Halepová sa po treste vrátila. Nie som podvodníčka, odkázala rivalke

Rumunská tenistka Simona Halepová na turnaji v Miami 2024.
Rumunská tenistka Simona Halepová na turnaji v Miami 2024. (Autor: Simona Halep/ instagram)
Miroslav Kováčik|20. mar 2024 o 12:35

Rumunská tenistka sa po dištanci vrátila na kurt.

MIAMI. Nestáva sa často, aby sa športovec po prehranom zápase usmieval. Alebo prišiel na tlačovú konferenciu a povedal, že toto mu chýbalo.

Prípad rumunskej tenistky Simony Halepovej je však iný. Na kurt sa vrátila po 18 mesiacoch, pričom si prešla obdobím, ktoré označila za hrozné.

Bývalá svetová jednotka čelila obvineniam z dopingu. 

V septembri minulého roka dostala štvorročný dištanc za užívanie zakázanej látky roxadustat a pre nezrovnalosti v jej biologickom pase.

Halepová nikdy nepripustila možnosť, že by vedome dopovala. Prípad sa dostal až na Športový arbitrážny súd (CAS) a napokon Rumunka s odvolaním uspela.

Trojčlenný súd 5. marca rozhodol, že pozitívny test mala po tom, čo sa zakázaná látka dostala do jej tela konzumáciou kontaminovaného doplnku.

Trest bol znížený na deväť mesiacov, a tak sa dvojnásobná grandslamová šampiónka mohla ihneď vrátiť do tenisového kolotoča.

"Ďakujem, že som dostala voľnú kartu a mala možnosť hrať na takomto veľkom turnaji v Miami. Bolo skvelé byť späť," povedala.

Išlo o niečo viac ako tenis

Pri jej návrate mala za súperku Španielku Paulu Badosovú. Napriek tomu, že čelila nepríjemným obvineniam, fanúšikovia na ňu nezanevreli.

"Cítila som sa veľmi dobre. Prevládali u mňa pozitívne emócie a bolo pekné vidieť, ako mi diváci fandili. Dodalo mi to energiu.

Myslím si, že aj úroveň tenisu bola dobrá, čo veľa ľudí nečakalo," vravela rodáčka z Konstanci na tlačovej konferencii po zápase.

Ten začala Badosová čistou hrou a získala prvých päť fiftínov. Halepová priznala, že pociťovala nervozitu, ale postupne sa dostala do rytmu a keď otočila druhý gem, povedala si: "Ok, nie som až taká zlá. Bude to dobré."

Prvý set napokon jednoznačne ovládla 6:1 a zdalo sa, že jej návrat na kurty bude mať víťaznú príchuť. O druhý set však prišla pre jediné stratené podanie a v treťom dejstve už evidentne ťahala za kratší koniec.

Herný výpadok sa podpísal na desiatich dvojchybách a množstve nevynútených chýb v rozhodujúcich chvíľach. Napriek tomu nebol dôvod na sklamanie.

VIDEO: Zostrih zápasu Simona Halepová - Paula Badosová

"Myslím si, že som odviedla dobrú prácu a som spokojná s prvým zápasom po návrate. Je to výnimočný deň, najmä po období, ktorým som si prešla.

Samozrejme, v minulosti som dosiahla veľa skvelých výsledkov, ale dnes išlo o niečo viac ako tenis, bolo to osobné," uviedla. 

Wozniackej poslala odkaz

Halepová priznala, že počas nútenej pauzy sa veľa na tenis nepozerala, no udržiavala sa vo forme tým, že skoro každý deň bola v posilňovni. 

Netají sa tým, že kauza okolo dopingu ju mentálne vyčerpala. Navyše, ak by zostal v platnosti pôvodný verdikt, zrejme by sa už na kurty nevrátila.

"Nie som najmladšia (32), takže štyri roky by boli veľmi náročné a zrejme koniec mojej kariéry. Ale nestalo sa to a som šťastná, že som tu," vraví.

V médiách zarezonovala aj kritika zo strany Caroline Wozniackej. 

Dánke sa nepáči, že hráčka, ktorá dostala trest za doping, by mala dostávať voľné karty na turnajoch. Hoci uviedla, že to nie je namierené voči Simone, na Halepovej bolo vidieť, že ju tieto slová zamrzeli. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Halepová sa po treste vrátila. Nie som podvodníčka, odkázala rivalke