Molčan predviedol skvelý obrat, na Australian Open získal cenný skalp

Slovenský tenista Alex Molčan počas Australian Open 2023.
Slovenský tenista Alex Molčan počas Australian Open 2023. (Autor: TASR/AP)
TASR|16. jan 2023 o 11:35 (aktualizované 16. jan 2023 o 14:25)

Slovenský tenista postúpil do druhého kola.

Australian Open 2023

Muži - dvojhra - 1. kolo:

Alex Molčan (SR) - Stan Wawrinka (Švaj.) 6:7 (3), 6:3, 1:6, 7:6 (2), 6:4

MELBOURNE. Momentálne najlepší slovenský tenista Alex Molčan postúpil do druhého kola na grandslamovom turnaji Australian Open v Melbourne.

Vo svojom úvodnom vystúpení si zverenec Mariána Vajdu pripísal na konto cenný skalp, keď zdolal trojnásobného grandslamového víťaza Stana Wawrinku.

Švajčiar, ktorý v Melbourne Parku triumfoval v roku 2014, viedol 2:1 na sety a v tom štvrtom mal nádejný náskok 5:3. Molčan však dokázal získať stratené podanie späť a po úspešnom tajbrejku vyrovnal skóre.

Rozhodujúce dejstvo bolo od začiatku v réžii slovenského tenistu. Za stavu 5:2 síce Wawrinka získal dva gemy po sebe, ale to bolo z jeho strany všetko.

Vyjadrenie Alexa Molčana po zápase pre STZ

"Je to legenda tohto športu, vyhral v kariére tri grandslamy. Vedel som, že to bude veľmi náročný zápas, aj keď je pravda, že už to nie je ten Wawrinka, čo bol pred ôsmimi rokmi. Stále však má v tenise čo povedať.

V zápase som bol veľmi blízko prehry, vo štvrtom sete som bol 3:5 dole. Vtedy som si povedal, že to musím zvládnuť a bojovať do poslednej loptičky. Na predchádzajúcich turnajoch som zo seba nedokázal dostať svoje maximum, teraz som to musel zmeniť.

Bol som odhodlaný bojovať do konca. Štvrtý set som otočil, v piatom som mal 5:2 a výhodu dvoch brejkov. Stan začal hrať za tohto stavu extrémne agresívne, už som začínal mať opäť na mále. Som ale veľmi šťastný, že sa mi to podarilo dohrať do konca."

Wawrinka sa najmä v závere zápasu trápil, strácal tempo a robil nevynútené chyby. Naopak Molčan sa s postupujúcim viditeľne zlepšoval.

Švajčiar sa púšťal do debaty aj s hlavným rozhodcom. V druhom sete sa ho pýtal: „Toto je váš prvý zápas v Austrálii? Váš prvý grandslam?“ Rozhodca ho v piatom sete napomínal za nešportové správanie, keď od hnevu zlomil raketu.

Jeho ďalším súperom bude šiesty nasadený Kanaďan Felix Auger-Aliassime, ktorý zdolal svojho krajana Vaska Pospisila 1:6, 7:6 (4), 7:6 (4), 6:3.

S Augerom-Aliassimeom má Molčan priaznivú bilanciu 1:0, vlani nad ním zvíťazil na antukovom turnaji ATP v marockom Marakeši.

VIDEO: Zostrih zo zápasu Alex Molčan - Stan Wawrinka

Priebeh zápasu Alex Molčan - Stan Wawrinka

Molčan i Wawrinka v prvom sete trikrát stratili podanie a rozhodnutie padlo v tajbrejku, ktorý bol jasne v réžii Švajčiara. Wawrinka si po dvoch minibrejkoch vybudoval náskok 4:0 a za stavu 6:3 zahral Molčan dvojchybu.

Najlepší slovenský singlista sa rýchlo zmobilizoval a v druhom sete bol na dvorci lepší hráč, mal navrch v dlhších výmenách. Za stavu 3:2 Wawrinku brejkol a v deviatom geme využil pri vlastnom servise štvrtý setbal.

Švajčiara trápilo ľavé koleno a požiadal o ošetrenie. V treťom sete za stavu 1:1 mal Molčan k dispozícii brejkbal. Wawrinka ho však odvrátil, čo ho výrazne povzbudilo a v ďalších minútach získal päť gemov za sebou.

Alex Molčan.
Alex Molčan. (Autor: TASR/AP)

Vo štvrtom dejstve viedol Wawrinka 5:3 a v desiatom geme išiel podávať na víťazstvo v zápase. Molčan však zabojoval, otočil na 6:5 a vynútil si tajbrejk, v ktorom dominoval. Set zakončil víťazným bekhendom po čiare.

Molčan sa dostal na koňa a hneď v úvode rozhodujúceho dejstva získal brejk. Frustrovaný Švajčiar na to najskôr buchol raketou o zem a následne ju prehol o koleno a zlomil.

Molčan síce rýchlo prišiel o výhodu brejku, no od stavu 2:2 uhral tri gemy za sebou a šancu na zisk ceného skalpu už z rúk nepustil. Za stavu 5:4 premenil po štyroch hodinách a 22 minútach druhý mečbal.

Pre Molčana je to prvé víťazstvo v tejto sezóne. V Melbourne vyrovnal svoje maximum z vlaňajška, keď štartoval prvýkrát v hlavnej súťaži.

Po druhý raz v kariére vyhral na grandslamovej pôde päťsetový duel, v roku 2021 sa mu to podarilo proti Američanovi Brandanovi Nakashimovi v 2. kole US Open.

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Molčan predviedol skvelý obrat, na Australian Open získal cenný skalp