Gombos trápil grandslamového víťaza, Molčanovi kanár nestačil

Norbert Gombos.
Norbert Gombos. (Autor: TASR/AP)
TASR|20. jan 2022 o 05:54 (aktualizované 20. jan 2022 o 07:07)

Slovensko už nemá zastúpenie vo dvojhre na Australian Open.

Australian Open 2022

Muži - dvojhra - 2. kolo:

Marin Čilič (27-Chor.) - Norbert Gombos (SR) 6:2, 6:3, 3:6, 7:6 (6)

Pablo Andujar (Šp.) - Alex Molčan (SR) 6:4, 7:6 (6), 0:6, 6:1

MELBOURNE. Slovenský tenista Norbert Gombos prehral v 2. kole dvojhry na grandslamovom Australian Open. Nestačil na 27. nasadeného Chorváta Marina Čiliča po setoch 2:6, 3:6, 6:3, 6:7(6).

Rovnako prehral aj aktuálne najlepší slovenský tenista podľa rebríčka ATP Alex Molčan. Nestačil na Pabla Andújara zo Španielska 4:6, 6:7(6), 6:0, 1:6.

Prehra ako na US Open

Gombos, ktorý v 1. kole zdolal v dueli dvoch kvalifikantov Kazacha Timofeja Skatova, ťahal proti Čiličovi v úvodných dvoch setoch za kratší koniec.

V treťom dejstve sa však zmobilizoval, v druhom geme prvýkrát v zápase prelomil súperovo podanie a vytvoril si náskok 3:0. Vedenie si potom strážil, za stavu 4:3 v ôsmom geme opäť zobral finalistovi z roku 2018 servis a vzápätí brejk potvrdil.

Štvrtý set priniesol najväčšiu drámu. Rozhodnúť musel až tajbrejk, v ktorom zverenec Tibora Tótha nevyužil setbal a napokon ho prehral 6:8.

Duel trval dve hodiny a 42 minút. Gombos podľahol Čiličovi aj v druhom vzájomnom dueli. V roku 2020 s ním odohral vyrovnaný zápas na US Open, napokon však prehral takisto v štyroch setoch.

Radosť chorvátskeho tenistu Marina Čiliča.
Radosť chorvátskeho tenistu Marina Čiliča. (Autor: TASR/AP)

"Bohužiaľ, Marin mi vôbec nedal šancu v prvých dvoch setoch, z druhej-tretej lopty ma hneď zatlačil. Servis mi veľmi nešiel. Potom ma dosť nakopol tretí set, ktorý som vyhral. Vo štvrtom začal súper oveľa lepšie servovať, presnejšie, rýchlejšie a to rozhodlo," povedal Gombos pre Slovenský rozhlas.

Slovenský tenista napriek vypadnutiu zaznamenal svoj najlepší výsledok na Australian Open v kariére, vôbec po prvý raz sa dostal do 2. kola. Jeho grandslamovým maximom zostáva 3. kolo z Roland Garros 2020.

Skúsený Chorvát je bývalou svetovou trojkou, na Australian Open bol v roku 2018 vo finále, na konte má aj účasť vo finále Wimbledonu a najväčším úspechom v jeho kariére je triumf na US Open 2014.

Čilič sa v 3. kole stretne s piatym nasadeným Andrejom Rubľovom, Rus vo štvrtok zvíťazil nad Ričardasom Berankisom hladko 6:4, 6:2, 6:0.

Molčan nezvládol štvrtý set

Druhý slovenský zástupca Alex Molčan v prvom sete dlho držal krok so skúseným súperom, avšak prišiel o podanie v deviatej hre a súper viedol 5:4 a zvládol podávať na víťazstvo setu.

Na úvod druhého setu si hráči vymenili podania. Obaja dokázali vziať súperovi servis. Žiaden ďalší brejk už neprišiel a rozhodovala až skrátená hra.

V nej si ani jeden z tenistov nevytvoril výraznejší náskok. Až za stavu 7:8 premenil Španiel druhý setba a dostal sa do komfortného vedenia.

V treťom sete bol suverénny slovenský tenista, keď dal svojmu súperovi kanára. Vybojoval si tak aj štvrtý set, v ňom však hrozbe kanára musel čeliť sám.

Prvý gem získal až za stavu 0:5 pri svojom podaní. Následne však v ďalšej hre bez problémov zápas dopodával jeho súper. Premenil prvý mečbal.

Molčan zažil svoju prvú účasť na Australian Open. Bola to iba jeho druhá účasť v hlavnej súťaži na grandslame. Maximom zostáva 3. kolo US Open 2021.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Gombos trápil grandslamového víťaza, Molčanovi kanár nestačil