Kyrgios je favorit US Open a Nadal bude svetová jednotka, vravia experti

Daniil Medvedev po triumfe na US Open 2021.
Daniil Medvedev po triumfe na US Open 2021. (Autor: TASR/AP)
Jana Sedláková|28. aug 2022 o 08:00

Kto bude favoritom tohtoročného US Open?

NEW YORK, BRATISLAVA. Pred rokom bola otázka, či sa Novakovi Djokovičovi podarí zapísať na US Open do histórie.

Táto otázka je v kontexte US Open o srbskom tenistovi opäť aktuálna, ale v úplne inom smere. Bude Djokovič ten, kto sa zapíše do histórie ako tenista, ktorý mohol dosiahnuť ešte oveľa viac, nebyť jeho vlastných rozhodnutí?

Pred rokom o veľký sen Djokovič prišiel. Vtedy prichádzal do New Yorku ako víťaz všetkých troch predchádzajúcich grandslamových turnajov v sezóne. Na US Open však vo finále prehral s Daniilom Medvedevom. Bol by to historický zápis, ak by zdolal aj Medvedeva.

Vyhrať všetky grandslamové turnaje v jednej sezóne. V modernej tenisovej ére sa to podarilo len Steffi Grafovej v roku 1988 a Rodovi Laverovi v 1969, keď sa éra profesionálneho tenisu na podujatiach veľkej štvorice len začínala.

Tentokrát Djokovič vôbec do New Yorku nepríde.

Pre jeho odmietavý postoj k očkovaniu proti koronavírusu mu totiž úrady nepovolili vstup do USA. Už v januári mal problémy, keď nemohol ísť z rovnakého dôvodu na Australian Open. Vtedy však do Austrálie priletel a následne niekoľko dní čakal na letisku a neskôr na súde, kde sa riešilo, či mal právoplatnú výnimku na vstup do krajiny.

Krajinu musel napokon opustiť.

Teraz sa celá situácia vyriešila v podstate v tichosti. Tenista akceptoval rozhodnutie úradov.

McEnroe: Djokovič môže vyhrať 25 grandslamov

Aktuálne to vyzerá tak, že mimo Európy si tak ľahko nezahrá. Na Wimbledone ziskom 21. grandslamového titulu predbehol v historických tabuľkách večného rivala Rogera Federera a zaradil sa tesne o jeden titul za Rafaela Nadala.

Ale v ďalšej sezóne sa môže zopakovať scenár, že Djokovič sa z grandslamových turnajov zúčastní iba na Roland Garros a Wimbledone.

A tak bude skutočne na mieste otázka, koľko toho mohol vyhrať, ak by hral na všetkých turnajoch veľkej štvorky? Ziskom titulu na Wimbledone totiž ukázal, že k favoritom by zrejme patril aj na US Open.

VIDEO: Najlepšie momenty z finále US Open 2021: Daniil Medvedev - Novak Djokovič

Legendárny John McEnroe je presvedčený, že z celej situácie profituje práve súčasný rekordér Rafael Nadal. Do sezóny 2022 vstupovali on, Djokovič aj Federer s 20 titulmi. Nadal vyhral tento rok svoj obľúbený Roland Garros, ale najmä ešte predtým Australian Open bez Djokoviča. Tam pritom Španiel vyhral dovtedy iba raz.

"Rafa z tej situácie vyťažil neočakávané zázračné víťazstvo," povedal pre Eurosport McEnroe.

Stále však podľa neho nie je vylúčené, že Djokovič sa ešte stane rekordérom. Pokojne podľa neho môže vyhrať 25 grandslamových turnajov. Fyzicky podľa neho zatiaľ nevyzerá ako problém, že má už 35 rokov.

"Skôr je zložité, ako si to urovná v hlave. Keď trénujete s pocitom, že neviete, či budete môcť hrať, to na vašej psychike zanechá stopy," povedal.

Kto bude teda na US Open bez Novaka Djokoviča favoritom?

Nadal môže byť svetová jednotka

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Kyrgios je favorit US Open a Nadal bude svetová jednotka, vravia experti