Na Slovensku šancu nedostala, dnes je populárna ako Djokovič

Emma Raducanuová.
Emma Raducanuová. (Autor: TASR/AP)
Miroslav Kováčik|12. sep 2021 o 09:20

Emma Raducanuová triumfovala na US Open 2021.

BRATISLAVA. Keď vo februári 2020 prišla do Bratislavy, v rebríčku WTA jej patrilo 364. miesto. V britskom fedcupovom tíme nepatrila medzi líderky a pri žrebe súboja so Slovenskom formálne figurovala len v prípadnom zápase štvorhry. 

K tomu však napokon nedošlo, pretože najmä vďaka dvom bodom Anny Karolíny Schmiedlovej sa slovenské tenistky tešili z postupu na finálový turnaj prestížnej súťaže družstiev už po štvrtom zápase.

Treba dodať, že nie je isté, či by sa Emma Raducanuová v bratislavskom NTC vo štvorhre predstavila, keďže zostavy sa môžu meniť aj tesne pred zápasom. 

Dnes je 18-ročná Britka najskloňovanejším menom vo svete tenisu.

Konkurovať jej môže azda len Srb Novak Djokovič, ktorý má na US Open možnosť spečatiť kalendárny grandslam a nadviazať na Roda Lavera. 

Fedcupový tím Veľkej Británie aj s Emmou Raducanuovou (vľavo).
Fedcupový tím Veľkej Británie aj s Emmou Raducanuovou (vľavo). (Autor: TASR)

Najprekvapujúcejší titul histórie

Raducanuová šokovala triumfom na US Open.

Vyhrala absolútne zaslúžene a suverénne. Bez straty setu. A to pritom musela hrať až desať zápasov, pretože absolvovala aj trojkolovú kvalifikáciu.

Všetky prekážky však zvládla a po sobotňajšom triumfe nad Kanaďankou Leylah Fernandezovou zdvihla nad hlavu svoju najcennejšiu trofej.

Navyše, ukončila dlhé 44-ročné britské čakanie na grandslamovú víťazku. Virginia Wadeová triumfovala vo Wimbledone ešte v roku 1977. 

"Športové rozprávky majú často neslávny koniec, ale Emma Raducanuová zakončila svoju neobyčajnú púť US Open vo veľkom štýle," napísal britský denník The Independent. 

"Britská tínedžerka Raducanuová dosiahla najprekvapujúcejší titul v tenisovej histórii," pridala sa agentúra AFP. 

Gratulovali Piercová či Kingová 

Osemnásťročnú tenistku zaplavili komplimenty zo všetkých strán. Na sociálnej sieti jej gratulovala aj bývalá výborná francúzska tenistka Mary Piercová.

"Úžasný turnaj pre Emmu Raducanuovú. Gratulujem, šampiónka. Bolo to skvelé finále, fantastický tenis z oboch strán," uviedla niekdajšia svetová jednotka.

Úroveň finále vyzdvihla aj legendárna Američanka Billie Jean Kingová, ktorá Raducanuovej priamo na kurte odovzdala trofej.

"Úžasný prejav súperenia a zrelosti dvoch výnimočných hráčok. Je úžasné vidieť, ako si táto generácia žije svoj sen. Neviem si spomenúť, kedy bola na US Open lepšia atmosféra," zhodnotila Kingová. 

"Zrodila sa hviezda. Emma Raducanová týmto víťazstvom zmenila históriu tenisu a to ešte len začína tú svoju," dodala ďalšia legenda, Martina Navrátilová. 

Inšpirácia pre ďalšiu generáciu 

Bývalý americký tenista Andy Roddick sa vyjadril, že obe mladé finalistky sú darom pre súčasný tenis. Britka je najmladšou grandslamovou šampiónkou od roku 2004, keď Wimbledon ovládla Ruska Maria Šarapovová.

Rodáčka z kanadského Toronta sa vo výbornom svetle prezentovala už na domácom Wimbledone. Nečakane postúpila do osemfinále, v ktorom pre zdravotné problémy skrečovala zápas s Ajlou Tomljanovičovou.

Jej prínos ocenila na svojej twitterovej prezentácii aj britská kráľovská rodina:

"Je to pozoruhodný úspech v takom mladom veku. Svedčí o tvrdej práci a oddanosti. Nepochybujem o tom, že váš vynikajúci výkon a tiež súperky Leylah Fernandezovej budú inšpiráciou pre ďalšiu tenisovú generáciu."

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Na Slovensku šancu nedostala, dnes je populárna ako Djokovič