Nadal definitívne nebude svetová jednotka. Veľký krok spravil nečakane Nór

Casper Ruud.
Casper Ruud. (Autor: SITA/AP)
Sportnet, TASR|10. sep 2022 o 00:13 (aktualizované 10. sep 2022 o 02:03)

Casper Ruud porazil v semifinále US Open Karena Chačanova.

US Open 2022

semifinále - muži:

Casper Ruud (Nor.-5) - Karen Chačanov (Rus.-27) 7:6(5), 6:2, 5:7, 6:2

NEW YORK. Nórsky tenista Casper Ruud sa stal prvým finalistom grandslamového turnaja US Open. V semifinále si poradil s ruským súperom Karenom Chačanovom po setoch 7:6(5), 6:2, 5:7, 6:2.

V prvom sete mohli diváci vidieť pomerne nervózny úvod. Tenisti si až dvakrát dokázali vziať navzájom podania, vzápätí však vždy druhý hráč reagoval tiež brejkom.

Set vyústil do tajbrejku, v ktorom si hneď na začiatku Ruud vybojoval náskok 2:0 s brejkom a ten už z rúk nepustil. Set zakončila mimoriadne atraktívna výmena, pri ktorej loptička preletela cez sieť 55-krát.

VIDEO: Výmena, pri ktorej preletela cez sieť loptička 55-krát

Druhé dejstvo bolo jasne v réžii Ruuda, ktorý získal brejky na 2:1 aj 4:1 a poľahky dokráčal k vedeniu 2:0 na sety.

V treťom sete si hráči neponúkali šance na brejk. Všetky gemy boli viac-menej rýchle a jasné. Za stavu 5:6 však Ruud nezvládol podanie a Chačanov využil hneď prvý setbal, vynútil si pokračovanie zápasu.

Ruuda nevydarený záver setu nezlomil. Aj vo štvrtom sete získal brejky na 2:1 a 4:1. Na podaní potom premenil hneď prvý mečbal.

VIDEO: Najlepšie momenty zápasu Casper Ruud - Karen Chačanov na US Open

Ruud výrazne prispel k vyriešeniu otázky o tom, kto bude mužskou svetovou tenisovou jednotkou po turnaji. V hre boli pred semifinále tri mená - Rafael Nadal, ktorý už vypadol, Carlos Alcaraz a práve Ruud.

Svojím postupom do finále však Ruud definitívne vyradil z hry Nadala, ktorý prehral vo štvrtom kole s Američanom Francesom Tiafoem. V druhom semifinále sa majú stretnúť Carlos Alcaraz a Frances Tiafoe.

V prípade, že Alcaraz nepostúpi do finále, bez ohľadu na výsledok záverečného zápasu turnaja sa svetovou jednotkou stane Ruud.

Ak sa vo finále stretnú Ruud a Alcaraz, svetovou jednotkou bude ten hráč, ktorý vyhrá finále.

Nórsky tenista sa prebojoval do svojho druhého grandslamového finále v sezóne aj kariére. Prvé si zahral na Roland Garros, kde hladko podľahol Rafaelovi Nadalovi.

"Bol to z mojej strany vynikajúci zápas. Spočiatku som bol nervózny, stratil som veľa servisov. Potom som sa upokojil a v 2. a 4. sete som hral výborne. Som veľmi šťastný z postupu do finále.

Po prehre v Paríži som si hovoril, že sa môže stať, že to bude moje jediné grandslamové finále v kariére. Je pre mňa veľké zadosťučinenie, že som znovu vo veľkom finále. Snažím sa zvládať každý dôležitý zápas a vážiť si každú príležitosť, ktorú dostanem," povedal Ruud.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Nadal definitívne nebude svetová jednotka. Veľký krok spravil nečakane Nór