Pohroma Sloveniek na strelnici, netrafili po dvanásť terčov

Anastasia Kuzminová.
Anastasia Kuzminová. (Autor: TASR/AP)
Marián Szűcs|27. jan 2019 o 14:27

Slovenkám podujatie v Anterselve nevyšlo.

ANTERSELVA, BRATISLAVA. Slovenská biatlonistka Paulína Fialková mala na sebe prvýkrát v kariére červený dres, ktorý nosí priebežná líderka niektorej z disciplín vo Svetovom pohári.

V nedeľňajších pretekoch s hromadným štartom v talianskej Anterselve však svoju pozíciu nepotvrdila. Pri streľbe spravila až štyri chyby a skončila na 16. mieste.

Ešte horšie dopadla Anastasia Kuzminová, ktorá netrafila až šesť terčov. Vďaka tradične silnému behu sa posunula aspoň na 20. priečku.

Netrafili dvanásť terčov

„Sú lepšie dni a sú horšie. Verím, že zajtra bude lepší,“ vravela Paulína Fialková pre RTVS po sobotňajších stíhacích pretekoch, ktoré jej vôbec nevyšli.

Svetový pohár v Anterselve:

Preteky s hromadným štartom na 12,5 km (nedeľa): 1. Dahlmeierová (Nem.) 35:32,8 (1 tr. okr.), 2. Davidová (ČR) +13,1 (1), 3. Hinzová (Nem.) 16,4 (1), 16. P. Fialková 1:11,9 (4), 20. Kuzminová (obe SR) 1:51,4 (6).

Poradie vo Svetovom pohári: 1. Wiererová 632, 2. Vittozziová (obe Tal.) 598, 3. Röiselandová (Nór.) 508, 4. Kuzminová 506, 5. P. Fialková 498, 54. I. Fialková 40.

Na strelnici minula až päť terčov a skončila na 28. mieste. Oveľa lepší deň však neprišiel ani v nedeľu. Až po štvrtú streľbu sa pritom držala v popredí a mala na dosah pódiové umiestnenie. Na poslednej položke v stoji však netrafila dva terče a v poradí klesla.

Slovenkám celkovo Svetový pohár v Anterselve nevyšiel, trápili sa predovšetkým na strelnici.

V trojici pretekov (štvrtkový šprint, sobotňajšia stíhačka a nedeľňajšie hromadné preteky) spravili Fialková aj Kuzminová pri streľbe priveľa chýb. Obe z celkovo päťdesiatich terčov netrafili až po dvanásť.

Najlepším výsledkom z Anterselvy je pre Slovenky piate miesto Kuzminovej zo stíhacích pretekov (okrem toho bola desiata v šprinte a dvadsiata v hromadných pretekoch). Paulína Fialková má na konte 30. 28. a 16. miesto.

„Niekedy to proste nejde, aj keď sa veľmi snažíš,“ napísala na svojom facebooku. Tešiť ju môže aspoň to, že ostala líderkou poradia v hodnotení pretekov s hromadným štartom.

Pôjdu do Ameriky

Fialková bola pred podujatím v Anterselve tretia v celkovom poradí Svetového pohára, ale po nevydarených pretekoch klesla na piatu priečku.

O osem bodov pred ňou je na štvrtej pozícii Kuzminová, ktorú potešilo aspoň piate miesto zo sobotňajšej stíhačky.

„Perfektne zvládnutá posledná stojka na nulu mi pomohla zabojovať o umiestnenie v top 5. Veľmi ma to potešilo, lebo úvod pretekov som vnímala tragicky. Až som nevedela rozdýchať hrču smútku v krku z nepadnutých terčíkov a opakovaných trestných kôl,“ opisovala Kuzminová na facebooku.

Sobotňajšiu stíhačku vyhrala Talianka Dorothea Wiererová, ktorá sa drží aj na čele celkového poradia Svetového pohára. V nedeľu triumfovala Nemka Laura Dahlmeierová, ktorá vyhrala svoje prvé preteky v sezóne.

Biatlonistky teraz čakajú dve kolá Svetového pohára v zámorí. Od 7. februára budú štartovať v kanadskom Canmore a o týždeň neskôr v americkom Salt Lake City.

Zatiaľ nie je jasné, ktoré preteky Slovenky absolvujú. Bežecký tréner sestier Fialkových Martin Bajčičák už naznačil, že jeho zverenky podujatie v Salt Lake City vynechajú. Namiesto toho sa sústredia na prípravu na vrchol sezóny, ktorým budú marcové majstrovstvá sveta vo švédskom Östersunde.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Biatlon»Pohroma Sloveniek na strelnici, netrafili po dvanásť terčov