Svitko od vyčerpania skolaboval, ale na Dakare pokračuje

SITA|13. jan 2017 o 08:49

Slovenský pretekár musel dostať infúzie, aby sa vôbec dostal do bivaku. "Bol to likvidačný terén," opisoval etapu Čech Martin Prokop.

SAN JUAN. V noci 32 stupňov, cez deň aj 43. Takýmto teplotám museli jazdci čeliť na Rely Dakar v desiatej štvrtkovej etape. A horúce počasie by ich malo sprevádzať aj v posledných dňoch populárnej rely.

V extrémnom teple odjazdil desiatu etapu aj Štefan Svitko a dosiahol najlepší výsledok na tohtoročnej rely, keď z Chiletica do San Juanu v Argentíne skončil na 449 km dlhom meranom úseku na výbornom druhom mieste.

Po meranom úseku však od vyčerpania a únavy odpadol. Skončil v nemocnici v San Juane.

"V cieli bol natoľko vyčerpaný a dehydrovaný, že nebol schopný prejsť 49km spojovačku do bivaku. Volal som s lekárom z nemocnice a ten ma uistil, že Števo by mal byť do dvoch hodín fit," napísal na Facebooku Maroš Kubačka zo Svitkovho tímu.

Od lekárov dostal infúzie Svitko, a to ho postavilo na nohy."

"Navštívil som nemocnicu v San Juane, čo najskôr organizátori brali ako prijatie nedovolenej cudzej pomoci a vyzeralo to tak, že nebudem môcť štartovať v piatkovej jedenástej etape. Vďakabohu, môžem pokračovať, zistili sme, že išlo iba o omyl. Práve si študujem piatkový roadbook," uviedol Štefan Svitko na Facebooku.

Na štart jedenástej etapy sa už postavil ako desiaty v celkovom poradí. Za jeden deň sa tak posunul až o sedem miest a dokonca bol rýchlejší ako líder pretekov Sam Sunderland. Brit na začiatku blúdil a stalo sa mu, že išiel na trase v opačnom smere ako ostatní jazdci.

Bez hodinovej penalizácie, ktorú dostal slovenský pretekár za nedovolené tankovanie v jednej z etáp, by bol už celkovo piaty.

Viacerým pretekárom sa vo štvrtkovej desiatej etape stalo, že minuli jeden z navigačných bodov, za čo dostali časovú penalizáciu. Trasa etapy viedla čiastočne kamenistým korytom a bolo ťažké tento úsek, čo i len prejsť bez ujmy.

"Jednoznačne najťažšia etapa. A terén? Úplne likvidačný," vravel v cieli Čech Martin Prokop. "Najskôr sme zablúdili do slepého kaňonu a keď sme našli cestu von, tak nás čakal očistec vo forme úplne rozbitej trate. To bol úplný nezmysel. A tento horor skončil šesť kilometrov dlhým trialom, kde sme sa orientovali iba kurzom skrz krovie, kamene a diery," opisoval etapu.

Rey Dakar vyvrcholí v sobotu 14, januára v Buenos Aires.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Motorizmus»Svitko od vyčerpania skolaboval, ale na Dakare pokračuje