Svatoš čelí kritike, Budaja tréner chváli

(Autor: TASR/AP)
TASR|4. dec 2009 o 15:00

Diametrálne odlišné hodnotenia od hlavného trénera si mohli po zápase s Pittsburghom vypočuť dvaja slovenskí hokejisti v drese Colorada Avalanche.

DENVER. Kým výkon útočníka Mareka Svatoša jeho kouč Joe Sacco tvrdo skritizoval, brankár Peter Budaj si napriek prehre 1:4 vyslúžil pochvalu.

"Myslím si, že chytal úžasne. Dal nám šancu vyhrať," povedal Sacco na adresu slovenského gólmana, ktorý v dueli s Penguins inkasoval dvakrát. Zvyšné dva góly strelili domáci hráči do prázdnej bránky pri neúspešnej power play hostí. Budaj, ktorý chytal v tejto sezóne iba tretíkrát od začiatku zápasu, čelil 31 strelám "tučniakov" a zaznamenal úspešnosť zásahov 93,55 percent.

Po dlhšom čase nahradil v bránkovisku Colorada zranenú tímovú jednotku Craiga Andersona, na jeho výkone však nebolo badať žiadne známky hernej pauzy. "Je to už pár dní, čom som bol naposledy v bránke. V úvode zápasu sa mi vydarilo niekoľko zákrokov a cítil som sa výborne. Je fajn byť späť. Iba škoda toho výsledku," povedal pre Denver Post 27-ročný Banskobystričan, ktorý v piatich tohtosezónnych štartoch dosiahol priemer 3,62 gólu na zápas a úspešnosť zásahov 88,00 percent.

Budaj dostane asi šancu aj v ďalšom zápase

Je vysoko pravdepodobné, že Budaj dostane príležitosť aj v ďalších dueloch Colorada, keďže konkurent Anderson po stredajšom údere od obrancu Floridy Keitha Ballarda stále nie je celkom fit.

"Má nehybný krk. Dúfame, že keď sa ráno zobudí, bude sa cítiť lepšie. Potom budeme môcť prehodnotiť jeho zdravotný stav. Zatiaľ platí, že jeho štart v sobotňajšom stretnutí v Columbuse je stále otázny," uviedol Sacco. Budajovo miesto na striedačke zaujal dočasne 25-ročný Tyler Weiman, ktorého vedenie Avalanche povolalo vo štvrtok z farmárskeho mužstva Lake Erie Monsters (AHL).

"Lavíny" boli v súboji s Pittsburghom prestrieľané pomerom 16:33 a v tretej tretine vypálili na bránku súpera iba raz. Trénera Sacca okrem tejto smutnej bilancie trápia aj súčasné výkony Mareka Svatoša. Po tom, čo sa Čech Milan Hejduk vrátil do zostavy denverského tímu, rozhodol sa kouč presunúť slovenského krídelníka z prvého útoku do štvrtého. Výsledkom bol Svatošov skresaný hrací čas, proti "tučniakom" strávil na ľade iba 5 minút a 48 sekúnd.

"Marek by mal by pre nás a jeho spoluhráčov odviesť viac. Mal by sa viac vyhýbať trestnej lavici, pretože sa necháva vylučovať vo veľmi zlých momentoch," neodpustil si kritiku hlavný kormidelník Colorada. Svatoš má zatiaľ nakročené na svoju štatisticky najhoršiu sezónu v NHL, v doterajších 30 vystúpeniach zaznamenal iba šesť gólov a tri asistencie, na konte má aj desať mínusových bodov a 51 trestných minút.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Svatoš čelí kritike, Budaja tréner chváli