Bude slovenský tenis chýbať na olympiáde? Kritéria sú neúprosné aj voči Češkám

Anna Karolína Schmiedlová a nehrajúci kapitán slovenského tímu Matej Lipták.
Anna Karolína Schmiedlová a nehrajúci kapitán slovenského tímu Matej Lipták. (Autor: TASR)
Miroslav Kováčik|31. máj 2024 o 11:00

Do uzatvorenia rebríčkov pre OH v Paríži zostáva desať dní.

BRATISLAVA. Z hľadiska počtu športovcov na letných olympijských hrách dosiahlo Slovensko vrchol v Sydney 2000, kam cestovalo až 108 reprezentantov. 

Tento údaj je výrazne ovplyvnený tým, že Slovensko malo v Austrálii zastúpenie aj vo futbalovom turnaji, vodnom póle či basketbale žien. 

Odvtedy však chýba v kolektívnych športoch a s výnimkou Ria de Janeiro platí trend, že krajina pod Tatrami má od olympiády k olympiáde menšie zastúpenie.

Kým do Tokia sa kvalifikovalo 41 športovcov, necelé dva mesiace pred OH v Paríži má vybojovanú miestenku len dvadsať reprezentantov.

Po prvýkrát bude z tradičných odvetví chýbať rýchlostná kanoistika a rovnakému scenáru čelí aj tenis. Do konca kvalifikačného procesu zostáva 10 dní a podobne ako počas MS v hokeji bude treba vytiahnuť "postupové kalkulačky". 

Schmiedlová sa v rebríčku prepadla

Zaujímavosťou je, že olympijský turnaj sa v Paríži odohrá v areáli Rolanda Garrosa, kde v týchto dňoch prebieha druhý grandslamový turnaj sezóny.

Z pohľadu šancí dostať sa na olympiádu bola pred French Open v najlepšej pozícii Anna Karolína Schmiedlová, ktorá figurovala na 54. mieste. 

Anna Karolína Schmiedlová.
Anna Karolína Schmiedlová. (Autor: TASR/AP)

Zároveň však mala na sebe ťarchu v podobe obhajoby bodov za postup do vlaňajšieho osemfinále a tento tlak nezvládla. So Sarou Erraniovou prehrala 3:6, 2:6, čo spôsobilo v onlajn vydaní rebríčka WTA jej výrazný prepad. 

Napriek tomu má stále šancu, že by si na parížskej antuke mohla zahrať aj olympijský turnaj. Pre Schmiedlovú by to bola druhá olympiáda v kariére po Riu de Janeiro, v ktorom vypadla v druhom kole.

Aké sú hlavné kritéria?

V Paríži sa vo dvojhre predstaví 64 hráčok, z toho 56 ich bude na základe rebríčka WTA k 10. júnu. Nepôjde však o klasický, ale o redukovaný rebríček.

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Bude slovenský tenis chýbať na olympiáde? Kritéria sú neúprosné aj voči Češkám