Prehra senzačnej víťazky US Open až tak neprekvapila. Má na chrbte terč

Emma Raducanuová.
Emma Raducanuová. (Autor: TASR/AP)
Jana Sedláková|20. jan 2022 o 15:20

Emma Raducanuová prehrala v 2. kole Australian Open.

MELBOURNE, BRATISLAVA. Keď v septembri vyhrala US Open, bola to jedna z najväčších senzácií v histórii tenisu.

Z kvalifikácie dokráčala až ku grandslamovému titulu. Bola 150. hráčkou sveta. Dovtedy na turnajoch okruhu WTA nemala ani jedno víťazstvo. No zaujala už vo Wimbledone, kde hrala na voľnú kartu a prešla do osemfinále.

Otázkou však bolo, ako sa Emma Raducanuová vysporiada s veľkým tlakom, keď sa zo dňa na deň stala veľkou hviezdou. Podľa britského portálu BBC sa dokonca dovtedy neznáma tínedžerka stala športovou osobnosťou roka.

Teraz je z hry von na Australian Open. Už v druhom kole.

Potrebuje si veriť

"Bolo by to pre mňa veľkým prekvapením, keby dokázala Raducanuová dosiahnuť veľký výsledok aj na Australian Open," hovorila pred štartom turnaja expertka televíznej stanice Eurosport Justine Heninová.

"Má na chrbte terč, pretože je veľmi mladá. Vyhrala US Open a pritom ešte ani naplno nerozvinula svoju hru," pridala sa tenisová legenda Chris Evertová.

Už v prvom kole pritom hrala s bývalou nečakanou víťazkou US Open, šampiónkou z roku 2017 Sloane Stephensovou. Tú zdolať dokázala.

V druhom kole však už bola nad jej sily skúsená Danka Koviničová z Čiernej Hory. Tá sa vôbec po prvý raz dostala do tretieho kola na grandslame. V rebríčku WTA je na 98. mieste, najvyššie bola na 47. pozícii.

Raducanuová je svetovou osemnástkou, no takmer všetky body jej zaručil práve senzačný triumf na dvoroch vo Flushing Meadows.

"Je na ňu množstvo tlaku a ona ešte nemôže mať dostatok sebadôvery, lebo nevyhrala veľa turnajov," vravela Evertová.

"Neviem, či sa toto všetko pre ňu nestalo príliš skoro, veľa ľudí si to zrejme myslí," dodala bývalá svetová jednotka.

Nehrala ani celú sezónu

Keď Raducanuová v prvom kole zdolala Stephensovú, jej radosť miestami pripomínala oslavu po zisku titulu na US Open. Vidieť grandslamovú šampiónku takto sa radovať zo zápasu prvého kola nie je časté.

Doposiaľ vyhrala iba tri zápasy v hlavnej súťaži Wimbledonu, sedem pri triumfe na US Open a dva na turnaji v rumunskej Kluži.

"Takéto víťazstvo je pre ňu veľmi dôležité. Je stále veľmi mladá a iba zbiera skúsenosti, hoci už má pri svojom mene jeden veľký titul," povedala ďalšia expertka Eurosportu a Raducanuovej krajanka Johanna Kontová.

"Emma toho ešte veľa na okruhu neodohrala, vlastne ešte nemá za sebou ani jednu celú sezónu na hlavnom okruhu," dodala.

Je na dobrej ceste

Sloane Stephensová priznala, že vníma, že ľudia ich ako dve nečakané víťazky US Open často porovnávajú. Ich príbehy však boli rozdielne. Američanka sa vracala v roku 2017 po ťažkom zranení, skúsenosti už mala.

"Ešte si veľa vecami neprešla. Prídu ťažké momenty, keď bude musieť ukázať, že je skutočne dosť dobrá, aby aspoň zostala na pozíciách, kde sa nachádza," vravela po zápase prvého kola zdolaná Stephensová.

Koviničová, ktorá Raducanuovú vyradila, si v ďalšom kole zahrá s bývalou svetovou jednotkou Simonou Halepovou.

Cestou za titulom na US Open pritom Raducanuová nestretla ani jednu súperku z top 10. V tejto absolútnej špičke nie je momentálne ani Halepová, ale ak by proti nej hrala, rozhodne by to bola jedna z najväčších súperiek v jej doterajšej kariére.

"Bolo by skvelé, ak by si s niekým ako Simona mohla zahrať. Doposiaľ nehrala s veľa hráčkami z najvyšších priečok, ktoré dokonale ovládajú hru," vravela Kontová ešte pred zápasom proti Koviničovej.

"Škoda, Emma Raducanuová nehrala zle. Verím, že v Paríži bude opäť o niečo bližšie ku špičke," písal na twitter po súboji s tenistkou z Čiernej Hory Tim Bonville-Gin z britského Eurosportu.

"Hrala skvelý zápas. To, že vyhrala grandslam, to už je preč, teraz sa začína jej skutočná kariéra, ale je na dobrej ceste," pridal sa Mats Wilander.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Prehra senzačnej víťazky US Open až tak neprekvapila. Má na chrbte terč