Jej úloha pre tím je nenahraditeľná, chválil tréner veteránku Žirkovú

Zuzana Žirková (s číslom 7) opäť potvrdila svoje veľké kvality.
Zuzana Žirková (s číslom 7) opäť potvrdila svoje veľké kvality. (Autor: TASR)
TASR|17. jún 2017 o 16:47

Slovenské basketbalistky vyhrali na majstrovstvách Európy nad Bieloruskami 68:59 a už večer môžu mať istotu postupu.

HRADEC KRÁLOVÉ. Slovenské basketbalistky zvládli dôležitý zápas proti Bielorusku a na ME v Česku sa priblížili k účasti vo vyraďovacích bojoch.

Po dvoch vystúpeniach majú bilanciu 1-1. V pondelok ich čaká záverečný duel v základnej B-skupine proti Taliansku.

Žirková: Dievčatá sa ku mne pripojili

Líderkou tímu SR bola v sobotu Zuzana Žirková. Nestarnúca rozohrávačka, ktorá štartuje na svojom šiestom kontinentálnom šampionáte v kariére, sa vrátila do reprezentácie s úmyslom pomôcť neskúsenému tímu so siedmimi debutantkami.

Jej hra nepotrebuje komentár, videli ste to sami. Dala ťažké koše, potiahla tím. Dievčatá sa k nej pridali a bolo z toho víťazstvo.


Marian Svoboda, tréner basketbalistiek

Proti Bielorusku nastrieľala 22 bodov, komplexný výkon doplnila ôsmimi doskokmi a piatimi asistenciami. V kľúčových momentoch trafila koše z ťažkých pozícií vrátane ďalekonosnej trojky v závere prvej štvrtiny.

Líderskú pozíciu preukázala najmä po zmene strán, keď slovenské reprezentantky zaznamenali rozhodujúci obrat v skóre.

"Museli sme to zlomiť. V úvode druhého polčasu sme vyzerali, že nám nič nefunguje. Som tu, aby som dávala podobné koše, aby som zlomila vyrovnané skóre. Dievčatá sa ku mne pripojili a napokon z toho bolo dôležité víťazstvo," vravela po zápase Žirková. Za kolektívny výkon pochválila aj zvyšok družstva.

"Ďakujem všetkým babám. Predviedli sme bojovný kolektívny výkon a spolu s fantastickými divákmi sme to dotiahli do víťazného konca," pokračovala.

Istotu postupu môžu mať už večer

Kapitánke slovenského tímu nevyšiel prvý zápas na turnaji proti Turecku, keď pre problémy s faulami odohrala len šestnásť minút. "Ďakujem rozhodcom, že som si mohla oddýchnuť. Dnes to bolo už o niečom inom," dodala.

Z jej výkonu mal radosť aj kouč SR Marian Svoboda. "Jej hra nepotrebuje komentár, videli ste to sami. Dala ťažké koše, potiahla tím. Dievčatá sa k nej pridali a bolo z toho víťazstvo. Jej úloha pre tím je nenahraditeľná," vravel Svoboda.

Pozrite si prvé víťazstvo Sloveniek na ME: fotogaléria

17.6.2017

Podobný názor mala aj pivotka Romana Vyňuchalová.

"Veľa toho urobila 'Žiro', ktorá dala viaceré ťažké koše a svojím výkonom nás strhla k lepšej hre. Mali sme síce úseky, kde sme dlhšie nevedeli dať kôš, ale veľmi nám pomohla zlepšená obrana v druhom polčase. K Zuzane sme sa pridali aj my ostatné a mohli sme potešiť našich fanúšikov," uviedla Vyňuchalová.

Ak Turecko vo večernom zápase podľa predpokladov zdolá Taliansko, Slovenky budú mať istotu postupu zo skupiny minimálne z tretieho miesta.

Svoju pozíciu by si mohli ešte vylepšiť v prípade výhry nad Talianskom v pondelkovom záverečnom vystúpení v základnej B-skupine.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Jej úloha pre tím je nenahraditeľná, chválil tréner veteránku Žirkovú