Jastrabie oko chýba už len na antuke. Kedy nahradí šprintujúceho rozhodcu?

Hlavná rozhodkyňa posudzuje dopad loptičky v zápase Alexander Zverev - Tallon Griekspoor v 3. kole Roland Garros 2024.
Hlavná rozhodkyňa posudzuje dopad loptičky v zápase Alexander Zverev - Tallon Griekspoor v 3. kole Roland Garros 2024. (Autor: TASR/AP)
David Vařílek|5. jún 2024 o 08:30

Debata na túto tému vzbudzuje vášne aj u fanúšikov.

PARÍŽ. Jastrabie oko na antuke stále chýba, aj keď uplynulo už takmer 20 rokov od prvého momentu, keď túto technológiu prvýkrát použili na Miami Open 2006.

Aj napriek tomu, že si už turnaje na ostatných povrchoch bez jastrabieho oka nedokážeme predstaviť, na najpomalšom povrchu stále sledujeme rozhodcu šprintujúceho zo svojho miesta k odtlačku loptičky na kurte.

V čom sú špecifiká jastrabieho oka na antuke? Prečo ho tu ešte nezaviedli?

Na jastrabie oko na antuke si posvietil ďalší diel rubriky Davida Vařilka s názvom 15:40, ktorá glosuje aktuálne, viac či menej výrazné témy v tenisovom svete.

Počasie nie je jediný problém

"Chčije a chčije!" Takto by popísal situáciu na parížskom grandslame Roland Garros 2024 český herec Josef Kemr svojou hláškou z kultovej komédie Na samote u lesa.

V súčte to platí pre všetky turnaje na rozdrvených tehlách, nielen na Roland Garros, aby sme boli spravodliví.

Počasie však nie je jediný problém, ktorý sprevádza turnaj, ktorý ukončuje antukovú sezónu. Okrem toho sú tu aj rozhodcovia.

Nie, že by zle viedli zápasy. To, v čom je pozícia hlavných rozhodcov na antuke odlišná, je skutočnosť, že sa na nej nemôžu spoľahnúť na jastrabie oko, ale len na svoj orlí zrak.

Až keď naprší a uschne

Debata o zavedení jastrabieho oka na antuke sa tiahne niekoľko rokov. Prakticky sa začala chvíľu po jeho zavedení.

Na počudovanie, rozhodcovia stále zliezajú zo svojho miesta a po skontrolovaní stopy sa opäť štverajú späť do svojho kresielka. Ďalšia zo zažitých tradícií, ktorá sa bude ťažko rušiť, čo...

Hlavná rozhodkyňa posudzuje dopad loptičky v zápase Novak Djokovič - Francisco Cerundolo v osemfinále Roland Garros 2024.
Hlavná rozhodkyňa posudzuje dopad loptičky v zápase Novak Djokovič - Francisco Cerundolo v osemfinále Roland Garros 2024. (Autor: TASR/AP)

Pokiaľ by sme sa chceli na to pozrieť veľmi zjednodušene, budeme sa rozhodovať podľa toho, či by zavedenie jastrabieho oka na antuke znamenalo zisk alebo stratu. Situácia je však zložitejšia.

Zdanie klame, stopa tiež

Antuka je oproti tráve a tvrdému povrchu špecifická v niekoľkých ohľadoch. Na rozdiel od dvoch ďalších povrchov, na antuke loptičky po dopade zanechávajú stopu.

Rozhodca tak lepšie vidí aj dlhší čas po dopade, kde loptička pristála, a jednoduchšie určí, či sa vošla do kurtu.

Na druhej strane, je to problematické pre zavedenie jastrabieho oka, aj vzhľadom na historickú tradíciu rozhodovať o dopade loptičky podľa stopy.

"Rozhodli sme sa nepoužívať systém jastrabieho oka na antuke, pretože nemusí zodpovedať stope, na ktorú rozhodca ukazuje," zmienil sa na počiatku debát v roku 2009 uznávaný rozhodca Lars Graff.

Narazil tak na jeden z konkrétnych problémov jastrabieho oka na antuke. Presvedčili sme sa o ňom aj nedávno v Madride počas zápasu Rafaela Nadala s Jiřím Lehečkom.

Loptička bola podľa techniky v kurte, zatiaľ čo z fotografie odtlačku na kurte bola viditeľná medzera medzi loptičkou a čiarou.

Jastrabie oko na antuke.
Jastrabie oko na antuke. (Autor: Úprava tbtennis.cz)

Chybovosť jastrabieho oka, ktorá je v priemere Tour približne 2,5 milimetra, nie je na antuke nijako rapídne rozdielna.

Tenisti by sa na antuke oproti iným povrchom museli vyrovnať s tým, že by stopa loptičky nemusela zodpovedať tomu, čo ukáže jastrabie oko.

Hráči sú však zvyknutí strážiť si stopy a podľa toho sami zastavovať výmenu zakrúžkovaním dlhej loptičky. Teraz by sa mohlo stať, že ani ich dobré oko by bod neznamenalo.

Na druhej strane by sa taká chyba vyskytovala len vzácne, možno v podobnej miere ako chyba rozhodcu, keď ukáže na inú stopu.

V čom je zakopaný pes?

Napriek tomu, že sa chybovosť na antuke môže javiť väčšia predovšetkým tým, že ostatné povrchy neudržia stopu loptičiek tak dlho, realita je ešte trochu inde.

Antuka sa na rozdiel od trávy a tvrdého povrchu mení. Tráva sa tiež v priebehu turnaja mení, pretože sa vyšľapáva, ale nie je tak premenlivá z hľadiska zmeny rovnosti povrchu na základe dopadu loptičky a pohybu hráčov, ako antuka zo zápasu na zápas či aj zo setu na set.

Jej horná vrstva je "živý" povrch. Po každom zápase by bolo ideálne systém prekalibrovať, ale to zaberie zhruba pol hodiny.

Keď sa pozrieme na tohtoročné upršané Roland Garros, tak sa táto časová komplikácia s jastrabím okom javí ako príťaž pre organizátorov.

Systém Hawk-Eye (funguje na princípe odhadu trajektórie a dopadu) nebol zatiaľ na antuke využitý. V Barcelone, Madride, Estorile alebo Bastade však slúžil ako kontrolný systém Foxtenn (funguje na princípe analýzy dopadu; jeden z troch využívaných systémov na kontrolovanie čiar súhrnne označovaných ako jastrabie oko).

Spoločnosť, ktorá sídli v Barcelone, vraví, že sa spoľahlivo kalibruje v reálnom čase. Aj keby to bola pravda, stále nie je stopercentný, ako ukázal zápas Nadal - Lehečka.

Ak hľadáte dokonalosť, nikdy nebudete spokojní

Pokiaľ sa tenisový svet odhodlá zaviesť "jastraba" na všetkých antukových turnajoch vrátane Roland Garros, musí túto nedokonalosť prijať, tak ako ju prijali na ďalších turnajoch.

Stále je lepšie mať jastrabie oko ako pomocníka, než zažívať podobné situácie ako v Monte Carle. Tam sa debata o zavedení tejto technológie rozvírila počas tohtoročnej antukovej sezóny najviac.

Pamätáte si zápas Stefanos Tsitsipas - Jannik Sinner a jasný out Gréka z druhého servisu? Videli ho diváci v televíznom vysielaní, aj jeho súper Sinner, lenže rozhodca nič nezahlásil.

Tsitsipas si tak udržal servis na 2:3 a celý set, tým pádom aj zápas, napokon vyhral. S jastrabím okom by sa o ňom s veľkou pravdepodobnosťou ako o víťazovi Masters Monte Carlo nehovorilo. Ale na keby sa nehrá...

Podobných prípadov sa v posledných rokoch objavilo už niekoľko. Napríklad semifinále Roland Garros 2021, ktoré musela Barbora Krejčíková vyhrať na dvakrát. Na prvý raz bol totiž jasný out od Marie Sakkariovej zahlásený ako dobrá loptička.

Ale aj tak je pohľad tenisu na zavedenie technológie rozporuplný. Niektorí sú za jastrabie oko, ďalší sú zásadne proti.

"Myslím si, že je to fér, že nastal čas, aby jastrabie oko bolo súčasťou antukových kurtov. Malo by byť na všetkých povrchoch. Mali by sme urobiť náš šport jasnejší, čestnejší a menej dramatický," povedal v tomto roku v Monte Carle Tsitsipas.

"Na antuke robí chyby každý. Pre tvrdé povrchy je to neskutočný systém. Nemyslím si, že vôbec niekedy urobil chybu. Je precízny, ale na antuke funguje rozdielne. Myslím si, že táto technológia robí rovnaké chyby, ako môžu urobiť hlavní rozhodcovia," oponovala názoru Gréka Marta Kosťuková s odkázaním na skúsenosť z vlaňajšieho Masters v Madride.

Za nespokojnosť si môžu sami

O tom, že debata na túto tému rozvášňuje aj fanúšikov, ktorí sa prikláňajú na stranu jastrabieho oka, nemožno pochybovať.

Benzín do ohňa prilievajú aj televízne stanice. Tie aj na turnajoch, kde hráči ani rozhodcovia oficiálne nemôžu využiť jastrabie oko, ukazujú pre svoje vlastné účely, či bola loptička skutočne dobrá alebo zlá.

To je podľa nás chyba. Buď technológiu majú využívať aj priamo na kurte, aj v televízii, alebo nikde.

Takto len televízne spoločnosti zvyšujú nenávisť fanúšikov voči rozhodcom, čo je ďalší aspekt, ktorý by jastrabie oko posunul do úzadia.

"Rozhodcovia si nezaslúžia toľko nenávisti. Občas im rozumiem, loptička sa pohybuje veľmi rýchlo a je náročné presne určiť všetky dopady," zastal sa rozhodcov Tsitsipas.

Podotkol, že tenisti sa tiež snažia všetky dopady strážiť, ale v náročných slnečných a horúcich podmienkach to nezvládajú celý zápas.

"Technológia pomáha sústrediť sa na zápas. Necítim potom potrebu sa tak často hádať," oceňuje prínos jastrabieho oka na antuke Naomi Osaková.

Čakanie na Godota antukovému tenisu ubližuje

"Je to také frustrujúce. V súčasnosti mi pripadá smiešne a hovorím si to stále, že nemáme možnosť zopakovať si dopad loptičky na antuke. Naviac teraz, keď rozhodcovia tak často interpretujú odtlačok nesprávne," napísal na sociálnej siete X v apríli uznávaný tréner Brad Gilbert.

Hlasov v prospech jastrabieho oka pribúda. Je to prirodzený vývoj s tým, čo na turnajoch vidíme.

Aj keď má Hawk-Eye - ktorý nepočíta s tým, že sa loptičky na antuke kĺžu a robia dlhšiu stopu, aj Foxtenn, ktorý naopak zaznamenáva akýkoľvek dotyk, ktorý nemusí byť viditeľnou stopou - svoje chyby, jastrabie oko na antuke už malo byť dávno.

Názory, že nie je potrebné pre viditeľnú stopu, sú scestné a už sa nimi ďalej nedá argumentovať. ATP, WTA a ITF musia na antukové turnaje zatlačiť a jastrabie oko presadiť.

Plán ATP vymeniť od roku 2025 na všetkých turnajoch čiarových rozhodcov za elektrické hlásenie a hľadanie dopadov sa zdá byť nereálny.

To bude na turnajoch ako Roland Garros, kde si zakladajú na tradícii, takmer nemožné. Ako povedal riaditeľ turnaja Guy Forget: "Naozaj to chceme?"

Musíme predsa najskôr uľaviť hráčom a rozhodcom, nie hneď pristúpiť k takto rapídnym zmenám.

Áno, jastrabie oko nie je presné, ale čo je 3,6 milimetra (maximálna odchýlka) v porovnaní s tým, že systém ukáže skutočnú stopu a nie inú loptičku.

Menej problémov prinesie chybujúca technológia než človek, takže radšej prenechajme chyby jastrabiemu oku. Verte, budú menej časté.

A aký máte názor na zavedenie jastrabieho oka na antuku vy?

Autor píše pre portál tbtennis.cz

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Jastrabie oko chýba už len na antuke. Kedy nahradí šprintujúceho rozhodcu?