Slovenky hrajú medzi najlepšími, hviezdou je Krejčíková (otázky a odpovede)

Slovenské tenistky po postupe do finále Pohára Billie Jean Kingovej.
Slovenské tenistky po postupe do finále Pohára Billie Jean Kingovej. (Autor: TASR)
Jana Sedláková|30. okt 2021 o 11:30

Začína sa finále Pohára Billie Jean Kingovej.

BRATISLAVA. S novým názvom, novým formátom, niekoľkokrát preložené a so Slovenkami v elitnej dvanástke.

V Prahe budúci týždeň štartuje finále Pohára Billie Jean Kingovej, ženskej tímovej tenisovej súťaže dlhé roky známej ako Fed Cup.

Po novom nesie turnaj názov po legendárnej bývalej svetovej jednotke.

Billie Jean Kingovej bola na začiatku 70. rokov vedúcou osobnosťou pôvodnej skupinky deviatich tenistiek, ktorá bojovala za rovnoprávnosť ženského tenisu a výrazne prispela k vzniku Ženskej tenisovej asociácie (WTA).

Prečítajte si otázky a odpovede o finále.

Kedy a kde sa turnaj koná a ktoré tímy sa naň dostali?

Finále sa uskutoční od 1. do 6. novembra v pražskej O2 Aréne. Súťažiť bude dvanásť tímov, ktoré sú rozdelené do štyroch trojčlenných skupín.

Tie vyzerajú nasledovne:

A skupina:

  • Francúzsko
  • Ruská tenisová federácia
  • Kanada

B skupina:

  • Austrália
  • Bielorusko
  • Belgicko

C skupina:

  • USA
  • Španielsko
  • Slovensko

D skupina:

  • Česko
  • Nemecko
  • Švajčiarsko

Ovplyvnila podujatie koronakríza?

Ide vlastne o spojené ročníky 2020 a 2021. Turnaj sa mal pôvodne konať v apríli 2020 v Budapešti. V tom čase však vypukla pandémia Covid-19 a tenisové organizácie prerušili rozbehnutú sezónu.

Keďže sa situácia nezlepšovala, v júni padlo definitívne rozhodnutie, že turnaj sa odohrá v apríli 2021 v Budapešti. Pre pokračujúcu pandémiu organizátori zrušili aj tento termín. Turnaj sa teda mal konať koncom roka 2021.

Budapešť mala v tej dobe platnú zmluvu s ITF na tri roky. Po druhom presune turnaja však Maďarsko odstúpilo od dohody a Medzinárodná tenisová federácia musela hľadať náhradné miesto konania.

Rozhodnutie padlo na Prahu. Organizátorská krajina má automatické právo štartu na podujatí. Keďže Češky by sa však kvalifikovali bez ohľadu na toto pravidlo, voľné miesto po tíme Maďarska zaujala Kanada.

Aký je formát súťaže?

Turnaj sa hrá počas šiestich dní. V prvé štyri dni odohrajú tímy skupinovú fázu. Krajiny sú rozdelené do štyroch skupín po troch účastníkov.

V rámci stretnutia medzi dvoma krajinami sa hrajú tri zápasy - dve dvojhry a na záver štvorhra. Do semifinále postúpia víťazi skupín. Obe semifinále sa následne odohrajú v piatok a finále v sobotu.

V semifinále budú proti sebe hrať víťazi skupiny A a C (v tejto skupine je aj Slovensko, pozn.) a víťazi skupín B a D.

Na základe čoho sa kvalifikovalo Slovensko?

Slovenky vo februári 2020 v Bratislave zdolali Veľkú Britániu v kvalifikácii na finálový turnaj. Aj vďaka dvom bodom Anny Karolíny Schmiedlovej vyhrali 3:1.

V akej zostave príde Slovensko?

Slovensko príde s najsilnejšou možnou zostavou podľa rebríčka WTA. V tomto ohľade je jednou z mála krajín, ktorá príde v najlepšom zložení.

Jednotkou bude Anna Karolína Schmiedlová, ďalej prídu Kristína Kučová, Rebecca Šramková, Viktória Kužmová a Tereza Mihalíková.

Je veľmi pravdepodobné, že do dvojhry zasiahne Anna Karolína Schmiedlová ako jediná Slovenka v top 100. Podľa rebríčka by ju mala doplniť Kristína Kučová.

Nie je však vylúčené, že v prípade aktuálnej formy kapitán Matej Lipták zvolí inú možnosť. Tou by prípadne mohli byť Rebecca Šramková alebo Viktória Kužmová.

Účasť Terezy Mihalíkovej vo dvojhre by bola prekvapením. V rebríčku je v nej z celého tímu najnižšie. Sústredí sa skôr na štvorhru. V tejto disciplíne sa rysuje dvojica Tereza Mihalíková a Viktória Kužmová. Tie sú slovenskou jednotkou, resp. dvojkou.

Zostava Slovenska na finále Pohára Billie Jean Kingovej

  • Anna Karolína Schmiedlová (82. vo dvojhre/620. vo štvorhre)
  • Kristína Kučová (108./-)
  • Rebecca Šramková (176./469.)
  • Viktória Kužmová (177./59.)
  • Tereza Mihalíková (608./109.)

Aké šance má Slovensko?

Hoci Slovenky ako jediné zo skupiny prídu v papierovo najsilnejšej zostave, stále budú rebríčkovo najslabším tímom v skupine.

Američanky prídu v zostave bez grandslamovej víťazky a národnej jednotky Sofie Keninovej či ďalších hráčok top 30. Tímovou jednotkou tak bude 31. hráčka sveta Danielle Collinsová. Príde aj 40. hráčka rebríčka Shelby Rogersová.

Môžeme však predpokladať, že do hry zasiahne aj Sloane Stephensová, ktorá je síce až 63. vo svetovou rebríčku, ale je jednoznačne najväčšou hviezdou tímu.

Bola svetovou trojkou, vyhrala US Open 2017 a bola aj vo finále Roland Garros 2018 či Turnaja majsteriek 2018.

Ak nenastanú žiadne zdravotné komplikácie, práve medzi týmito troma hráčkami si zrejme kapitánka Kathy Rinaldiová bude vyberať do dvojhry.

Hoci rebríčkovo sú Slovenky výrazne nižšie ako Američanky, v niektorom zo zápasov by mohli prekvapiť. Napríklad, tento rok v Monterrey Kristína Kučová pomerne hladko zdolala Sloane Stephensovú.

Zaujímavou príležitosťou by mohla byť aj štvorhra, V prvej stovke majú Američanky z nominovaných hráčok iba Caroline Dolehideovú (30.) a Shelby Rogersovú (72.). Aj v tomto prípade platí, že najlepšie americké deblistky do Prahy neprídu.

Ani Španielsko nepríde v najsilnejšej zostave. Chýbať budú hviezdne Garbine Muguruzová a Paula Badosová. Jednotkou pri neúčasti dvoch najlepších Španielok bude 37. hráčka sveta Sara Sorribesová Tormová a dvojka Nuria Parrizasová Diazová. Ony dve budú jedinými hráčkami z top 100 dvojhry v španielskej nominácii.

Španielsku dvojku v tejto sezóne v Bole zdolala Kristína Kučová.

V zostave debutuje aj Rebeka Masárová, Španielka so slovenskými koreňmi. Zahrá si aj Aľona Bolšovová. Obe sú v druhej svetovej stovke.

Šancu však možno dostane aj Carla Suárezová Navarrová. Tá je síce v rebríčku na 335. mieste, ale je veľkou legendou španielskeho tímu. V minulosti bola svetovou šestkou a teraz sa po prekonaní rakoviny lúči s kariérou.

"Odhliadnuc od čísel, ktoré majú Slovenky v rebríčku, v kvalifikácii proti Veľkej Británii dokázali s dôležitými zápasmi vyrásť. Pri podpore, ktorú môžu mať v Česku ako susedná krajina, určite budú robiť všetko pre to, aby prekvapili," píše o slovenskom tíme oficiálna stránka Pohára Billie Jean Kingovej.

Kto budú najväčšie hviezdy turnaja? Kto nepríde?

Turnaj je výrazne ochudobnený o viaceré hviezdy. Pre hráčky, ktoré sa kvalifikovali na záverečný Turnaj majsteriek, je zrejme problémom, že elitné podujatie sa hrá až v mexickej Guadalajare a začína sa už 10. novembra.

Kanade napríklad nepomôžu víťazka US Open 2019 Bianca Andreescuová alebo senzačná finalistka US Open 2021 Leylah Fernandezová. Tím príde vo výrazne oslabenej zostave.

Naopak, Rusky budú ako jeden z mála tímov v najsilnejšej zostave. Líderkou tímu bude finalistka tohtoročného Roland Garros Anastasia Pavľučenkovová.

B-skupina mala pôvodne ponúknuť súboj svetovej jednotky a dvojky - teda Ashleigh Bartyovej z Austrálie a Aryny Sabalenkovej z Bieloruska. Obe hráčky však odriekli účasť. Bielorusku nepomôže ani bývalá svetová jednotka Viktoria Azarenková.

V C-skupine so Slovenkami je zaujímavým menom grandslamová víťazka Sloane Stephensová a s kariérou sa lúčiaca Carla Suarezová Navarrová.

Najviac atraktívna z pohľadu mien bude D-skupina. Práve v nej by sme mali hľadať najväčšie hviezdy. Švajčiarsku pomôže olympijská šampiónka Belinda Benčičová. Nemecko zas nastúpi s bývalou svetovou jednotkou Angelique Kerberovou.

Domáce Česko je tradične veľmi silné. Od roku 2011 vyhrali domáce hráčky šesť titulov vo Fed Cupe. Aj usporiadateľskej krajine budú absentovať dve opory - Karolína Plíšková a Petra Kvitová.

Tímu však pomôže senzácia poslednej sezóny, svetová štvorka a šampiónka Roland Garros Barbora Krejčíková.

Práve ona bude zrejme najväčšou hviezdou turnaja. Český tím podporí aj jej spoluhráčka vo štvorhre Kateřina Siniaková a príde aj strieborná medailistka z olympiády Markéta Vondroušová.

Súboje v D-skupine teda budú patriť k divácky najatraktívnejším. Krejčíková a Benčičová sú zároveň jedinými členkami top 10, ktoré sa podujatia zúčastnia.

"Mám na chrbte veľký terč, ktorý bude chcieť každý trafiť. Na druhej strane, ak si to tak veľmi nepripúšťam, budem hrať lepšie," vyhlásila Krejčíková pred turnajom.

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Billie Jean King Cup»Slovenky hrajú medzi najlepšími, hviezdou je Krejčíková (otázky a odpovede)