Tenisu dala všetko, ale trápila sa. Krízu prekonala životným grandslamom, končila však v slzách

Donna Vekičová počas turnaja vo Wimbledone 2024.
Donna Vekičová počas turnaja vo Wimbledone 2024. (Autor: TASR/AP)
Michaela Churavá|14. júl 2024 o 10:50

Do grandslamového semifinále sa dostala až na 43. pokus, jej súboj o finále sa zapísal do histórie.

LONDÝN. Chorvátska tenistka Donna Vekičová zažila na tohtoročnom Wimbledone kariérny úspech, keď sa jej ako nenasadenej hráčke podarilo preniknúť až do semifinále.

Do tejto fáze turnaja sa dostala až na 43. pokus. Pred ňou sú v historickom poradí iba štyri hráčky, ktoré potrebovali na svoj premiérový postup do semifinále viac zápasov. Tomuto poradiu kraľuje Češka Barbora Strýcová.

Wimbledonská cesta do semifinále

Dvadsaťosemročná Vekičová je aktuálne na 37. mieste rebríčka WTA, a tak do trávnatého grandslamového turnaja vstupovala ako nenasadená.

V prvom kole si poradila s Číňankou Wang Si-jü v troch setoch 3:6, 6:3 a 6:4. Ďalej zdolala Rusku Eriku Andrejevovú 6:2, 6:3 aj nasadenú dvadsaťosmičku Dajanu Jastremskú z Ukrajiny 7:6, 6:7 a 6:1.

V osemfinále prešla Vekičová cez bývalú svetovú dvojku, Španielku Paulu Badosovú, v troch setoch 6:2, 1:6, 6:4. Jej ďalšou súperkou bola Novozélanďanka Lulu Sunová, ktorá prekvapila celý All England Club, keď sa z kvalifikácie dostala až do štvrťfinále.

VIDEO: Zostrih zápasu Donna Vekičová - Lulu Sunová

Vekičová svojej súperke dlho nevedela zobrať podanie. Až za stavu 5:7 a 4:3 sa jej konečne podarilo odskočiť o dva gemy. Následne prišla o servis, ale v desiatej hre napokon vyrovnala na 1:1 na sety.

V tom rozhodujúcom viedla už 5:0 a túto šancu si už nepustila. Rodáčka z Osijeka tak po výhre 5:7, 6:4 a 6:1 postúpila do vysnívaného semifinále.

"Vôbec neviem, ako som to otočila. V prvých dvoch setoch som sa cítila, akoby som na kurte umierala," povedala v pozápasovom rozhovore.

Vekičová úspešne zvládla štvrťfinálový zápas na grandslamovom turnaji až na tretí pokus, keď prekonala svoje maximum z US Open 2019 a Australian Open 2023.

"Vo svojom boxe mám veľa ľudí, bez ktorých by som tu nebola," dodala Vekičová, ktorá pred troma rokmi podstúpila operáciu kolena.

Grandslamové semifinále si zahrala ako tretia Chorvátka po Ive Majoliovej na Roland Garros 1997 a Mirjane Lučičovej vo Wilmbledone 1999 a Australian Open 2017.

Naviac Majoliová došla pred 27 rokmi v Paríži do finále spomedzi Chorvátok zatiaľ ako jediná a napokon získala aj titul.

VIDEO: Donna Vekičová v emotívnom rozhovore po triumfe vo štvrťfinále

Semifinálový súboj plný emócií

Vekičová sa v semifinále stretla so siedmou nasadenou Taliankou Jasmine Paoliniovou, ktorá to dotiahla do finále aj na nedávnom Roland Garros.

Ich spoločný súboj sa zapísal do histórie Wimbledonu ako najdlhšie ženské semifinále, ktoré trvalo až 2 hodiny a 51 minút.

V prvom sete dominovala Chorvátka, ktorá šla po 36 minútach do vedenia po výsledku 6:2. Prostredný set bol poriadne vyrovnaný a Vekičová dostala v desiatom geme možnosť vyrovnať na 5:5. Paoliniovej ponúkla brejkbal a Talianka ho využila na vyrovnanie na 1:1 na sety.

Po prehratom sete sa Vekičová vydala na niekoľko minút do útrob štadióna, aby sa upokojila. Následne vzala Talianke hneď úvodný servis a neskôr viedla 3:1. Paoliniová však opäť dokázala vyrovnať a šla aj do vedenia 6:5.

VIDEO: Zostrih zápasu Jasmine Paoliniová - Donna Vekičová

Talianka mohla v nasledujúcom geme už aj rozhodnúť, ale príležitosť nevyužila, a tak nasledoval tajbrejk. Ten bol vyrovnaný a aj mimoriadne emotívny najmä zo strany Vekičovej. Šťastnejšia však napokon bola Paoliniová.

Tá sa stala prvou talianskou semifinalistkou a aj finalistkou vo Wimbledone. Nezapísala sa však ako tretia Talianka, ktorá získala grandslamový titul.

Vo finále totiž podľahla Češke Barbore Krejčíkovej po ďalšej dráme 2:6, 6:2, 4:6. Nenapodobnila tak Francescu Schiavoneovú na Roland Garros 2010 a Flaviu Pennettovú na US Open 2015.

Vekičová trpkú semifinálovú prehru hneď po zápase oplakala.

"Bolo to ťažké, ona (Vekičová) bola schopná zahrať víťazný úder z každej pozície. Hovorila som si, že musím bojovať o každú loptičku. Išla som bod po bode a hovorila som si, čo mám robiť. Ďakujem fanúšikom za podporu, samozrejme, aj talianskej časti publika. Veľmi zle som podávala, ale som rada za víťazstvo. Tento zápas si budem navždy pamätať," uviedla Paoliniová v pozápasovom rozhovore.

Donna Vekičová po prehratom semifinále vo Wimbledone 2024.
Donna Vekičová po prehratom semifinále vo Wimbledone 2024. (Autor: TASR/AP)

Príchod Američanky bol vydareným ťahom

Chorvátka čelila počas kariéry zraneniam nôh a chodidiel v rokoch 2021 a 2022. Nasledovala zhruba ročná kríza a na vlaňajšom Wimbledone to už vyzeralo, že je po nej.

Najskôr zdolala Číňanku Čang Šuaj a následne aj Američanku Sloane Stephensovú v troch setoch. V ďalšom kole však narazila na budúcu šampiónku - Češku Markétu Vondroušovú.

Lenže na tohtoročnom Australian Open vypadla už v prvom kole. Na Roland Garros došla len do tretieho a znova začala prepadať panike.

Následne rozšírila svoj tím o bývalú americkú tenistku Pam Shriverovú. Tá jej pomohla oklepať z porážky v Paríži, keď nestačila v supertajbrejku na Srbku Olgu Danilovičovú.

Spoločne sa preorientovali na trávnatý povrch a na predchádzajúcom turnaji v nemeckom Bad Homburgu dokráčala až do finále.

"Nemala som žiadnu energiu, žiadnu motiváciu ďalej trénovať, tlačiť, pretože som mala pocit, že niekoľko posledných mesiacov som dala tenisu všetko a nedosahovala som výsledky, ktoré som tak trochu očakávala," povedala Vekičová počas Wimbledonu.

Autorka píše pre portál tbtennis.cz

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Tenisu dala všetko, ale trápila sa. Krízu prekonala životným grandslamom, končila však v slzách