Podáva bomby a nemá čo stratiť. Djokoviča vyzve v New Yorku americká kométa

Ben Shelton.
Ben Shelton. (Autor: TASR/AP)
David Vařílek|7. sep 2023 o 11:30

Kto je tenista Ben Shelton.

NEW YORK. Má len 20 rokov a už o ňom hovoria v celej Amerike. Tenista Ben Shelton ešte nedávno študoval. Na prelome rokov po prvýkrát opustil USA, aby si zahral na Australian Open a hneď z toho bolo štvrťfinále.

Teraz si zlepšil kariérne štatistiky na domácom US Open. Po víťazstve nad Francesom Tiafoeom ho teraz čaká premiérové semifinále.

V roku 1992 postúpil do semifinále US Open mladík Michael Chang. Nastúpil vtedy proti štvornásobnému grandslamovému víťazovi Stefanovi Edbergovi. Švéd ho vyradil v piatich setoch a následne zdolal vo finále aj ďalšieho Američana Peta Samprasa.

Po 31 rokoch je v semifinále opäť 20-ročný Američan, najmladší reprezentant Spojených štátov v semifinále domáceho grandslamového turnaja práve od už spomínaného Changa.

Ben Shelton je kométa tejto sezóny, najmä na grandslamových turnajoch na tvrdom povrchu.

V Austrálii prvýkrát okúsil, aké je byť v najlepšej osmičke. Na US Open sa dostal ešte ďalej. V semifinále sa stretne s víťazom dvadsiatich troch grandslamových podujatí Novakom Djokovičom.

"Je fenomenálny. Bol fenomenálny, už keď sme ho objavili na tejto úrovni v Melbourne," povedala o Sheltonovi bývalá svetová jednotka Justine Heninová. Ben Shelton však vo Flushing Meadows nežiari len vo dvojhre.

Ben Shelton.
Ben Shelton. (Autor: TASR/AP)

Nastúpil aj do miešanej štvorhry so svetovou päťkou vo štvorhre Taylor Townsendovou. Na svojej ceste vyradili troch súperov, až vo finále ich zastavili najvyššie nasadení Jessica Pegulová a Austin Krajicek, ktorým podľahli po setoch 7:6, 1:6 a 3:10.

Kto je Ben Shelton?

Hoci rodák z Atlanty v štáte Georgia pochádza z tenisovej rodiny (jeho otec sa vyšplhal kedysi až na 52. miesto na svete, mama bola najlepšia juniorská hráčka, sestra hrala na vysokej škole a Benov strýko profesionálne), do tenisu ho nikto nikdy netlačil.

Naplno sa tomuto športu začal venovať až v dvanástich rokoch pod vedením otca, ktorý bol tenisový tréner na univerzite. Netrvalo dlho a Ben začal chodiť na národné a neskôr aj na medzinárodné turnaje. Všetky v Spojených štátoch amerických.

Chcel cestovať aj na medzinárodné turnaje ITF, ale po dohode s otcom a trénerom toto rozhodnutie odložil. "Načo by si cestoval do zahraničia, keď tu nie si najlepší?" pýtal sa ho otec.

V juniorskom rebríčku USTA (United States Tennis Association) sa vyšplhal na tretie miesto.

Keďže Bryan Shelton pôsobil ako univerzitný tréner, bolo zrejmé, akou cestou sa bude uberať Benova kariéra. Začal hrať na University of Florida.

V roku 2021 pomohol tímu Florida Gators k historicky prvému titulu v univerzitnom šampionáte. O rok neskôr ovládol vysokoškolský národný šampionát vo dvojhre a vyšplhal sa na vrchol tenisového rebríčka študentov univerzít.

VIDEO: Highlighty zápasu Ben Shelton - Frances Tiafoe

V tom istom roku sa však po dobrých výsledkoch na challengeroch a na turnaji Masters v Cincinnati, kde porazil nielen Lorenza Sonega, ale aj hráča Top 5 Nóra Caspera Ruuda, rozhodol, že bude hrať profesionálne. Na školu však nezanevrel a študuje naďalej online.

Štvrťfinále na Australian Open

Na Silvestra 2022 sa prvýkrát postavil na kurt mimo USA, aby si zahral na medzinárodnom turnaji. Tým turnajom bola kvalifikácia na podujatie ATP 250 v Adelaide. Pred Australian Open stihol odohrať ešte jedno kolo v Aucklande.

Nič však nenasvedčovalo tomu, že o niekoľko dní neskôr začne excelovať.

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Podáva bomby a nemá čo stratiť. Djokoviča vyzve v New Yorku americká kométa