Ak Halepová neuspeje na súde, bude to zrejme koniec jej kariéry

Rumunská tenistka Simona Halep.
Rumunská tenistka Simona Halep. (Autor: TASR/AP)
SITA|16. dec 2023 o 15:57

Rumunskej tenistke aktuálne plynie zákaz činnosť na štyri roky.

BRATISLAVA. Niekdajšia jednotka ženského tenisového rebríčka Rumunka Simona Halepová tvrdí, že ak Športový arbitrážny súd (CAS) nezruší štvorročný zákaz činnosti za doping, ktorý si momentálne odpykáva, bude to zrejme znamenať koniec jej kariéry.

„Myslím si, že toto bude koniec mojej kariéry. Štyri roky sú priveľa, aspoň v mojom veku. To je katastrofa pre športovca, ktorý zasvätil svoj život tenisu.

Neviem, ako budem postupovať, ak rozhodnutie zostane v platnosti,“ povedala Halepová v rozhovore pre Euronews Romania, pasáže citoval aj web sport.pl.

Pojednávanie na CAS sa uskutoční od 7. do 9. februára 2024 a aktuálne 32-ročná Halepová sa bude snažiť zvrátiť septembrový verdikt Medzinárodnej agentúry pre integritu tenisu (ITIA).

Súd nestanovil žiadny časový rámec vynesenia rozsudku, no môže to trvať aj niekoľko mesiacov.

ITIA rozhodla, že Halepová, ktorá má v zbierke grandslamové tituly z Roland Garros (2018) a Wimbledonu (2019), sa "dopustila úmyselného porušenia antidopingových pravidiel" tým, že neprešla dopingovou kontrolou počas vlaňajšieho US Open a mala nezrovnalosti v biologickom pase športovca.

V tele Rumunky testy odhalili zakázaný inhibítor roxadustat, ktorý prispieva k zvýšeniu endogénnej produkcie erytropoetínu (EPO) a stimuluje tvorbu hemoglobínu a červených krviniek.

Používa sa pri liečbe anémie spôsobenej chronickým ochorením obličiek. Halepová to pripísala kontaminovaným výživovým doplnkom.

Halepová na US Open 2022 vypadla už v 1. kole dvojhry žien, v ktorom ako nasadená sedmička nestačila na ukrajinskú kvalifikantku Dariu Snigurovú.

Od uvedeného zápasu si už nepripísala ďalší súťažný duel. Vzala si totiž pauzu, počas ktorej podstúpila operáciu nosa na zlepšenie dýchania.

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Ak Halepová neuspeje na súde, bude to zrejme koniec jej kariéry