Bývalá svetová jednotka sa bude brániť, so svojím trestom za doping nesúhlasí

Simona Halepová.
Simona Halepová. (Autor: TASR/AP)
SITA|13. dec 2023 o 15:01

Rumunská tenistka spoznala termín pojednávania na Športovom arbitrážnom súde.

LAUSANNE. Niekdajšia jednotka ženského tenisového rebríčka Rumunka Simona Halepová už pozná termín pojednávania na Športovom arbitrážnom súde (CAS), ktorý bude riešiť jej odvolanie voči štvorročnému zákazu činnosti za doping.

Pojednávanie sa uskutoční od 7. do 9. februára 2024 a aktuálne 32-ročná Halepová sa bude snažiť zvrátiť septembrový verdikt Medzinárodnej agentúry pre integritu tenisu (ITIA).

Súd nestanovil žiadny časový rámec vynesenia rozsudku, no môže to trvať aj niekoľko mesiacov.

ITIA rozhodla, že Halepová, ktorá má v zbierke grandslamové tituly z Roland Garros (2018) a Wimbledonu (2019), sa "dopustila úmyselného porušenia antidopingových pravidiel" tým, že neprešla dopingovou kontrolou počas vlaňajšieho US Open a mala nezrovnalosti v biologickom pase športovca.

V tele Rumunky testy odhalili zakázaný inhibítor roxadustat, ktorý prispieva k zvýšeniu endogénnej produkcie erytropoetínu (EPO) a stimuluje tvorbu hemoglobínu a červených krviniek.

Používa sa pri liečbe anémie spôsobenej chonickým ochorením obličiek. Halepová to pripísala kontaminovaným výživovým doplnkom.

Halepová na US Open 2022 vypadla už v 1. kole dvojhry žien, v ktorom ako nasadená sedmička nestačila na ukrajinskú kvalifikantku Dariu Snigurovú.

Od uvedeného zápasu si už nepripísala ďalší súťažný duel. Vzala si totiž pauzu, počas ktorej podstúpila operáciu nosa na zlepšenie dýchania.

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Bývalá svetová jednotka sa bude brániť, so svojím trestom za doping nesúhlasí