Murray vybuchol, Sinner musel odstúpiť. ATP a WTA vypočuli hlasnú kritiku, upravili pravidlá

Andy Murray po nočnom zápase s Thanasim Kokkinakisom na Australian Open 2023.
Andy Murray po nočnom zápase s Thanasim Kokkinakisom na Australian Open 2023. (Autor: TSASR/AP)
David Vařílek|11. jan 2024 o 11:00

Časté nočné zápasy v tenise sú minulosťou.

BRATISLAVA. ATP a WTA sa rozhodli skrátiť program turnajov a obmedziť nočné zápasy. Na tie sa tenisti a tenistky v minulom roku často sťažovali a Jannik Sinner dokonca pre neskorý koniec zápasu odstúpil z Masters v Paríži.

Teraz sa však organizácie rozhodli zobrať do úvahy zdravie hráčov a ohlasy fanúšikov, a skrátili harmonogramy turnajov. Okrem nich sa na spoločnom rokovaní asociácií riešil aj problém častého striedania tenisových loptičiek.

Tenisové organizácie ATP a WTA sa rozhodli skrátiť večerný program na turnajoch, aby sa menej zápasov končilo v neskorých nočných hodinách.

Nočné zápasy, ktoré neboli pozitívne ani pre zdravie hráčov, ani pre fanúšikov, už nebude možné vidieť tak často.

Súčasťou zmeny je aj dôležitá novinka

Program, ktorý sa začne o 11.00 h ponúkne divákom päť zápasov (tri počas dňa a dva večer, počas tzv. night session).

Séria večerných zápasov sa môže rozbehnúť najneskôr o 19.30 h, odporúčaný štart je však už o hodinu skôr. Jednotlivé zápasy sa nemôžu začať po 23. hodine.

Pokiaľ sa stretnutie nebude môcť začať pred pol jedenástou večer, presunie sa na iný voľný kurt. To je dôležitá novinka.

V posledných rokoch sa zápasy nepresúvali a jednotlivé hracie dni sa predlžovali. Hráči potom začínali svoje nočné zápasy často až po polnoci.

Výnimka z týchto pravidiel bude udelené v prípade špecifického počasia, poveternostných podmienok alebo miestnych kultúrnych tradícií.

Povolenie presiahnuť stanovený časový predpis vždy udelí alebo zamietne, na základe dôkladného zváženia, ATP, v prípade žien WTA.

"V uplynulých rokoch sa značne zvýšil počet zápasov, ktoré sa končili až po polnoci, čo negatívne ovplyvňuje ako hráčov, tak fanúšikov," uviedli tenisové asociácie v spoločnom vyhlásení.

Nové opatrenia nebudú platiť na grandslamoch, ktoré organizuje Medzinárodná tenisová asociácia (ITF).

Kritika hráčov a opatrenie na turnajoch veľkej štvorky

K opatreniam však už skôr pristúpili aj grandslamy. Organizátori Wimbledonu hneď v roku 2009, po odhalení novej strechy na centrálnom dvorci, uzavreli dohodu s miestnymi funkcionármi a obyvateľmi, že zápasy sa musia skončiť najneskôr o 23.00 h.

Australian Open sa odhodlal k úprave až tohto roku, k čomu prispel aj zápas vlaňajšieho druhého kola medzi Andym Murraym a Thanasim Kokkinakisom, ktorý sa skončil o štvrť na päť ráno.

Po jednej z výmen si z frustrácie Škót zakričal: "Prečo sme ešte o tretej ráno na kurte?"

Murray pokračoval v kritike aj po zápase. "Komu to niečo prinesie? Skôr ako veľkolepým zápasom sa to skončí fraškou," hovoril vtedy novinárom.

Tento ročník tak prvýkrát odštartuje už v nedeľu, konkrétne 14. januára, namiesto klasického pondelkového začiatku, aby sa turnaj rozložil do viacerých dní.

Medzi zástancov zmien patrí nemecký tenista a svetová šestka Alexander Zverev, ktorý kritizoval aj nemenej dlhé zápasy na Roland Garros.

"Keď hráme päť setov, môže to trvať až do druhej hodiny ráno. To nie je dobré pre zdravie hráčov, ktorí nočné zápasy vyhrajú a na druhý deň musia hrať znovu," prehlásil počas vlaňajšej sezóny aktuálny víťaz United Cupu.

Rieši sa aj ďalší problém

Okrem dlhých nočných zápasov bolo ďalšou témou striedanie loptičiek. Teraz prebieha strategická revízia loptičiek, ktorej cieľom je zaistiť väčšiu kvalitu loptičiek a ich menej časté striedanie od roku 2025.

"Plánovanie zápasov a tenisové loptičky patria medzi prioritné témy našich organizícií, spoločne s WTA. Je nutné, aby sa vyvíjali a prispôsobovali požiadavkám modernej hry, najmä pokiaľ ide o zdravie hráčov a zážitky fanúšikov. Sme optimisti. V oboch oblastiach môže nastať pozitívny vývoj, ako v súčasnosti, tak z hľadiska dlhodobej perspektívy," vyhlásil šéf ATP Andrea Gaudenzi.

Autor píše pre portál tbtennis.cz

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Murray vybuchol, Sinner musel odstúpiť. ATP a WTA vypočuli hlasnú kritiku, upravili pravidlá