Merckx: Je koniec. Pogačara nemá, kto ohroziť

Tadej Pogačar.
Tadej Pogačar. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|5. júl 2021 o 12:40

Čo ukázal prvý týždeň na Tour de France?

BRATISLAVA. Prvý týždeň Tour de France priniesol intenzívne a napínavé etapy. Viacerí skúsení jazdci vravia, že takú rýchlu Tour ešte nezažili. Potvrdil to aj šéf tímu Ineos Dave Brailsford. 

"Ak budú jazdci pokračovať s takouto intenzitou v zostávajúcich etapách, tak by som chcel vedieť, kto ostane na pretekoch o dva týždne,“ vraví šéf Ineosu.

Víťaz jasný už po deviatich etapách

Tour má za sebou ešte len prvý týždeň, ale odborníci sa zhodujú, že je rozhodnuté. Tadej Pogačar môže o víťazstvo prísť len pre zranenie alebo nešťastnú zhodu okolností.

Nik zo súperov ho nedokázal v prvom týždni potrápiť. S veľkým prehľadom vyhral časovku a v kopcoch svojich rivalov potupil. Pri rýchlosti s akou zdolával v sobotu Col de Romme a Col de la Colombiere, vyzerali jeho súperi ako rekreační cyklisti.

„Je ako z inej planéty. Pred súpermi je o celé svetelné roky,“ hovoril Dan Lloyd na Eurosporte. „Za ním nie je nič, len prázdna cesta. Je ťažké vidieť niekoho, kto by ho dokázal, čo i len ohroziť.“

Väčšina favoritov je už mimo hry. Slovinec má v celkovom poradí náskok 2 minúty a jednu sekundu pred Benom O’Connorom. Ďalší súperi už majú viac ako 5-minútovú stratu.

Aj slávny Eddy Merckx už vraví, že Pogačar je istým víťazom Tour.

„Je koniec. Nevidím nikoho, kto by dokázal Pogačara obrať o druhé víťazstvo po sebe. Roglič už nie je na Tour, od Thomasa sa nemá čoho obávať. Ineosu ostal len Richard Carapaz. Nik z jeho súperov nie je taký rýchly v kopcoch a Pogačar má tento rok silnejší tím,“ tvrdil Eddy Merckx pre denník Het Laatste Nieuws.

Vo zvyšných etapách s veľkou pravdepodobnosťou budú cyklisti bojovať už len o druhú priečku.

Vyššia rýchlosť

Prirovnaniami z vesmíru si pomáhajú komentátori, keď opisujú dominanciu Pogačara. Lenže tohtoročná Tour je celkovo rýchla.

„Každá etapa sa šla s veľkým nasadení. Úroveň na Tour je gigantická. Ak nie ste schopný tlačiť do pedálov 7 wattov na kilogram, tak nemáte na Tour, čo robiť,“ tvrdí bývalý majster sveta v cyklokrose Sven Nys pre Sporza.

Podľa odborníkov pretekári na Tour už toľko nekalkulujú, pokúšajú sa ísť do únikov za každú cenu, aj keď to vyzerá beznádejne. To zvyšuje rýchlosť aj aktivitu súperov.

Podľa Nysa prvé etapy ovplyvnili svojim štýlom jazdenia aj klasikári ako Mathieu van der Poel a Wout van Aert.

„Priniesli na Tour nový rozmer a to ovplyvnilo aj súperov. Vďaka ich výkonom sa náročnosť pretekov posunula a starší jazdci majú problémy,“ myslí si Nys. „Priniesli výbušnosť, ktorou dokážu odrovnať súperov. Ešte viac sa to ukazuje na jarných klasikách,“ doplnil.

Rozdiel naplno cítia veteráni, ktorí majú za sebou viacero štartov na Tour. „Nepamätám si, že by sa v tak náročnej etape, išlo také ostré tempo,“ hovoril po 9. etape 39-ročný Philippe Gilbert, ktorý štartuje už na jedenástej Tour.

„Deň kedy budú mladší od nás rýchlejší, musel prísť, lenže prišlo to náhle. Za normálnych okolností by to malo prísť postupne. Teraz zrazu berú všetko útokom a starších nechávajú za sebou. Je ťažké sa s tým zmieriť,“ vravel pre Sporza 34-ročný Thomas de Gendt.

„Keď si pozriete s akým nasadením sa šli etapy v piatok a v sobotu, je to až neuveriteľné. Ak budú jazdci pokračovať s takouto intenzitou v zostávajúcich etapách, tak by som chcel vedieť, kto ostane na pretekoch o dva týždne,“ uviedol śéf tímu Ineos Dave Brailsford pre stránku wielerflits.nl.

Návrat Cavendisha

Ešte pár týždňami bolo nemysliteľné, že by sa dostal na Tour a vôbec sa nedalo hovoriť o tom, že by mohol znova vyhrávať. Lenže zhodou okolností sa na Tour dostal, proti súperom sa postavil vo dvoch šprintoch a vyzeralo to ako súboj spred piatich rokov. Tridsaťšesťročný veterán zdolal po oba razy mladších súperov.

„Mark vyzerá lepšie ako kedykoľvek predtým. Je to ako Mark Cavendish spred desiatich rokov, keď v šprintoch dominoval a teraz dominuje opäť,“ komentoval jeho návrat Bradley Wiggins vo svojej Show na Eurosporte.

„Výnimočné je pre mňa ak niečo veľmi náročné robíet s obrovskou ľahkosťou. A presne to ukazuje v šprintoch. Je radosť sa naňho pozerať.“

Cavendish je vo výnimočnej forme. Aj vďaka podpore kolegov z tímu Deceuninck sa mu v šprintoch darí. Stále viac sa hovorí o tom, že má na dosah jedinečný rekord – najvyšší počet etapových víťazstiev na Tour - 34.

Dosiahol ho Eddy Merckx Cavendishovi chýbajú dve v víťazstvá, aby ho vyrovnal. Tri, aby ho prekonal. Zatiaľ sa zdá, že pokojne to môže dokázať už tento rok, keďže viacerí z jeho súperov už na Tour nepokračujú (Caleb Ewan, Tim Merlier, Arnaud Démare)

Mark Cavendish vyhral 6. etapu na Tour de France 2021.
Mark Cavendish vyhral 6. etapu na Tour de France 2021. (Autor: TASR/AP)

Čo na to Eddy Merckx?

„Nie je to niečo, čo by mi nedalo spávať. Rekordy sú na to, aby ich niekto prekonával. Čakal som, že sa to raz stane, a potom stále mi ich ešte pár ostane. Mark však nikdy nevyhrá päť Tour, ani nebude 96 dní v žltom drese,“ komentoval slávny Belgičan pre Het Laatste Nieuws.

Ako bonus má Cavendish reálnu šancu získať zelený dres. V bodovacej súťaži vedie o 38 bodov pred Michaelom Matthewsom.

Sagana brzdí zranenie

Zatiaľ sa mu na Tour nedarí podľa predstáv. Peter Sagan má na konte dve 5. priečky a v boji o zelený dres výrazne zaostáva. Vo dvoch posledných etapách nezískal ani jeden bod. Naopak jeho súperi šli po ne do únikov. Sonny Colbrelli dokonca skončil tretí v nedeľu v horskej etape. 

„Predchádzajúce etapy boli rýchle. Každý deň sa išiel ‚šrot‘ od začiatku až do konca. Deň voľna nám padne vhod,“ komentoval tohtoročnú Tour Peter Sagan pre RTVS.

Na jeho výsledkoch sa podpísal ťažký pád v tretej etape na cieľovej rovinke. Bol vtedy vo výbornej pozícii za dvojicou jazdcov tímu Alpecin-Fenix. Lenže na zem ho zrazil Caleb Ewan, ktorý sám urobil chybu a spadol.

Sagan sa dlho šúchal po zemi, má poranené koleno a pravý bok. Zranenia ho na Tour výrazne obmedzujú. Aj to je dôvod prečo v bodovacej súťaži zaostáva.

Na Cavendisha stráca 96 bodov. Tento rozdiel dokáže zmazať len veľmi ťažko. Jeho reálnym cieľom na Tour môže byť etapový triumf, zelený dres však tento rok nezíska.

Nevýrazný Ineos

Má výnimočných jazdcov, najväčší rozpočet, roky udával na Tour tón.

Aj tento rok poslal na francúzsku Grand Tour mimoriadne silný tím, v ktorom sú traja víťazi veľkých etapákov (Thomas, Carapaz, Hart) či tohtoročný víťaz Critérium di Dauphiné (Porte).

Lenže v etapách svoju silu nemali šancu ukázať. Ich ambície sa rozbili už v prvých dňoch na bretónskych cestách, keď sa Thomas zranil, Porte a Hart nabrali veľkú stratu.

V hre ostal len Ekvádorčan Carapaz. Lenže on nedokázal zo svojich ofenzívnych pokusov v predchádzajúcich dňoch vyťažiť nič a keď sa Pogačar oprel do pedálov, nedokázal jeho tempo udržať ani chvíľu.

"Pogačar je úplne inde. My sa pokúšame ísť vlastné preteky. Dostať sa na pódium je pre nás veľmi dôležité a pred nami je toho ešte veľa. Snažíme sa zostať pozitívni, ktovie, čo sa ešte udeje," povedal Carapaz pre Cycling News.

Ineos, predtým Sky, z posledných deviatich Tour vyhral sedem. „Budeme sa ďalej snažiť útočiť,“ tvrdí šéf tímu Dave Brailsford.

Tour de France

Nachádzate sa tu:
Domov»Tour de France 2021»Merckx: Je koniec. Pogačara nemá, kto ohroziť