorá patrí medzi dva, tri najlepšie kluby v Európe.“

Zaťko si Friedrichshafen vybral najmä preto, že je známy svojou prácou s mladými hráčmi a hovorí sa, že to je prestupové miesto do elitnej európskej ligy. Dokazuje to aj líder reprezentácie Lukáš Diviš, ktorý s tímom vyhral pred piatimi rokmi Ligu majstrov a naštartoval tak výbornú kariéru.

Skvelý tréner nahrávky

„Friedrichshafen je klub, ktorý sa zameriava na výchovu hráčov a nekupuje hotové hviezdy. Okrem toho tréner Muculescu je známy, že sa špecializuje na nahrávačov a techniku nahrávok, v ktorých som spravil vďaka nemu veľký pokrok a stále mám šancu sa zlepšovať.“

Mladý slovenský reprezentant si pochvaľuje aj život v menšom meste, ktoré sa nachádza pri hraniciach Švajčiarska.

„Friedrichshafen je pekné malé mesto. Je to jedna z najbohatších častí Nemecka. Cez leto to je vyhľadávané turistické miesto. Hlavne pre jazero a polohu v blízkosti štyroch štátov.“

V repre to je nabité

Zaťkov momentálny cieľ je obhájiť s klubom titul a zabojovať o šancu v reprezentácii.

V nej patril k príjemným prekvapeniam na úspešnom európskom šampionáte, kde sa striedal na pozícii nahrávača s Branislavom Skladaným. Obaja tak dobre zastúpili našu jednotku Michala Masného.

„Budem sa snažiť presadiť, ale konkurencia je obrovská. Pozícia prvého nahrávača je ešte dosť ďaleko, lebo Mišo aj Braňo sú výborní. Chcel by som si však zahrať v kvalifikácii na olympiádu.“

Ak sa by sa náhodou Zaťkovi nedarilo napredovať vo volejbale podobne ako teraz, má zadné vrátka, ktorými je magisterský titul z aplikovanej matematiky na univerzite v Ostrave.

„Matematiku máme v rodine. Obaja rodičia vyštudovali matfyz, aj brat ho študuje. Čiže, bolo jasné, kam sa budem uberať v štúdiu aj ja,“ dodal s úsmevom.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Volejbal»Tip trénera Zaniniho potvrdzuje talent v bundeslige