Pred mesiacom ho odnášali na vozíku. Na Wimbledone má výnimku a vyhráva

Taylor Fritz.
Taylor Fritz. (Autor: TASR/AP)
Jana Sedláková|1. júl 2021 o 23:40 (aktualizované 2. júl 2021 o 18:53)

Američan Taylor Fritz je už v treťom kole.

LONDÝN, BRATISLAVA. Vidieť vo Wimbledone tenistu, ktorý nie je kompletne iba v bielom oblečení? To značí nejakú výnimku.

Už to, že Američan Taylor Fritz na tohtoročnom Wimbledone hrá, je výnimočné. 

V závere zápasu druhého kola na Roland Garros proti Nemcovi Dominikovi Köpferovi si totiž nepríjemne zranil koleno. Prasklo mu v ňom. Z kurtu ho museli odniesť na vozíku.

Poranil si meniskus a lekári mu oznámili, že potrebuje operáciu.

"Myslím, že vážne zranenie som si privodil, keď som sa pokúšal vstať. Dokríval som k sieti, aby som si podal ruku so súperom. Potom som chcel odísť z kurtu, no nemohol som ani stáť. Pozrel som sa na svoj tím a povedal: Toto môže byť na dlho," spomínal Fritz pre ATP.

Neuveriteľne rýchly návrat

Zranil sa 3. júna. "Verím, že budem pripravený na Wimbledon," napísal na instagram. Zrejme len málokto vtedy veril, že by to mohlo vyjsť.

Optimistické scenáre pri ideálnej liečbe hovorili, že zotavenie by mohlo trvať tri týždne. Wimbledon sa začínal 28. júna. Bol to teda absolútne hraničný dátum.

Vedel, že ak to aj stihne, nebude môcť na tráve takmer nič odtrénovať.

Fritz to však prišiel skúsiť. Celú pravú nohu mal previazanú čiernou bandážou. Za bežných okolností musia mať tenisti na sebe všetko biele. Platí to aj pre zdravotné pomôcky.

"Zdravotnícky materiál by mal byť biely, farebný môže byť len vtedy, ak je to absolútne nevyhnutné," píše sa v pravidlách pre Wimbledon.

Možno ešte viac ako jeho rýchly návrat prekvapilo, aký je úspešný. V prvom kole porazil za viac ako dve a pol hodiny v štyroch setoch krajana Brandona Nakashimu. 

"Toto víťazstvo pre mňa znamená viac, ako si ľudia dokážu predstaviť. Je to viac ako mnoho iných ťažkých zápasov, ktoré som kedy vyhral, pretože pred troma týždňami som bol na operácii," hovoril po zápase prvého kola.

Pre dážď v prvých dňoch majú hráči nahustený program. Už na druhý deň tak musel nastúpiť na ďalší zápas. A opäť ho zvládol.

V piatich setoch za takmer štyri hodiny zdolal ďalšieho krajana Steva Johnsona.

Stále myslel na Wimbledon

K rýchlemu zotaveniu mu pomohla aj strava. Jedol zásadne protizápalové potraviny, vyradil sódu či akékoľvek vyprážané jedlá.

"Boli to dlhé dni plné fyzioterapie. Ale nebolo to až také náročné, bol som veľmi motivovaný ísť na Wimbledon," hovoril Fritz pre ATP.

"Som tvrdohlavý, povedal som si, že budem hrať Wimbledon. Vždy, keď som robil tri či štyri hodiny fyzioterapie, hovoril som si len: Wimbledon, Wimbledon, Wimbledon," spomínal.

"Mal som cieľ a chcel som preň spraviť všetko," dodal.

"Ten chlapík musí skutočne milovať tenis," napísal na twitter novinár z New York Times Christopher Clarey.

"Klobúk dole pred všetkými, ktorí sa na tom návrate podieľali," pridal sa novinár José Morgado.

"To je skutočne neuveriteľné, Taylor Fritz, ktorý z Roland Garros odchádzal na vozíku, teraz vyhráva vo Wimbledone," písal portál tennis.com.

Americký tenista v treťom kole Wimbledonu vyzve nemeckú svetovú šestku Alexandra Zvereva.

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Pred mesiacom ho odnášali na vozíku. Na Wimbledone má výnimku a vyhráva