Tenis mal rovnako rád, aj keď spadol o stovky miest. Končí veľký bojovník

Tommy Robredo.
Tommy Robredo. (Autor: SITA/AP)
Jana Sedláková|20. apr 2022 o 07:00

Španiel Tommy Robredo ukončil kariéru.

BRATISLAVA. "Nemám prečo ukončiť kariéru. Prečo by som mal počúvať ľudí? Nehrám pre ľudí, hrám pre seba, milujem tento šport," hovoril pred dvoma rokmi, keď mal takmer 38 rokov.

Keď tieto slová napísal do svojho príbehu na portáli behindtheracquet.com v apríli 2020, dianie v tenise aj v iných športoch vtedy práve zastavil koronavírus.

Nik nevedel, ako dlho sa hráči nevrátia na kurty. Španiel Tommy Robredo mal vtedy najslávnejšie časy dávno za sebou. V rebríčku bol v tretej svetovej stovke.

Časy, keď bol v roku 2006 piatym najlepším tenistom sveta, boli už nenávratne preč. V lete roku 2016 bol dokonca naposledy v prvej svetovej stovke.

Napriek tomu stále hral. Ako sám povedal, robil to pre radosť, lebo tenis miluje.

Končil tam, kde začal

"Nemyslím si, že niekedy budem taký Tommy Robredo, ako keď som mal 24 rokov. Keby som si to nepriznal, nebol by som k sebe úprimný. Už nie som v pozícii, aby som dokázal bojovať proti všetkým a byť v top 20," hovoril.

"Keď nájdem v niečom väčšiu vášeň, potom skončím. Viem si predstaviť, že by to mohli byť deti," dodal rodák zo španielskeho Hostalricu.

Z jeho reakcií bolo zrejmé, že o tom nechce hovoriť. Ani v čase, keď už často prehrával a patril k ďaleko najstarším hráčom na okruhu.

"Predtým, ako niekomu poviete, že by mal skončiť, zamyslite sa nad tým ešte raz," zastával sa ho aj britský špecialista na štvorhru Jamie Murray.

Teraz sa Robredo rozhodol skončiť. Presne, ako si naplánoval. V roku 2021 sa mu narodila dcéra a kariéru uzavrel na turnaji v Barcelone. Na mieste, kde dostal ako šestnásťročný mladík bez skúseností voľnú kartu do kvalifikácie.

"Neexistuje lepšie miesto, kde by som sa rozlúčil. Prišiel ten čas. Minulý rok som ešte na to nebol pripravený. Myslel som si, že by som ešte trocha mohol hrať, ale nechcel som hrať bez divákov. Tento rok to bolo lepšie," povedal pre ATP.

Rekordný turnaj

Kariéru ukončil po jednoznačnej prehre 1:6, 1:6 v Barcelone s krajanom Bernabem Zapatom Miralesom. S hráčom, ktorý mal jeden rok, keď sa Robredo v roku 1998 stal profesionálom.

Po poslednom dueli za ním prišli krajania a už bývalí súperi Marc Lopez, Feliciano Lopez a Roberto Bautista Agut.

Priamo na kurte mu ukázali aj špeciálne video s pozdravmi od Andyho Murrayho, Davida Nalbandiana či Carlosa Moyu.

"Teraz chcem ísť spať a nemusieť myslieť na to, že ráno mám tréning. Chcem si to užívať," hovoril Robredo, na čo sa teraz teší.

Ako typický Španiel, aj Robredo obľuboval antuku. Z dvanástich titulov, ktoré vyhral, až jedenásť prišlo na najpomalšom povrchu. Na grandslamovom Roland Garros bol päťkrát vo štvrťfinále.

Ďalej sa však nikdy nedostal. Najpamätnejší je jeho posledný postup do štvrťfinále Roland Garros 2013. Dokonale vystihol jeho povesť bojovníka. Doslova historickým spôsobom.

Na ceste do štvrťfinále zo štyroch zápasov až trikrát predviedol obrat z 0:2 na sety. To sa doposiaľ nikomu v modernej tenisovej ére ešte nepodarilo.

Zo slávneho zápisu si veľkú hlavu nerobil. "Nepremýšľam o histórii. História je aj tento zápas," hovoril po tom, čo vtedy vyradil Nicolasa Almagra.

Ukázal prostredník Murraymu

Veľkým bojovníkom bol aj v zápasoch, keď prehrával. Na turnaji vo Valencii 2014 vo finále po 3 hodinách a 20 minútach prehral s Andym Murrayom.

Úplne vyčerpaný sa iba zvalil na sieť a keď sa k nemu blížil víťazný Murray, ukázal mu na oboch rukách prostredník. Obaja hráči sa potom objali.

"Bol to jeden z najlepších zápasov, aké som kedy hral. Urobili sme neuveriteľnú zábavu, veľa ľudí mi gratulovalo.

Potom sme sa objali a spoločne sme lietadlom odleteli do Paríža," spomínal po rokoch, keď ho citoval portál tennisworldusa.org.

"Keď prehráte, poučíte sa z toho oveľa viac. Lebo keď prehráte, všetko si analyzujete viac," vravel pre mundodeportivo.com.

Aj tým dokázal, že tenis hral hlavne preto, že si ho užíval. Taký je aj jeho odkaz, ktorý necháva mladším hráčom.

"Mladým hráčom by som poradil: Užívajte si tenis, lebo je nádherný."

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Tenis mal rovnako rád, aj keď spadol o stovky miest. Končí veľký bojovník