Ukrajinky dostali pomoc od Talianov. Budú tam trénovať aj žiť

Synchronizované plávanie, ilustračná fotografia.
Synchronizované plávanie, ilustračná fotografia. (Autor: TASR/AP)
SITA|10. mar 2022 o 20:18

Desať športovkýň a dvaja tréneri prišli do Ríma z ukrajinsko-maďarských hraníc autobusom.

RÍM. Väčšina členiek ukrajinského ženského tímu synchronizovaného plávania pricestovala do Ríma po tom, ako s pomocou Talianska utiekli pred vojnou zo svojej vlasti.

Desať športovkýň a dvaja tréneri cestovali autobusom, ktorý zabezpečila Talianska plavecká federácia z ukrajinsko-maďarských hraníc až do metropoly Talianska.

Podľa OSN počet ľudí, ktorí od začiatku ruskej invázie utiekli zo svojej vlasti, dosiahol už vyše 2 milióny.

Hlavné mesto Talianska usporiada v auguste majstrovstvá Európy v plaveckých športoch (11. až 21. august).

Ukrajinky budú zrejme až dovtedy trénovať v olympijských zariadeniach na predmestí Ríma. Športovci sú vďační za pomoc, ale obávajú sa o svojich blízkych vo vlasti.

"Vieme, že na Ukrajine umierajú tí, ktorí nás chránia, ale my sme museli odísť a opustiť naše mesto. Bolo to veľmi ťažké," uviedla Maryna Aleksivová, ktorá pricestovala so svojou sestrou-dvojčaťom Vladyslavou.

Členky tímu Ukrajiny v synchronizovanom či umeleckom plávaní vo veku 14 až 20 rokov sa vydali na cestu minulý víkend z Charkova. Druhé najväčšie mesto na Ukrajine čelilo tvrdým bojov a bombardovaniu.

Podarilo sa im utiecť do Ľvova a odtiaľ prešli k maďarským hraniciam, kde sa s nimi stretli talianski športovci.

Štyria členovia ukrajinského tímu a traja tréneri sú stále na Ukrajine, vrátane dvojnásobnej bronzovej medailistky z OH v Tokiu, 20-ročnej Marty Fedinovej. Talianska plavecká federácia pripravuje ich príchod na Apeninský polostrov v najbližších dňoch.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Vodné športy»Ukrajinky dostali pomoc od Talianov. Budú tam trénovať aj žiť