Jedenásty deň na MS: Fíni živia šancu na postup. Je to úľava, ale misia sa ešte nekončí, tvrdí obranca

Gólové oslavy Hannesa Bjorninena s jeho spoluhráčmi v zápase Dánsko - Fínsko na MS v hokeji 2024.
Gólové oslavy Hannesa Bjorninena s jeho spoluhráčmi v zápase Dánsko - Fínsko na MS v hokeji 2024. (Autor: TASR/AP)
Nikola Baďová|20. máj 2024 o 23:50

Súhrn jedenásteho dňa na MS v hokeji.

OSTRAVA. Bojovali, ale na súperov nestačili. Nováčikovia Poľsko a Veľká Británia vypadli z elitnej kategórie. 

„Briti nemali kvalitu a šancu potrápiť takmer žiadneho súpera,“ opísal ich šance expert David Pospíšil v štúdiu ČT Sport.

Veľkú Britániu čaká ešte jeden zápas, Poliaci svoju púť na hokejovom šampionáte už ukončili. 

Zaujímavý súboj odohrali Fíni, ktorí sa udržali v hre o štvrťfinálovú miestenku. 

Po dvoch góloch vedeli, že je koniec

Hokejisti Veľkej Británie si v nasledujúcej sezóne zahrajú opäť A-skupinu I. divízie.

Rozhodol o tom pondelňajší zápas A-skupiny svetového šampionátu v Prahe, v ktorom Briti podľahli Nórsku 2:5 a na turnaji naďalej nezískali ani bod.

„Nie je to tak, ako sme chceli. Nemáme tri body a ideme naspäť nadol. Prvú tretinu sme zaspali, dostali sme dva góly a už bol pre nás koniec zápasu. Nemali sme energiu,“ uviedol pre ČT Sport britský hokejista s českými koreňmi Sean Norris. 

VIDEO: Zostrih zápasu Veľká Británia - Nórsko na MS v hokeji 2024

Veľká Británia zostúpila ihneď po svojom postupe medzi elitu.

Outsidera "áčka" čaká v utorok (12.20 h) záverečný duel skupiny s Rakúskom, ktoré prekvapivo bojuje o postup do štvrťfinále na úkor Fínska.

„Nóri vbehli do stretnutia veľmi dobre. Hrali dôsledne, lepšie korčuľovali a získali si rozhodujúci náskok. Potom iba kontrolovali náskok,“ komentoval expert Martin Hosták pre ČT Sport.

„Bol to veľký deň. Mali sme perfektný štart a dali sme dva góly. Dodalo nám to sebavedomie, ktoré nám v predchádzajúcich zápasoch chýbalo. Bolo super vytvárať akcie smerom vpred,“ povedal nórsky kapitán Patrick Thoresen. 

Ich hra stále nie je dokonalá

Švédi ako jediný tím majú po šiestich zápasoch na konte 18 bodov a už pred utorkovým súbojom so Slovenskom istotu prvého miesta v ostravskej skupine.

Proti Francúzom síce nepredviedli svoj najlepší výkon na turnaji, ale stačilo to. Po dvoch tretinách bolo skóre 1:1, no potom sa delovkou presadil Erik Karlsson a štyri sekundy pred koncom spečatil triumf Andre Burakovsky.

VIDEO: Zostrih zápasu Švédsko - Francúzsko na MS v hokeji 2024

Je tak otázne, ako Švédi pristúpia k zápasu so Slovenskom. V podobnej situácii boli vlani Švajčiari a pred štvrťfinále sa rozhodli šetriť viaceré opory.

„Francúzi podali veľmi sympatický a bojovný výkon. Boli stále nadostrel až do posledného momentu zápasu. Na druhú stranu, Švédi nenaplnili naše očakávania. Čakali sme väčší tlak a väčší počet striel. Šli do zápasu s cieľom zvíťaziť a vyhrať skupinu. 

Čaká ich ešte zdatný súper Slovensko a som zvedavý, ako sa im bude dariť,“ komentoval v štúdiu JOJ Šport Rostislav Čada. 

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2024»Jedenásty deň na MS: Fíni živia šancu na postup. Je to úľava, ale misia sa ešte nekončí, tvrdí obranca