Na US Open zaviedli tenisový VAR, ale ten hneď zlyhal. Podobá sa to na frašku, kritizuje Murray

Andy Murray na US Open 2023.
Andy Murray na US Open 2023. (Autor: TASR/AP)
Martin Kožiak|30. aug 2023 o 19:40

Niektorí tenisti o tejto novinke dokonca vôbec nevedeli.

NEW YORK. Andy Murray vstúpil do posledného grandslamu sezóny úspešne, a to aj napriek tomu, že na svojom poslednom turnaji v Toronte do osemfinálového zápasu nenastúpil.

V New Yorku na US Open 2023 je však bývalá svetová jednotka opäť vo forme, keď v prvom kole vyradila Francúza Corentina Mouteta bez straty setu.

Toto stretnutie však poznačila udalosť týkajúca sa technologickej novinky na dvorcoch vo Flushing Meadows. 

Novinka nefungovala

Organizátori US Open zaviedli počas tohto ročníka novinku obdobnú s futbalovým VARom. Pri nejasných situáciách si totiž tenisti môžu vyžiadať kontrolu daného momentu cez hlavného rozhodcu. 

Každý hráč má na to právo trikrát za zápas a rozhodca po pozretí opakovaného záznamu môže dodatočne zmeniť svoje predošlé rozhodnutie týkajúce sa napríklad dvojdopadu alebo dotyku sieťky. 

V stretnutí medzi Murraym a Moutetom však došlo k chybe tohto systému hneď pri jeho prvom použití počas dôležitého momentu.

Brit totiž podával na víťazstvo a za stavu 15:30 si Francúz chcel overiť rozhodnutie ohľadom dvojdopadu. 

VIDEO: Zostrih zápasu Andy Murray - Corentin Moutet na US Open 2023

Rozhodkyňa Louise Engzellová si potom nasadila slúchadlá a čakala, kým sa jej záznam zobrazí. Lenže ten sa jej vôbec neukázal. 

„Trvalo približne 4 minúty, kým sme sa dočkali verdiktu. Som za používanie technológií, aby sa robili správne rozhodnutia, ale na to musia byť funkčné. Takto sa to podobá skôr na frašku," povedal pre BBC víťaz US Open z roku 2012. 

Vedenie turnaja na to reagovalo vyhlásením: „Podľa protokolu musí akýkoľvek verdikt na základe videa učiniť hlavný rozhodca. Ak je však video na rozhodcovom tablete nedostupné, tak platí pôvodný verdikt a poškodený tablet je po zápase vymenený." 

Situácia sa napokon skončila bodom pre Murrayho, ktorý už zápas dopodával bez väčších problémov.

Pripísal si už svoje 200. grandslamové víťazstvo, čím sa stal iba ôsmym mužom v Open ére, ktorý prekonal túto métu. Tretiu stovku výhier sa Murray pokúsi začať v druhom kole proti Grigorovi Dimitrovovi. 

Niektorí o tom ani nevedia

Nefungujúce video pri Murrayho zápase však nie je jedinou znepokojujúcou vecou ohľadom tenisového VARu. Turnajová jednotka u žien Iga Swiateková dokonca o tejto novinke nevedela. 

„Prosím? Myslíte tým, že niečo podobné ako je VAR vo futbale, bude aj na tomto turnaji? Tak to som nevedela," priznala obhajkyňa titulu v rozhovore pred štartom podujatia. 

Podľa denníka The Times aj ďalší hráči z elitnej dvadsiatky vôbec nevedeli, že niečo podobné na US Open bude. 

So situáciou je naopak oboznámený Cameron Norrie, ktorý sa toho dožadoval už počas tohtoročného Roland Garros. 

„Myslím si, že to je skvelé. Počas zápasu tu zvyknú byť 1-2 diskutabilné incidenty a s touto pomocou to bude fér," povedal Norrie o technológii, ktorá bude k dispozícii na piatich najväčších kurtoch vo Flushing Meadows.

Autor píše pre portál tbtennis.cz

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Na US Open zaviedli tenisový VAR, ale ten hneď zlyhal. Podobá sa to na frašku, kritizuje Murray