Superagent alebo podvodník? Na prestupoch futbalistov zarába dvakrát

Aj Cristiano Ronaldo je klientom agenta Jorgeho Mendesa.
Aj Cristiano Ronaldo je klientom agenta Jorgeho Mendesa. (Autor: TASR/AP)
Marián Szűcs|27. sep 2014 o 07:14

Futbalovým talentom neoplýval, chvíľu sa živil ako dídžej, ale dnes je najvychytenejším hráčskym agentom planéty.

BRATISLAVA. Portugalčan Jorge Mendes je považovaný za jedného z najmocnejších ľudí vo svetovom futbale. Zastupuje superhviezdy aj slávnych trénerov, obchoduje s najbohatšími klubmi.

Len v poslednom letnom prestupovom období zarobil na províziách 30 miliónov eur. Stál za najväčšími prestupmi leta (James Rodríguez, Ángel di María či Diego Costa).

Na jeho konto však podľa všetkého plynie čiastka oveľa vyššia. Vďaka nekalým praktikám totiž zarába na hráčoch dvakrát. Informácie o tom priniesol denník Guardian, ktorý má k dispozícii aj dokumenty odhaľujúce zákulisie systému.

Zarába dvakrát

Ide o to, že prostredníctvom nastrčených firiem so sídlom v daňových rajoch (figuruje v nich ako poradca) získa časť prestupových práv na hráča, ktorého zastupuje.

V praxi to vyzerá napríklad tak, že futbalistu vlastní z dvoch tretín jeho aktuálny klub a tretina patrí Mendesovi. Agent potom dohodne prestup, dostane províziu, a k tomu ešte tretinu prestupovej čiastky. Tá je zvyčajne výrazne vyššia, než suma, ktorú za práva na hráča predtým zaplatil pôvodnému klubu.

Aj v prípade Diega Costu údajne vlastnila 30 percent ekonomických práv firma z daňového raja, ktorá profitovala na jeho letnom prestupe z Atlética Madrid do Chelsea.

Konflikt záujmov

„Agent, ktorého úlohou by malo byť konať v najlepšom záujme klienta, teda hráča, je v skutočnosti jeho spoluvlastníkom a má finančný prospech z jeho predaja. To je konflikt záujmov,“ uvádza sa v správe, ktorú si nechala vypracovať FIFA.

Hoci je takýto postup v rozpore s predpismi, proti Mendesovi zatiaľ nik nezasiahol. Agent ani FIFA na otázky Guardianu nereagovali.

„Vďaka tomuto systému zarába agent na oboch koncoch prestupového procesu. To je neakceptovateľné,“ uviedol Mel Stein, šéf Asociácie futbalových agentov v Anglicku.

Kluby predávajú časť práv na svojich hráčov buď preto, že súrne potrebujú hotovosť, alebo ich k tomu Mendes sám donúti,

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Ďalšie súťaže»Superagent alebo podvodník? Na prestupoch futbalistov zarába dvakrát