Austrálske úrady vyšetrujú, či Djokovič v príletovom formulári neklamal

Novak Djokovič.
Novak Djokovič. (Autor: TASR/AP)
TASR, SITA|11. jan 2022 o 08:20 (aktualizované 11. jan 2022 o 09:57)

Udalosti ublížili aj Novakovi, tvrdí ATP.

MELBOURNE. Srbský tenista Novak Djokovič síce v pondelok uspel s odvolaním sa na austrálskom súde a mohol začať s prípravou na Australian Open, o jeho štarte na turnaji však ešte stále nie je rozhodnuté.

Austrálske úrady momentálne vyšetrujú, či pri vypĺňaní príletového formulára uviedol pravdivé informácie.

Líder svetového rebríčka v dokumentoch tvrdí, že 14 dní pred príletom do Austrálie, kam dorazil 6. januára, nikam inam necestoval.

Volali si premiéri

Podľa austrálskych médií sa však z Belehradu presunul do Španielska. Srb uviedol, že cestovné doklady za neho vyplnil Austrálsky tenisový zväz.

Austrálsky minister pre imigráciu Alex Hawke, ktorý má právomoc opäť Djokovičovi zrušiť vízum, zvažuje celú záležitosť. Podľa denníka The Guardian by v utorok ešte nemal oznámiť svoj verdikt.

Austrálsky premiér Scott Morrison v priebehu utorka telefonoval so srbskou premiérkou Annou Brnabičovou.

Vysvetlil jej, že Austrália presadzuje prísnu, no nie diskriminačnú pohraničnú politiku. "Bol to konštruktívny rozhovor. Obe strany sa dohodli, že zostanú v kontakte," uvádza sa v oficiálnom vyhlásení.

Šesť dní pred štartom hlavnej súťaže na Australian Open absolvoval Srb v Melbourne tréning za zatvorenými dverami.

V aréne Roda Lavera mohli byť iba členovia jeho podporného tímu. Organizátori turnaja zverejnili zoznam nasadených hráčov a obhajca titulu figuruje v pavúku mužskej dvojhry ako nasadená jednotka.

ATP sa teší

Asociácia tenisových profesionálov (ATP) privítala verdikt austrálskeho súdu. Ten v pondelok anuloval rozhodnutie o zrušení víza pre Novaka Djokoviča.

Srba prepustili z detenčného zariadenia v Melbourne a líder svetového rebríčka sa tak mohol začať pripravovať na Australian Open.

"ATP plne rešpektuje, že Austrálčania vynaložili v boji s pandémiou koronavírusu veľa úsilia a uplatňujú prísnu imigračnú politiku.

Novak Djokovič odletel do Melbourne, pretože bol presvedčený, že po udelení potrebnej zdravotnej výnimky je všetko v súlade s pravidlami.

Udalosti, ktoré viedli k zrušeniu jeho víza a následne k súdu, napáchali škody na všetkých frontoch. Ublížili aj Novakovi a narušili jeho prípravu na Australian Open.

Vítame však rozhodnutie súdu a tešíme sa, že úvodný grandslam roka prinesie dva týždne vzrušujúceho tenisu," uvádza sa v stanovisku ATP.

Riadiaci orgán mužského svetového tenisu nabáda hráčov, aby sa nechali zaočkovať. Pre tenistov je to nevyhnutné aj v súvislosti s čoraz striktnejšími cestovnými obmedzeniami .

Navrátilová nechápe

Názory z tenisového prostredia na nevšedný austrálsky príbeh Djokoviča sa rôznia.

Všeobecne sa väčšina prikláňa k tomu, že pre Australian Open by nebolo dobré, ak by deväťnásobný šampión chýbal.

Legenda Martina Navrátilová na jednej strane vyjadrila obdiv Djokovičovi, na druhej nechápe jeho počínanie.

"Neskutočné, aká sága okolo toho vznikla. Všetkému sa dalo predísť, ak by sa Novak nechal zaočkovať.

Ja osobne sa viac obávam toho, že vážne ochoriem, ako vedľajších účinkov vakcín. Preto som neváhala s očkovaním," priznala 18-násobná grandslamová víťazka.

"Teším sa, že už trénuje v Aréne Roda Lavera a verím, že zostane v Melbourne aj po utorku, keď má minister rozhodnúť," uviedol slovenský tréner Marián Vajda pre RTVS.

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Austrálske úrady vyšetrujú, či Djokovič v príletovom formulári neklamal