Sprej na rany vyvolal búrku. Sinner musí po dopingovej afére bojovať o reputáciu

Jannik Sinner
Jannik Sinner (Autor: REUTERS)
REUTERS|24. aug 2024 o 10:07

Talian reagoval prepustením dvoch členov trénerského tímu.

Svetová tenisová jednotka Jannik Sinner oznámil, že prepustil svojho fitness trénera a fyzioterapeuta.

Talian mal pozitívny test na steroid clostebol, ktorý sa môže používať na budovanie svalovej hmoty, po tom, čo jeho fyzioterapeut Giacomo Naldi použil voľne predajný sprej na ranu na vlastnej ruke predtým, ako Sinnera ošetril. Sprej dal Naldimu fitness tréner Umberto Ferrara.

Šampión Australian Open bol minulý týždeň tribunálom zbavený viny alebo nedbanlivosti, pričom akceptoval Sinnerovo vysvetlenie, že ho Naldi neúmyselne kontaminoval látkou, uviedla Medzinárodná agentúra pre tenisovú integritu (ITIA).

Pozitívne dopingové testy vyšli najavo v utorok, deň po tom, ako Talian získal svoj piaty titul na Cincinnati Open.

"Oni (Naldi a Ferrara) boli obrovskou súčasťou mojej kariéry," povedal Sinner na piatkovej tlačovej konferencii na US Open.

"Odviedli sme neuveriteľnú prácu, priniesli veľa úspechov, pri ktorých som mal za sebou skvelý tím.

"Teraz sa kvôli týmto chybám necítim tak sebavedomo, aby som s nimi pokračoval. V posledných mesiacoch som sa veľmi trápil. Čakal som na výsledok. Jediné, čo teraz potrebujem, je čistý vzduch."

zľava Giacomo Naldi a Umberto Ferrara
zľava Giacomo Naldi a Umberto Ferrara (Autor: X)

Sinnerov prípad vyvolal búrku vzhľadom na to, že ostatní hráči, ktorí neprešli dopingovými testami, sú zvyčajne počas vyšetrovania suspendovaní.

Sinner opakovane tvrdil, že je nevinný, a uviedol, že mohol pokračovať v hre, pretože jeho tím rýchlo identifikoval zdroj kontaminácie.

"Dôvod, prečo som mohol hrať, bol ten, že sme vedeli, kde sa látka nachádza a ako sa dostala do môjho tela," povedal. "To je veľmi dôležité, aby sa tento proces uskutočnil, aby sme im to dali vedieť, a oni to hneď pochopili."

Poškodenie reputácie

Na otázku, či má obavy z poškodenia, ktoré by mohol tento spor spôsobiť jeho povesti, Sinner odpovedal: "V mojej mysli som vedel, že som neurobil nič zlé.

"Kto ma veľmi dobre pozná, vie, že som neurobil a nikdy by som neurobil niečo, čo je v rozpore s pravidlami.

"Ohľadom reputácie uvidíme, ako sa posunieme dopredu, nie? Pretože toto naozaj nemôžem ovplyvniť."

Súčasní a bývalí hráči tvrdili, že ide o dvojaký meter, a pýtali sa, prečo nebol Sinner okamžite suspendovaný ako ostatní hráči, ktorí mali pozitívny test.

"Množstvo hráčov prechádza tým istým a musia čakať mesiace alebo roky, kým sa vyhlási ich nevina," napísal na sociálnych sieťach britský hráč Liam Broady.

Analytička ESPN a 18-násobná víťazka major turnajov Chris Evertová uviedla, že podľa nej hráči najvyššieho rangu ako Sinnerová čelia po pozitívnom teste iným dôsledkom.

"Myslím si, že chránia špičkových hráčov," povedala tento týždeň novinárom. "Myslím si, že je tam určitá ochrana, ako keby ste boli Joe Smith, ktorý je na 400. mieste vo svetovom rebríčku."

Všetci prechádzajú rovnakým procesom

Sinner trval na tom, že sa mu dostalo rovnakého zaobchádzania ako jeho kolegom hráčom.

"Každý hráč, ktorý je pozitívne testovaný, musí prejsť rovnakým procesom. Neexistuje žiadna skratka, neexistuje žiadne odlišné zaobchádzanie, všetci prechádzajú rovnakým procesom," povedal.

"Niekedy zrejme poznám frustráciu ostatných hráčov. Ale možno preto, že ich suspendovali, nevedeli presne, odkiaľ to pochádza, tiež z akej látky. Hlavným dôvodom je práve pôvod a ako sa to dostalo do vlastného systému. Vedeli sme to hneď."

Američan Frances Tiafoe, posledný hráč, ktorý sa so Sinnerom stretol pred zverejnením tejto správy, v piatok kontroverziu obišiel.

"Štátne orgány robia to, čo robili. Samozrejme, že má povolenie hrať a to je zrejme všetko, na čom záleží. Ja sa len snažím sústrediť na US Open," povedal novinárom.

US Open sa začína v pondelok.

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Sprej na rany vyvolal búrku. Sinner musí po dopingovej afére bojovať o reputáciu