Svetové rekordy Takahašiho

SITA|16. feb 2008 o 15:44

GOJANG 15. februára (SITA) - Japonec Daisuke Takahaši sa stal víťazom súťaže mužov na majstrovstvách štyroch kontinentov v kórejskom Gojangu a navyše vytvoril aj svetový rekord v počte získaných bodov ...

GOJANG 15. februára (SITA) - Japonec Daisuke Takahaši sa stal víťazom súťaže mužov na majstrovstvách štyroch kontinentov v kórejskom Gojangu a navyše vytvoril aj svetový rekord v počte získaných bodov za jednu súťaž. Rozhodcovia ocenili jeho krátky a voľný program celkovým súčtom 264,41 bodu, čím strieborný medailista z ostatného svetového šampionátu prekonal o vyše 6 bodov doterajšie maximum Rusa Jevgenija Pľuščenka zo ZOH 2006. Takahaši viedol už po krátkom programe a skvelou voľnou jazdou, za ktorú dostal 175,84 bodu, svoje prvé miesto potvrdil. Druhého Kanaďana Jeffreya Buttla zdolal o takmer 30 bodov. "Som šťastný aj napriek tomu, že som vynechal trojitý loop. Po krátkom programe som sa cítil skvele a vedel som, že môžem veľa dosiahnuť," povedal po svojej jazde na Čajkovského hudbu Romeo a Júlia Takahaši, ktorý dostal najvyššie bodové hodnotenie histórie aj za voľnú jazdu. Takahaši nastupoval na ľad v súťaži mužov ako posledný. Na úvod skočil štvoritého tuloopa, nasledoval ďalší rovnaký skok a skvelý trojitý axel. V úvode jazdy si skokansky ani neoddýchol a pridal kombináciu trojitého axla s dvojitými tulupom a loopom, trojitého flipa s trojitým tulupom, potom skvele zvládol aj trojité skoky salchowa a lutza. Nechýbala ani skvelá kroková pasáž a rozhodcovia museli siahnuť po bodoch najvyššej úrovne. Doterajší rekord Pľuščenka za voľnú jazdu prekonal o vyše osem bodov. "Počas jazdy som bol pokojný, sústredil som sa len na jednotlivé prvky. Snažil som sa dotiahnuť každý detail. Dva štvorité skoky za sebou som na medzinárodnej súťaži zaradil do jazdy prvýkrát a napokon z toho bola veľká výhoda. Už sa teším na marcové majstrovstvá sveta v Göteborgu," skonštatoval po pretekoch spokojne Takahaši.

Dramatickú súťaž žien napokon vyhrala Japonka Mao Asadová pred Kanaďankou Joannie Rochetteovou a krajankou Miki Andovou. Asadová viedla už po krátkom programe a svoje vedenie udržala aj vo voľnej jazde.


Výsledky - majstrovstvá štyroch kontinentov v krasokorčuľovaní v kórejskom Gojangu:

Muži: 1. Daisuke Takahaši (Jap.) 264,41, 2. Jeffrey Buttle (Kan.) 234,02, 3. Evan Lysacek (USA) 233,11

Ženy: 1. Mao Asadová (Jap.) 193,25, 2. Joannie Rochetteová (Kan.) 179,54, 3. Miki Andová (Jap.) 177,66


Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Svetové rekordy Takahašiho