Ako dieťa bol v Nadalovej akadémii. Syn legendy nastúpil proti svojmu idolu

Rafael Nadal a Leo Borg na turnaji v Bastade
Rafael Nadal a Leo Borg na turnaji v Bastade (Autor: TASR/TT News Agency via AP)
SITA|17. júl 2024 o 11:05

Pri návrate do súťažného diania Rafael Nadal zdolal Lea Borga 6:3, 6:4 a vystrúhal poklonu synovi švédskej legendy.

BRATISLAVA. Španielsky tenista Rafael Nadal stále má v sebe túžbu hrať a víťaziť.

Držiteľ 22 grandslamových titulov a celkovo 92 víťazných turnajov na hlavnej profesionálnej úrovni sa vrátil na súťažné dvorce víťazstvom nad domácim Leom Borgom 6:3, 6:4 na turnaji ATP vo švédskom Bastade.

Inými slovami, bývalá svetová jednotka vo veku 38 rokov zdolala o 17 rokov mladšieho syna legendy svetového tenisu Björna Borga. Pre Nadala to bol prvý zápas od prehry s Nemcom Alexandrom Zverevom v 1. kole na Roland Garros v Paríži 27. mája.

"Myslím si, že Leo Borg hral dobre a má pred sebou skvelú budúcnosť. Želám mu len to najlepšie. Pre mňa to bola pocta zahrať si proti synovi jednej z najväčších tenisových legiend," uviedol Rafael Nadal.

Švédsky mladík so slávnym priezviskom ešte pred zápasom poznamenal, že pre Nadala má slabosť už od detských čias.

"Od malička to bol môj tenisový idol. Prvýkrát sme sa stretli na turnaji Laver Cup, kde bol môj otec kapitán tímu Európy. Tak sa aj zrodilo moje pôsobenie v Nadalovej tenisovej akadémii na Malorke.

Ešte sa tam zvyknem z času na čas vrátiť, keď mám po sezóne," uviedol Leo Borg, ktorému v rebríčku ATP patrí 461. priečka a na výraznejší prienik medzi mužmi ešte len čaká.

"Počul som veľa dobrých vecí o Nadalovom tréningovom komplexe v Manacore, ale po troch dňoch strávených priamo v akadémii konštatujem, že je to výnimočné miesto na rozvoj mladých talentov.

Odporúčam každému mladému hráčovi, aby si to vyskúšal. Tréningy majú kvalitu aj intenzitu, tréneri odvádzajú výbornú prácu. Preto sem prichádza aj môj syn," vyhlásil pred štyrmi rokmi Björn Borg.

Nadal vyvolal na turnaji v Bastade pozitívny ošiaľ. Nielen jeho prvý singlový zápas, ale aj predchádzajúce tréningy boli vypredané a v hľadisku s 5-tisícovou kapacitou nebolo voľné miesto.

Už dávno pred zápasom proti Borgovi sa v areáli tvorili zástupy ľudí, ktorí si nechceli nechať ujsť zaujímavý generačný súboj dvoch hráčov so slávnym tenisovým menom.

Niekdajší kráľ antuky sa na podujatí Nordea Open pripravuje na olympijské hry v Paríži. Tam sa bude hrať rovnako na antuke v jeho obľúbenom areáli Rolanda Garrosa, kde získal neuveriteľných 14 grandslamových titulov.

Nadal urobil v zápase proti Borgovi najmä v úvode zbytočné chyby, ale neskôr úspešne útočil do Švédovej bekhendovej strany a v zápase napokon nečelil žiadnemu brejkbalu. Na dvojsetové "komfortné" víťazstvo mu stačilo získať po jednom servise súpera v oboch setoch.

Nadal sa na turnaj do južného Švédska vrátil po 19 rokoch, v sezóne 2005 v Bastade vyhral v poradí ôsmy zo svojich 92 titulov v sumáre hlavného okruhu ATP a Grand Slamu. Po zápase žartoval, že do Bastadu prišiel obhájiť svoje víťazstvo spred takmer 20 rokov.

"Hrať pred plnými tribúnami veľa pre mňa znamená. Ľudia ma nabíjajú energiou a tlačia ma do každodenného tréningu. Okrem členov môjho tímu majú aj fanúšikovia veľký podiel na tom, že stále mám dosť síl na pokračovanie," skonštatoval Nadal aj na webe ATP Tour.

Najbližším súperom Nadala, aktuálne 261. hráča rebríčka ATP, bude Brit Cameron Norrie. Nasadená päťka a svetová štyridsaťdvojka vyradila v úvodnom kole Slováka Jozefa Kovalíka 7:6 (4), 6:4.

Nadal vedie nad Norriem v zápasovej bilancii 4:1, ale zatiaľ posledný vzájomný duel vlani na United Cupe v Austrálii sa skončil triumfom 28-ročného Brita 3:6, 6:3, 6:4.

Nadal v Bastade účinkuje aj vo štvorhre po boku Nóra Caspera Ruuda a spoločne už postúpili do štvrťfinále.

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Ako dieťa bol v Nadalovej akadémii. Syn legendy nastúpil proti svojmu idolu