Superstrelec Šulc hádzanárom nepomôže, necíti dôveru

František Šulc patril roky medzi opory národného tímu. V tabuľke kanonierov najprestížnejšej európskej súťaže je momentálne druhý. Do nominácie na ME 2012 v Srbsku sa však nedostal.
František Šulc patril roky medzi opory národného tímu. V tabuľke kanonierov najprestížnejšej európskej súťaže je momentálne druhý. Do nominácie na ME 2012 v Srbsku sa však nedostal. (Autor: SITA)
Pavol Spál|18. okt 2011 o 19:25

Možno som cítil krivdu a nechcem hrať druhoradú rolu, tvrdí František Šulc. Momentálne je druhým najlepším strelcom Ligy majstrov, najprestížnejšej hádzanárskej súťaže. Slovák František Šulc si však na ME 2012 nezahrá. Do širšej nominácie sa nedostal. Tré

ner Zoltán Heister stavil na mladších.

BRATISLAVA. Na post spojky je nízky, v decembri dovŕši František Šulc už Kristove roky, aj napriek tomu patrí medzi streleckú elitu. V tabuľke kanonierov najprestížnejšej európskej súťaže je druhý. V troch zápasoch dal za slávny maďarský klub Pick Szeged 21 gólov.

„Tridsaťtri nie je až tak strašne veľa. Dúfam, že som v najlepších rokoch. Možno už nemám takú dravosť a skôr ťažím zo skúseností. Troška to cítim. Teší ma, že sa mi darí, ale na druhej strane mrzí, že nemáme na konte v Lige majstrov ani bod,“ vravel Šulc, ktorý v minulej sezóne vytvoril strelecký rekord Ligy majstrov, keď dal v jednom zápase sedemnásť gólov.

Vysoká méta

„Vtedy mi všetko vyšlo, mal som veľa pozícií na streľbu. Musela by to byť obrovská zhoda okolností. Je to až príliš vysoká méta,“ reagoval na otázku, či si trúfa prekonať tento rekord.

Šulc patril dlhé roky medzi opory národného tímu. Na šampionáte v Chorvátsku 2009 výrazne prispel k najlepšiemu výsledku v histórii samostatnosti. Bol najlepším strelcom Slovákov.

Na majstrovstvách Európy, ktoré štartujú na budúci rok v januári, však bude chýbať. Nedostal sa ani do širšej 33­člennej nominácie trénera Zoltána Heistera.

„Skĺbilo sa tam veľa vecí dohromady. Najpodstatnejším dôvodom je, že som otvorene povedal, že necítim trénerovu dôveru. Heister to v podstate aj priznal, vravel, že chce myslieť do budúcnosti a stavať na mladších,“ tvrdil Šulc, ktorý začal s hádzanou až v dvadsiatke a ťaží hlavne zo svojho excelentného švihu, jeho špecialitou je podstrel.

Univerzálny hádzanár vysvetlil, že vzhľadom na jeho vek je preňho náročné chodiť na reprezentačné zrazy a hrať tam iba druhoradú rolu.

Rozišli sa v dobrom

„Možno som mal aj pocit krivdy. Azda som cítil, že som na tom výkonnostne lepšie ako mladí hráči. Trénerovi som vysvetlil, že je pre mňa ťažké, keď vybehnem na palubovku iba na desať či pätnásť minút a navyše necítim jeho podporu. Potom nedokážem odovzdávať maximum. S Heisterom som sa však rozišiel v dobrom,“ vyvracia, že mal spory s koučom.

Šulc chýba v reprezentácii od januárových MS, kde podobne ako celý tím sklamal. Slováci si potom vybojovali postup na ME i bez neho.

„Fero po šampionáte vyhlásil, že sa chce viac venovať klubovej činnosti. Dohodli sme sa, že ak niekto vypadne a bude potrebný, tak je ochotný prísť. Má už svoje roky. Niekedy treba i končiť. Ak chceme niečo perspektívne robiť, tak sa to inak nedá. Sú tu mladí a perspektívni. Rábek, Tarhai či Szabó. Potrebujeme ich zabudovať,“ vysvetľoval Heister absenciu Šulca.

„Neviem, ako by som reagoval, ak by mi tréner zavolal. Nerozmýšľal som nad tým. Skôr by som asi povedal, že nie. Keď budem počas ME pri televízii povzbudzovať chalanov, asi pocítim ľútosť. Aspoň si však oddýchnem,“ uzavrel Šulc.

Slováci štartujú prípravu na ME. Už začiatkom novembra (tretieho a piateho) ich preverí domáce Francúzsko. Úradujúcich olympijských víťazov, majstrov sveta i Európy mnohí považujú za najlepší hádzanársky tím histórie.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Hádzaná»Superstrelec Šulc hádzanárom nepomôže, necíti dôveru