Súhrn 8. dňa MS: Rantanen chválil Maďarov, Slovinci pôjdu proti Slovákom ako do finále

Gasper Kroselj v akcii v zápase Slovinsko - Lotyšsko na MS v hokeji 2023.
Gasper Kroselj v akcii v zápase Slovinsko - Lotyšsko na MS v hokeji 2023. (Autor: TASR/AP)
Samuel Grega|20. máj 2023 o 00:55

Nemec strelil krásny gól, spoluhráč sa ale smial.

RIGA, TAMPERE. Povinné víťazstvo pre Slovákov sa nekonalo. Po piatich zápasoch na turnaji majú na konte stále len jednu výhru.

Kazachovia na MS v hokeji 2023 ešte výhru v riadnom hracom čase nemajú, ale dvakrát už vyhrali po nájazdoch. Zdolali Nórsko aj Slovensko.

"Nájazdy sme trénovali dosť," povedal po zápase úspešný exekútor Batyrlan Muratov. "Je to dobré víťazstvo. Úžasné, perfektné!"

Bezchybné samostatné nájazdy sa zapíšu do histórie. Kazachovia premenili štyri zo štyroch pokusov, čím vyrovnali rekord Česka z roku 2021.

Práve výhra Kazachstanu nad Slovenskom je zrejme najväčším prekvapením doterajšieho priebehu turnaja. Výber trénera Mambetalijeva zaznamenal veľký úspech, Slovákov na MS zdolali vôbec prvýkrát v histórii.

Slovákom nepomohla ani strelecká prevaha 51:26. Najlepší hráč Kazachstanu bol brankár Andrej Šutov. Zverenci Craiga Ramsayho si na ňom poriadne vylámali zuby. Takto zastavil stopercentnú šancu Okuliara:

Slováci si tak sami komplikujú cestu za postupom. Čo im ostáva? Jednoducho vyhrať zvyšné zápasy proti Slovinsku a Nórsku a dúfať v pomoc súperov.

Plán je jasný, Švajčiari musia poraziť Lotyšsko v riadnom hracom čase.

Slovinci si brúsia zuby na Slovensko

Domáci Lotyši zvládli vyhrať tretí zápas v rade. Po Česku a Nórsku porazili aj Slovinsko. Opäť to bola výhra len o jeden gól. V Aréne Riga bolo vypredané a domáci priaznivci mohli oslavovať víťazstvo 3:2.

Naopak, Slovinci na prvú výhru a celkovo prvé body stále čakajú. Tentokrát k tomu boli zrejme vôbec najbližšie.

"Myslím, že dnes sme si nejaké body zaslúžili," povedal útočník Blaz Tomazevic. "Začína to byť frustrujúce. Každý tvrdo bojoval, ale je to ťažké."

VIDEO: Gól kapitána Lotyšska Kasparsa Daugavinsa proti Slovinsku na 2:1

Najbližšie budú chcieť Slovinci okradnúť o body Slovákov. Len tak si môžu udržať šancu na zotrvanie v elitnej kategórii. Na konte majú nula bodov, zatiaľ čo Kazachstan aj Nórsko majú štyri.

"Neostáva nám nič iné, iba nechať hlavy hore a hrať, ako keby bol ďalší zápas finále," povedal Tomazevic. "Musíme držať spolu a dúfať v tri body v nedeľu."

Práve vtedy nastúpia proti Slovensku. Ak chcú pomýšľať na udržanie sa medzi elitou, musia bodovať v oboch zápasoch. Ak budú úspešní proti Slovensku, rozhodnúť môže priama konfrontácia s Kazachstanom.

Maďarov chválil aj Rantanen, trikrát padli rovnako

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2023»Súhrn 8. dňa MS: Rantanen chválil Maďarov, Slovinci pôjdu proti Slovákom ako do finále