O veľkom turnaji vravia už aj Arabi. Južnej Amerike pritom nestačí ani história, fanúšikovia či Murray

Kurt počas turnaja na turnaji ATP 500 Rio Open 2024 v brazílskom Rio de Janeiro.
Kurt počas turnaja na turnaji ATP 500 Rio Open 2024 v brazílskom Rio de Janeiro. (Autor: TASR/AP)
David Vařílek|6. mar 2024 o 16:50

Tenisový potenciál v Južnej Amerike a reálny obraz v aktuálnom kalendári ATP Tour je diametrálne odlišný.

BRATISLAVA. Tenis patrí v Južnej Amerike k tradičným športom. Turnajom v čilskom Santiagu sa skončila jarná séria antukových turnajov, ktorá tradične vyvrcholila päťstovkou v Riu.

Andy Murray však vniesol do diskusie otázku, či by nemali skvelí juhoamerickí fanúšikovia dostať viac. Zaslúžia si turnaj Masters? Je to reálne? Čo by to pre tenisový kalendár znamenalo.

Južnej Amerike a na jej možnosť vlastnej série turnajov zavŕšenej podujatím Masters sa venuje nový diel rubriky Davida Vařílka s názvom 15:40, ktorá je glosou na aktuálne, viac či menej výrazné témy v tenisovom svete.

Kto sa dočká posunu?

Akcia a reakcia. Stredoškoláci, odborníci na fyziku alebo vedomostné súťaže majú jasno, že ide o tretí pohybový zákon Isaaca Newtona.

Lenže podobné pravidlo funguje úplne vo všetkých oblastiach života, šport a tenis nevynímajúc. Dauha, Dallas a Mníchov povýšia od sezóny 2025 do kategórie ATP 500, hovorí sa o trávnatej tisícke a svoje Masters chce mať aj Saudská Arábia.

Sebastián Báez sa teší z titulu na turnaji ATP 500 Rio Open 2024.
Sebastián Báez sa teší z titulu na turnaji ATP 500 Rio Open 2024. (Autor: TASR/AP)

O čom sa toľko nevraví, je skutočnosť, že aj ďalšie podujatia ATP 250 majú záujem o lepšiu kategóriu. Päťstovky by zasa tiež chceli povýšenie a rovnako aj Masters, aj keď grandslamy majú pravdepodobne doživotný monopol.

Rovnako ako vo firmách alebo elitnej desiatke hráčov ATP sú ale miesta obmedzené. Murray, bývalá svetová jednotka, ktorá pomaly uzatvára svoju bohatú kariéru, nedávno hovoril o kontinente, ktorý by si niečo "viac" zaslúžil.

Tenis v Južnej Amerike má tradíciu, skvelé zázemie, stále atraktívnejší trh a ešte lepších fanúšikov.

Práve vďaka britskému tenistovi a jeho slovám o tenisovej horúčke v juhoamerických krajinách upútala široká verejnosť svoj pohľad na toto športové odvetvie.

To stále v tejto časti sveta zaostávalo za futbalom, kde je neuveriteľná fanúšikovská podpora typickým znakom (svetový šampionát 2014 v Brazílii, privítanie majstrov sveta z Argentíny v roku 2022.

Kde bolo, tam bolo...

V roku 2004 sa odohralo unikátne finále Roland Garros. Vôbec prvýkrát v ňom nastúpili dvaja zástupcovia kontinentu, na ktorom má tenis veľkú tradíciu.

Síce tam nesiahajú počiatky bieleho športu, ktorý uvidel svetlo sveta oficiálne v 60. rokoch 19. storočia na území Veľkej Británie (aj keď korene tenisu siahajú až do čias starovekého Egypta a Perzie), ale juhoamerický svetadiel má tenis zabudovaný vo svojej športovej kultúre.

Objavuje sa tu na prelome 19. a 20. storočia práve zásluhou britských kolonizátorov.

Nielen Briti mohli o sto rokov neskôr sledovať už zmienené finále na kurtoch Rolanda Garrosa v Paríži. Muž proti mužovi, Argentínčan proti Argentínčanovi.

Gastón Gaudio nakoniec udolal v piatom sete 8:6 krajana Guillerma Coriu a získal titul v jedinom grandslamovom finále oboch zmienených hráčov.

Argentínčanom sa vtedy vydaril turnaj takým spôsobom, že vo štvrťfinále zaberali rovno polovicu účastníkov (David Nalbandian a Juan Ignacio Chela vypadli vo štvrťfinále).

Keď sa pozrieme do histórie tenisu, neboli to len Argentínčania, ktorí vychovali veľkých hráčov typu Guillermo Vilas, Juan Martín Del Potro alebo u žien Gabriela Sabatiniová.

Do dejín sa zapísali Brazílčania Gustavo Kuerten a Maria Bueno, Čiľania Fernando González a Nicolas Massú alebo Ekvárdočania Nicolas Lapentti a Andrés Gomez.

Nebol som všade, ale mám to na zozname

Pokiaľ sérii ATP 500 dlho trvalo niekam zavítať, bola to Južná Amerika. Až v roku 2014 sa začalo hrať v Riu de Janeiro za päťsto bodov do rebríčka.

V súčasnosti sa juhoamerické turné ustálilo na troch turnajoch ATP 250 v Córdobe, Buenos Aires a Santiagu doplnených práve o väčší turnaj v meste jednej z najznámejších svetových pláží Copacabana.

"Hrozné rozhodnutie od ATP. Neustále presadzujú krajiny a série turnajov, ktoré už majú všetky druhy turnajov. Nevyberú turné a región, ktorý má veľkú tenisovú históriu a iba štyri podujatia v roku. Buenos Aires vyvinulo veľkú snahu," vyjadril sa Diego Schwartzman o rozhodnutí nepovýšiť žiaden juhoamerický turnaj.

Na rozdiel od Európy, kde sa hrá všetko, Austrálie, ktorá usporadúva úvodnú sériu turnajov roka zavŕšenú Australian Open, Severnej Ameriky so štyrmi tisíckami alebo grandslamom v New Yorku a Ázie s Masters v Šanghaji, je jediný tradičný tenisový kontinent bez turnaja Masters práve ten juhoamerický.

"Nepopulárna myšlienka. Južná Amerika by mala mať vlastnú oddelenú sériu turnajov s vlastným Masters. Podpora fanúšikov počas zápasov je neuveriteľná. Hráči zažívajú skvelú atmosféru," napísal na platforme X Andy Murray.

Populárne nepopulárny alebo nepopulárne populárny?

Reakcia na seba nenechala dlho čakať. Naraz sa z nepopulárnej myšlienky, ako ju označil trojnásobný grandslamový šampión, stal nápad populárny, ktorý podporili nielen legendy kontinentu, ale aj napríklad Boris Becker.

"Prečo nepopulárny? Andy, máš úplnú pravdu. Tenis by mal putovať tam, kde kvitne," vyjadril sa niekoľkonásobný grandslamový víťaz.

O tom, že tenis v Argentíne, Čile či Brazílii ide hore, ukazujú aj počty hráčov medzi elitou. Viac než Argentínčanov (8) je v TOP 100 iba Francúzov a Američanov.

"Andy, povedz to ATP Tour! Každoročne nás podporujú menej a menej. Zaslúžime si od ATP viac. Nielen preto, ako fanúšikovia podporujú turnaje, ale tiež pre počet hráčov, ktorých máme vo svetovej špičke," okomentoval myšlienku najlepší Argentínčan posledných rokov Diego Schwartzman.

Výborní fanúšikovia, hráči, veľké areály (aj keď na Masters by centrálny kurt v Riu potreboval o 4-tisíc sedadiel viac, čo ale aj v Monte Carle riešia pristavovaním tribún), skvelé podmienky a zázemie, rozvíjajúci sa trh, veľký záujem o tenis.

Až sa nechce veriť, že v tomto kontexte napíše Murray slová "nepopulárna myšlienka". Kde inde by mal tenis zavítať?

Pokiaľ by išlo čisto o históriu, záujem divákov, hráčov, atmosféru a vášeň pre šport, nemá Saudská Arábia ani Ázia proti tomuto regiónu šancu.

Na druhej strane, keď sem nezavítali väčšie turnaje v čase, keď tomu situácia priala oveľa viac, môže sa v súčasnosti vôbec niečo zmeniť?

Má ma rád, nemá ma rád...

Na účasť na takzvanej "Golden Swing" (pomenovaná podľa zlatých olympijských medailistoch Massúovi a Gonzálezovi) vyzval aj Carlos Alcaraz, aby si všetci tenisti vyskúšali úžasnú atmosféru.

Aj napriek tomu všetkému neláka juhoamerické turné toľko hráčov svetovej špičky ako Rotterdam, Dauha, Dubaj alebo Acapulco.

Dôvod sa hľadá jednoducho. Turnaje sa nachádzajú v časti sezóny orámovanej Australian Open a dvoma prestížnymi tisíckami v Indian Wells a Miami.

Takže zrazu medzi dvoma tvrdými povrchmi máme antuku. Nie všetkým jednoducho takýto burger chutí (niektorým hráčom nemusia vyhovovať aj nižšie finančné odmeny oproti turnajom v arabskom svete, Európe alebo Mexiku).

Avšak, to neznamená, že je antuka až tak nepopulárna. Popularitu betónu jednoducho za tých niekoľko rokov vytvoril medzi hráčmi kalendár a nie skutočný záujem (na tvrdých povrchoch sa hrá väčšina sezóny).

Antuka je naviac na tom ešte stále dobre, to tráva pomaly so strachom plače v kúte.

Kam s ním?

Paradox celej situácie spočíva v tom, že Murray volá po Masters na druhej strane pologule z Dubaja. Sám naviac antukovú sezónu posledné roky neobchádza celú ani v Európe.

Ale divíme sa mu? S dvoma kovovými bedrovými kĺbmi by mal problém aj Superman. Atmosféru však sám mohol čiastočne zažiť pri zlatom ťažení na olympijských hrách v Riu 2016.

Medailisti z OH 2016 v Rio de Janeiro 2016 - zľava strieborný Juan Martín del Potro, zlatý Andy Murray a bronzový Kei Nišikori.
Medailisti z OH 2016 v Rio de Janeiro 2016 - zľava strieborný Juan Martín del Potro, zlatý Andy Murray a bronzový Kei Nišikori. (Autor: TASR/AP)

Na nich vo finále zdolal Argentínčana Del Potra. Jeho myšlienky a rozvírenie diskusie sa snažia využiť aj jednotlivé turnaje.

Pokiaľ by sa ATP k tomuto kroku odhodlalo, otázkou zostáva, kam do kalendára môžu niečo také zaradiť.

V pôvodnom termíne by hráči nechceli prechádzať z hardu na antuku a zase naspäť. Antuková časť roka v Európe má tri turnaje Masters, takže tam je tiež plno.

Po Roland Garros sa ide na trávnatý povrch a hneď za Wimbledonom nasleduje betónová šnúra v Severnej Amerike.

Takže na jeseň? No to by bolo pekné, ale skĺbenie s Davis Cupom a Laver Cupom by dalo zabrať a následne sa mieri do Ázie.

Videli sme po pandémii koronavírusu a "doriešení" kauzy Šuaj Pcheng, že čínske peniaze sú potrebné a tie v Južnej Amerike ich nenahradia.

Každý dostane, čo si zaslúži

Suma sumárum, Abrakadabra, muselo by byť vedenie ATP majstrom kúziel, aby našlo miesto pre juhoamerickú Tour s Masters, na ktorú by prišla svetová špička.

Aj keď veľa faktorov nahráva tomu, že by bolo naozaj perfektné, aby sa v Buenos Aires hrala päťstovka a v Riu tisícka, najskôr sa pre tento nápad nenájde miesto a na úkor Ázie ani finančné prostriedky, ktoré by to miesto mohli vytvoriť.

Pokiaľ však nie je v pláne využiť december ako jediný voľný termín v mužskom kalendári.

"Až doteraz sme pred ATP nikdy neformulovali zámer, aby turnaj v Riu postúpil z kategórie 500 na 1000, ale pokiaľ sa táto možnosť naskytne, určite máme záujem ju preskúmať," povedal riaditeľ Rio Open Lui Carvalho.

Zo strany ATP zatiaľ zaznieva ticho. Možno len chcú situáciu nechať vyšumieť alebo nad ňou naopak premýšľajú. Nech už to je akokoľvek, tenis v Južnej Amerike opäť zrejme nedostane, čo si zaslúži. A je to škoda.

Auto píše pre portál tbtennis.cz

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»O veľkom turnaji vravia už aj Arabi. Južnej Amerike pritom nestačí ani história, fanúšikovia či Murray