Za Levice hrá syn Kanaďana, ktorý pobúril NHL a nahneval aj Slovákov

Todd Bertuzzi v drese Kanady.
Todd Bertuzzi v drese Kanady. (Autor: TASR/AP)
Boris Vanya|9. jan 2021 o 22:21

Mladí Kanaďania hrajú za ubytovanie a stravu.

BRATISLAVA. Na Slovensko pricestovali ďalší mladí kanadskí hokejisti, aby sa rozohrali pred odloženým štartom zámorskej juniorskej súťaže OHL.

Za klub HK Autorácz Levice nastúpili v piatok v zápase Slovenskej hokejovej ligy proti Topoľčanom útočníci Tag Bertuzzi a Keean Washkurak, v pondelok nastúpi na zápas aj tretí Kanaďan Donovan Sebrango.

Informáciu priniesol oficiálny web Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH).

"Musím povedať, že to nebol zámer. Sme však momentálne v situácii, keď máme mimo desať hráčov. Piati sú pozitívni a piati dlhodobo zranení," priznal šéf levického klubu Marcel Ozimák pre SZĽH.

"Kanaďania sú tu zadarmo, bez finančných nárokov. Klub to stálo iba letenky a vybavili sme im ubytovanie a stravu, čo máme dané sponzorsky," prezradil.

Devätnásťročný Tag Bertuzzi je synom známeho kanadského hokejového útočníka Todda Bertuzziho, ktorý tiež pricestoval na Slovensko.

V Petrohrade odrovnal Sekeráša

Todd Bertuzzi odohral v NHL vyše tisíc zápasov a reprezentoval Kanadu na troch majstrovstvách sveta.

Slovenskí fanúšikovia si ho pamätajú najmä zo zápasu na šampionáte v Petrohrade 2000, keď Kanaďan surovo narazil na mantinel Ľubomíra Sekeráša, ktorý utrpel otras mozgu.

"Vôbec som si na to nepamätal. Keď som sa prebral po chvíli v kabíne, pýtal som sa chalanov, kde som a čo tu robím," spomínal Sekeráš s odstupom rokov.

Protihráčovi ukončil kariéru

Hoci sa Bertuzzi dvakrát predstavil aj v Zápase hviezd NHL a strelil vyše tristo gólov, na najpamätnejší moment kariéry nemôže byť hrdý.

V sezóne 2003/2004 v zápase Colorado - Vancouver domáci Steve Moore zrazil na ľad kapitána hostí a hviezdu tímu Marcusa Näslunda.

Švéd, v tom čase najlepší strelec súťaže, mal ľahký otras mozgu a naštiepnutú kosť v oblasti lakťa, no Moore vyviazol bez trestu.

V ďalšom vzájomnom zápase Avalanche a Canucks o niekoľko dní neskôr vo Vancouvri Bertuzzi Näslunda pomstil spôsobom, ktorý pobúril NHL.

Keď Moore nereagoval na Bertuzziho výzvy na bitku, domáci útočník ho zozadu chytil za dres, uštedril mu tvrdý úder do hlavy a aj potom, čo sa na padajúceho Moora zvalil, ešte ho mlátil.

Bertuzziho potrestalo vedenie NHL dištancom do konca sezóny, ale Moore sa už k hokeju nikdy nevrátil.

Po incidente mal zlomené tri krčné stavce, otras mozgu, tržné rany na tvári a trpel stratou pamäte. Bodku za týmto excesom dalo až po desiatich rokoch mimosúdne vyrovnanie, jeho finančnú výšku nezverejnili.

Na zápase pútal pozornosť

„S Toddom sme teraz každý deň spolu, rozoberáme aj hokej. Myslím si, že vykorčuľuje s nami aj na ľad do tréningového procesu," prezradil Ozimák.

"Je to fajn chlapík, na zápase bol stredobodom pozornosti pre ľudí, ktorí tu boli. Bol naozaj priateľský, zišiel aj medzi nás do VIP priestorov, fotil sa s ľuďmi,“ doplnil.

Dokedy vydržia mladí Kanaďania v Leviciach, je otázne. Začiatok Ontárijskej hokejovej ligy (OHL) posunuli pre pandémiu ochorenia Covid-19 a začne sa najskôr 4. februára.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»Slovenská hokejová liga»Za Levice hrá syn Kanaďana, ktorý pobúril NHL a nahneval aj Slovákov